Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Studiedag BKG Delft - houtgerijpte bieren  (gelezen 259 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Studiedag BKG Delft - houtgerijpte bieren
« Gepost op: 10-11-2019 21:58 u »
Vandaag was je jaarlijkse studiedag van het BKG. Voorafgaand werd een licentietoets uitgevoerd waar ik niet aan heb deelgenomen.
Het waren interessante lezingen over het gebruik van houten vaten en smaken afkomstig van hout in bier. Klap op de vuurpijl was de proeverij van maar liefst 12 bieren van Brouwerij "in de nacht". Brouwer Peter Bouman liet ons steeds een basisbier proeven en daarna op houtgerijpte bieren waaraan soms ook een andere smaakmaker was toegevoegd. Het waren kleine slokjes maar het was genoeg om te genieten en er van te leren.
Peter is van oorsprong kok en de bieren worden ontwikkeld los van bierstijlen. In plaats daarvan stuurt hij zijn bieren op smaak en op combinaties met gerechten. Dat levert bijzondere bieren op.




















Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline dePol

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: be
  • Je brasse donc je suis
Re: Studiedag BKG Delft - houtgerijpte bieren
« Reactie #1 Gepost op: Gisteren om 13:05 »
Ik wou dat erbij had kunnen zijn.

Ik heb zelf al eens geexperimenteerd om tijdens het cold crashen eik snippers toe te voegen die ik eerst een week in whisky had laten trekken. Dat gaf een mooi effect maar minder dan ik had gehoopt.   Cornet gebruiken ook eik snippers tijdens de lagering. Ook dat geeft een lichte eik toets, maar ook weer niet iets waar je lyrisch van wordt :)

Maar deze zomer was ik op brouwerijbezoek bij La Trappe.  Daar serveerden ze La Trappe Oak Aged.  Dat was een hemelse smaakervaring. Alsof je een glas van de beste Grand Cru wijn zat te drinken, maar dan bier. 

Ze laten de basis La Trappe Quadrupel 18 maand rijpen op elke keer (elke batch) weer andere vaten.  Daar zit m het grote verschil met de "eik infusie" stijl Cornet (en mijn probeersel).  Die rijping is echt wat het hem doet.

De vraag is; kun je als hobbybrouwer, waarbij je niet de mogelijheid hebt om een grote fust te gaan vullen met een paar honder liter bier, zoiets proberen te evenaren?  Zou dat lukken en een vergistingsemmer met eiksnippers? In het beste geval dan snippers van een echt vat met een lekkere voorgaande bewoner?  Hoe hou je je bier een jaar of langer goed?  Moet je dan al een gekoelde opslagplaats hebben?  Zou een maand of vijf rijpen in een emmer op een vorstvrije plaats in de winter ook al wat geven?  Moet je daar additieven voor gebruiken om je bier goed te houden?

Groetjes,

Pol


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Studiedag BKG Delft - houtgerijpte bieren
« Reactie #2 Gepost op: Gisteren om 21:59 »
Ook met snippers kun je mooie houttonen krijgen. De snippers moeten daarvoor langer in contact zijn met de sterke drank. Je kunt de snippers toevoegen nadat deze een paar dagen geweekt hebben op sterke drank zoals wodka. Proef het bier dan regelmatig om te bepalen wanneer de houtsmaak in voldoende mate in het bier zit.

Verder raad ik je aan om te kijken bij de tag hout rijpen. Je vindt dan meerdere topics over dit onderwerp.

Tags: