Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Quadrupel  (gelezen 12277 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #25 Gepost op: 21-09-2010 00:54 u »
Na drie dagen de temperatuur een graadje omhoog en vandaag weer. Staat nu op zo'n 24 graden. Zo af en toe hoor ik nog plop van het waterslot.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #26 Gepost op: 27-09-2010 23:14 u »
Vanavond gespiekt in het gistvat. Geen activiteit meer en de schuimkraag is verdwenen. Wat te doen? Ik heb ook topics van Henielma gelezen waarin hij bier met Rochefort gist na 14 dagen heeft gebotteld. Zal ik het op 3 weken houden? Of toch langer?

Heeft de gist dan nog wel zin? Ik heb geen zin om bottelgist toe te moeten voegen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Quadrupel
« Reactie #27 Gepost op: 27-09-2010 23:43 u »
3 weken is geen probleem is mijn ervaring. Als je langer wacht met bottelen kan de hergisting wat langer op zich laten wachten.

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #28 Gepost op: 06-10-2010 04:13 u »
Gisteravond het bier gebotteld (19 dagen na brouwen). De laatste tijd heb ik er een handje van om het SG bij bottelen pas te meten incl. suikeroplossing. Althans, ik ga bottelen en wat er overblijft meet ik. Niet helemaal de lekkerste methode heb ik gisteren ontdekt.

Het bier was gemengd met een suikeroplossing van 8 gr/l. Het gemeten SG was 1,019/1,020. 3 gr/l suiker geeft ongeveer een SG punt. Dat zou betekenen dat het eind SG 1,016 a 1,017 was. Bij 1,016 kom je op een schijnbare vergistingsgraad van 80%.

De starter was behoorlijk actief en ook heb ik nooit het waterslot zo snel al een teken van leven zien geven na het toevoegen van de gist. Wat volgens mij echt duidt op een goede actieve starter. Al een week zat er geen schuim meer op het bier. Ook het waterslot deed niks meer. Wat is nu wijsheid? Zo laten of toch alles terug in het gistvat en later nog eens bottelen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Quadrupel
« Reactie #29 Gepost op: 06-10-2010 22:37 u »
Zie mijn antwoord in het R8 topic!

(lastig, dat dubbelposten...)

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #30 Gepost op: 06-10-2010 22:44 u »
Dank voor je antwoord. Was niet echt een dubbelpost. Maar ik was i.v.m. de andere klonen benieuwd op welk moment de suiker is toegevoegd. Vandaar dat ik daar nog even antwoordde :)

Maar stiekem ook een beetje om hier aandacht voor te vragen. Zat gisteren een beetje met de handen in het haar. Heb nu meer vertrouwen.

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #31 Gepost op: 12-10-2010 22:07 u »
Goed nieuws!

Zojuist een flesje opengetrokken, weekje hergisting gehad. En een lichte zit. Nog geen schuim en geen tot zeer weinig koolzuurprikkeling. Bier heeft wel bijna 4 uur in de koelkast gestaan. Er is dus nog niks aan de hand. Ik ga nu drie weken wachten tot ik weer een flesje open trek. Smaak is al goed, lekker! Nog wel jong. Maar denk dat dit wel een topper kan worden!

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Quadrupel
« Reactie #32 Gepost op: 12-10-2010 22:19 u »
Fijn dat het goed lijkt te komen met dit bier. Sterkte met het wachten.  ;D

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #33 Gepost op: 12-10-2010 22:29 u »
Haha, had je net een PB gestuurd met mijn bevindingen :)

Wachten is inderdaad oh zo lastig. Gelukkig heb ik nog een Saison en een Blond op voorraad die ook best goed gelukt zijn. Naar als je zo'n bier als eerst brouwt, duurt veel te lang  ;)

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #34 Gepost op: 02-11-2010 21:26 u »
Vier weken verder en er zit voldoende koolzuur op het bier en de smaak... de smaak... dit is echt een lekker bier geworden!



Nu maar hopen dat ie niet nog verder gaat in de fles.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Quadrupel
« Reactie #35 Gepost op: 02-11-2010 21:26 u »
Ziet er smakelijk uit..... :biersmile:

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #36 Gepost op: 02-11-2010 21:29 u »
Alle lof gaat naar de kloners van de R8 uit... met dat topic als input hebben we dit bier gebrouwen! Hij is echt super!

De volgende keer willen we hem gaan lageren in een eikenhout vat. Hoe lang moet zoiets? Week of 2 a 4?

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Quadrupel
« Reactie #37 Gepost op: 02-11-2010 21:38 u »
De volgende keer willen we hem gaan lageren in een eikenhout vat. Hoe lang moet zoiets? Week of 2 a 4?

Trial & Error..kwestie van proberen. 4 weken lijkt in het begin wel goed...

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #38 Gepost op: 02-11-2010 21:45 u »
Thanks! Dan moeten we misschien wel met een bottelgistje in de weer.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Quadrupel
« Reactie #39 Gepost op: 02-11-2010 22:10 u »
Dan moeten we misschien wel met een bottelgistje in de weer.

Ook weer trial & error..maar ik denk dat het wel zonder kan hoor... :)

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #40 Gepost op: 04-01-2011 00:47 u »
Deze wordt volgende week opnieuw gebrouwen. Dan met lagering op eikenhout. Starter vanavond gemaakt. Had vanmiddag de gist gesmackt, stond vanavond laat al bol. Gelijk maar een starter kan die mooi nog bezinken voor maandag.

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Quadrupel
« Reactie #41 Gepost op: 10-01-2011 11:39 u »
Vanochtend was ik al op tijd wakker. Kwart voor acht begonnen met het wakker maken van mijn starter. Ben nu al bijna aan het koken toe.

Offline Brouwer Luk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: be
Re: Quadrupel
« Reactie #42 Gepost op: 17-10-2011 14:22 u »
Joran, is die quadrupel op hout gelukt? Mijn volgende brouwsel wordt ook een quadrupel.

Offline Eelke301

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel
« Reactie #43 Gepost op: 16-07-2015 12:52 u »
Ik heb de quadrupel zoals in het 2e recept van Joran op pagina 1 ook gebrouwen. Ben begonnen met start SG 1083, en deze zit nu al 4 dagen op 1020 (na zo'n 12 dagen vergisting). Heb een starter van meer dan 1 L gemaakt en hij is flink bezig geweest. Er zit nog wel een licht schuim laagje op het bier, maar het waterslot vertoont geen activiteit meer.

Morgen bottelen met 8 g/L?


Tags: