Recepten > Groep B

Kriek-Lambiek (B)

(1/1)

Jacques:
Kenmerken biertype Kriek-Lambiek (B)


Zwaarte
SG 1045 - 1060     Plato 11,25 - 15

Bitterheid
15 - 21 EBU

Kleur
N.v.t. (kleur is afkomstig van de vruchten)

Smaakomschrijving
Geur: zurig, kersen, fruitig, amandelen
Smaak: rins tot zeer zuur, soms zoetig (kunstmatig)
Mondgevoel: samentrekkend, soms wrang en/of metaal
Nasmaak: droog, fruitig, zuur tot zeer zuur

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de "Biertypengids" van Derek Walsh.
Dit boekje is verkrijgbaar via de boekhandel. Het ISBN nr is 90-215-3612-9, de uitgever is Kosmos-Z&K Uitgevers BV, Utrecht. Via www.boekenwereld.com kun je het boekje, dat € 9,99 kost, ook online bestellen.

TVERSCH:
Het bier is gebrouwen als 30 liter waarvan ±20 liter met 24 gram eiken snippers en 150 gram kandijsiroop (180 ebc)
na de hoofvergisting in een fles is gegaan, en de resterende hoeveelheid met een blik Brewferm Noordkrieken  in een
fles - 15 ltr - 4 maanden op ±15º heeft gestaan.

De ingezonden Vlaams Bruin kwam niet verder dan slechts 58 punten met de opmerking dat het bier een verkeerd zuur heeft en de indruk bestaat dat het geïnfecteerd is en per ongeluk op een Vlaams Bruin lijkt.

Gebruikte ingrediënten: voor 30 ltr

4400 gr Palemout 7 ebc
3900 gr Münichmout 15 ebc
  600 gr Cara Crystal 120 ebc
  300 gr Special B  350 ebc
  900 gr Tarwevlokken

HOP:

Crystal 3,5% pellets          28 gram na 5 min. koken
EK Goldings 4,8%  pellets   30 gram na 5 min.
Saaz  3,8% pellets            6  gram na 5 min
Crystal 3,5% pellets          30 gram laatste 30 min.

Maischen ± 18 ltr 52º 5 min. + 6 ml melkzuur pH 5,2
             + 12 ltr = 67º 45 min.pH 5,5
in 30 min opwarmen tot 75º C spoelen met 12 ltr/80º

90 minuten koken
afkoelen met koelspiraal
hoofdvergisting bij  17/18ºC

Gist:Wyeast Roeselare 3783 XL - giststarter gemaakt.

Na 10 dagen batch gesplitst in 20 ltr "Vlaams Bruin" en 10 ltr met blik Krieken + sap als Fruitlambiek

Opmerking keurmeester: Zuur is iets te nadrukkelijk aanwezig. Mist iets van complexiteit v/d Geuze
Verder een Prima Bier!

Theo Verschoor


Voor de discussie over dit recept zie hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie