Ifftopic:Het valt me op dat dit jouw stokpaardje is.
Wat is in jouw ogen een echt speciaalbier?
Misschien wel ja.
Ten eerste: ik geloof niet in de term speciaalbier zoals die in Nederland gebruikt wordt. Speciaalbier staat dan voor alles behalve Pils. Pils kan ook heel speciaal zijn (Budvar, Urquell etc. ) en een niet-pils hoeft helemaal niet speciaal te zijn (ik laat hier de voorbeelden maar ff weg

).
Dat terzijde.
Ik ben inderdaad geen enorme fan van de meeste Belgische bieren (blond, dubbel, tripel, uitzondering daargelaten). Wel van Saisons en Vlaamse Bruine.
Maar ik vind het jammer dat er bij de gemiddelde bierwinkel/kroeg nauwelijks iets anders dan Pils of Belgische bieren te krijgen is. Zelfs in de meeste supermarkten heb je enorme keus in Belgische bieren, maar voor Engels/Duits kom je niet veel verder dan Guinness of Warsteiner. Dat vind ik jammer.
Eerlijk is eerlijk: het wordt beter.
Ik weet niet of het goed is voor de diversiteit.
Slijterijen en kroegen met hun eigen bier geven hun eigen bier
voorrang vermoed ik,
Is dat erg? Iedere kroeg een ander bier. Lijkt me prima.
Al ben ik hier niet bang voor, de pils zal de komende tijd niet verdrongen worden. En dat hoeft ook niet.