Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wetgeving verkoop gebrouwen bier - samenwerking studenten en ondernemers  (gelezen 1038 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Timonneke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Beste (semi) Hobbybrouwers,

Ik maak onderdeel uit van een groep zelfstandige ondernemers welke samenwerkt met een College in Dordrecht.
Nu lopen wij rond met het idee om in samenwerking met de studenten "Procestechniek" en "Sales" een bier te gaan brouwen, eventueel kleinschalig in de markt te zetten en de gebrouwen bieren te gebruiken als relatiegeschenken voor ons eigen professionele netwerk.

Ik heb zelf enkele jaren mijn eigen bier gebrouwen maar ben 2 jaar geleden met deze hobby gestopt en mijn installatie verkocht. Ik ben dus goed op de hoogte van het brouwproces. Ik heb destijds veel gebruik gemaakt van dit forum waar veel kennis en vaardigheid is te vinden. Ik maak daar dan ook graag nu weer gebruik van. Zij het dit maal niet over het brouwproces maar over wet- en regelgeving.

Graag doe ik een beroep op jullie kennis van wet en regelgeving als het gaat om de verkoop van gebrouwen bier door studenten - als onderdeel van een opleiding.

Mijn concrete vragen luiden als volgt uitgaande van een batch van ca 300-500 liter per jaar:

1. Met welke wettelijke bepalingen moet er rekening gehouden worden wil je deze jaarlijkse hoeveelheid mogen verkopen en/of weggeven;
2. In welke gevallen komt de NVWA hier om de hoek kijken?
3. Is er een mogelijkheid om onder deze wettelijke bepalingen uit te komen? Bijvoorbeeld door het verminderen van de jaarlijkse hoeveelheid? Of het wegnemen van een winstoogmerk? De nadruk ligt namelijk op het leerproces en niet op het maken van veel omzet.

Het inzichtelijk krijgen van alle wettelijke bepalingen in deze specifieke situatie is een grote uitdaging en zou daarom graag een beroep willen doen op jullie kennis en ervaring.

Alvast hartelijk dank!

Timonneke


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.316
  • Land: nl
    • Moaneschien
1. Ongeacht het volume, als je verkoopt moet je accijns en btw over de verkochte hoeveelheden betalen.
2. Geen.
3. Als je het brouwen uitbesteed (huurbrouwen) regelt de brouwer e.a. voor je t.a.v. accijns.

Ingo

Offline Gossi

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik moet je teleurstellen. Alle gebrouwen bier moet accijns over worden betaald. Er is een uitzondering voor zelf gebrouwen bier. Je wordt geacht dat je dit zelf thuis opdrinkt.
Je mag het niet weggeven, niet vervoeren en zelfs een proeverij thuis is verboden. De wet is hier bijzonder streng.
Nou zullen een paar flesjes niet opvallen, maar als het om hectoliters gaat, zal je het moeten aangeven.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 924
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Het klinkt heel cru en dat is het op de keeper beschouwt ook maar als het primaire oogmerk van deze brouw-exercitie het 'leerproces' is, dan kun je het excess (alles wat overtollig is) in het riool laten weglopen. Je houdt dan iets voor eigen gebruik achter en je verkoopt helemaal niks; nog geen druppel. Dan kun je hard maken dat je met een aantal personen gezamenlijk x liter gebrouwen hebt voor eigen consumptie. Maar houdt je teveel over en verkoop je dat of geef je het weg, dan komt de accijns en alle regelgeving daaromheen om de hoek kijken.

In dat geval is punt 3 van Ingo's antwoord de enige juiste; schakel een huurbrouwer in die alles voor je regelt. Het kost een beetje, da's helemaal waar, maar het geeft ook heel veel rust. En misschien is dat laatste nog wel het belangrijkste.
Accijnsfraude (bewust of onbewust) is een economisch vergrijp (vergelijkbaar met een misdaad, niet met een overtreding).  Je krijgt dus een strafblad (kan van invloed zijn op een VOG aanvraag) en kijkt aan tegen gevangenisstraffen tot 4 jaar... Allemaal geen kattenpis...

Toch, zelfs als je bovenstaande aanhoudt (voor wat betreft 'eigen gebruik' in de eerste alinea), als je dat iedere twee, drie, vier weken opnieuw doet dan is dat ook niet verdedigbaar... dan lijkt er meer dan alleen eigen-gebruik aan de hand te zijn. Het is een super dun lijntje en de vraag is of je daar risico's mee wil gaan nemen.
Of toch maar een huurbrouwer en de boel afdekken... je leert er net zoveel van, als je het goed afspreekt...

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Als het een leerproces is waarom zou je dan het betalen van accijns en belasting niet meenemen door het sales team en de hygiene code voor bierbrouwers laten toepassen door de brouwers het hoort er immers gewoon bij.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Als het een leerproces is waarom zou je dan het betalen van accijns en belasting niet meenemen door het sales team en de hygiene code voor bierbrouwers laten toepassen door de brouwers het hoort er immers gewoon bij.

Dit dus. Mooie uitzoekklus binnen de hele opdracht en voor de studenten veel leuker dan hier de vraag neerleggen zonder zelf onderzoek te hebben gedaan lijkt me?

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 924
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Mooie uitzoekklus binnen de hele opdracht
Lijkt mij een wezenlijk onderdeel van het marktonderzoek wat je moet doen en de business case die je moet maken. Een mogelijke uitkomst zou kunnen zijn dat bij een krappe vraag de hele accijnsregelgeving de doorslag geeft om het niet te doen of om de hele onderneming op een andere manier in te richten dan eerst bedacht. Ik zou de studenten "Recht" als die er ook zijn op het College in Dordrecht ook aanhaken ;)

Offline Willem Broekema

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Bier is water dat af is.
Ik zou in het verhaal het hele warenwettelijke aspect niet vergeten.
Ieder die voedingsmiddelen produceert -hoe klein ook- dient op de hoogte te zijn van de sociale hygiene regelgeving en dient in het bezit van een adequaat HACCP plan te zijn.
Dat is in het geheel toch niet niks als je bier wilt gaan maken en verkopen. Leuk om de studenten ook uit te laten zoeken hoe het hier mee zit...

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Ik zou in het verhaal het hele warenwettelijke aspect niet vergeten.
Ieder die voedingsmiddelen produceert -hoe klein ook- dient op de hoogte te zijn van de sociale hygiene regelgeving en dient in het bezit van een adequaat HACCP plan te zijn.
Dat is in het geheel toch niet niks als je bier wilt gaan maken en verkopen. Leuk om de studenten ook uit te laten zoeken hoe het hier mee zit...

Nee hoor haccp is niet verplicht, een hygiene plan zoals het haccp is voldoende, de hygiene code voldoet hier aan

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
En dan is er nog niet gesproken over alle vergunningen die je nodig hebt.
Inschrijving KvK als brouwerij, vergunning accijnsgoederenplaats (Douane, afdracht accijnzen), registratie bij de Belastingdienst (BTW en winst), Gemeentelijke vergunningen betreft vestiging (bestemmingsplan), milieu en hinderwet. Dus, je was er nog niet. ;)

Offline Trapkast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Tripel Trappel Tripel Trapkast....
Ieder die voedingsmiddelen produceert -hoe klein ook- dient op de hoogte te zijn van de sociale hygiene regelgeving

Da's niet juist.
Sociale Hygiene gaat om het schenken van drank, omgaan met kansspelen en drugs.

Je kunt je voorstellen dat dat voor iemand die bijvoorbeeld limonade produceert niet van toepassing is....  :nut:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.316
  • Land: nl
    • Moaneschien
Da's niet juist.
Sociale Hygiene gaat om het schenken van drank, omgaan met kansspelen en drugs.

En met name het directe contact met de klant, lees "eindgebruiker". Daar heeft een brouwer meestentijds geen contact mee.

Ingo

Tags: