Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Amber-Red (American)  (gelezen 12538 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.415
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Amber-Red (American)
« Gepost op: 03-10-2004 19:14 u »
Kenmerken biertype Amber-Red (American)


Zwaarte
SG 1048 - 1060     Plato 12 14,75

Bitterheid
28 - 45 EBU

Kleur
25 - 50 EBC

Smaakomschrijving
Geur: matige tot sterke hop geur, zwak esters en zwak karamel
Smaak: hopbitter, moutig tot mout, zwak karamel, zwakke sinaasappel-grapefruit
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: bittere hopsmaak en fruitigheid in evenwicht

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij deze site.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JeroenF

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
OBBK 2011 B1 American Amber Red Ale
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2011 13:38 u »
OBBK 2011 B1
Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens
Brouwdatum:  15 juli 2011
Botteldatum:  21 augustus 2011

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: American Amber Red
Dit bier is de aangelengde versie van de Imperial Red Ale uit de D-klasse.
Gebrouwen is 20 liter Imperial Red Ale met een O.S.G. van 1078.
Deze 20 liter is na de hoofdvergisting verdeeld over 2 flessen van 10 liter t.b.v. de nagisting,  n fles van 10 liter is na de navergisting overgeheveld in een bottelemmer met daarin 3 liter gekookt en afgekoeld water + botelsuiker. Dit is nu de OBBK 2011 B1 versie.

Onderstaande is het recept van de 20 liter Imperial Red Ale:
Begin SG: 1078
Eind SG: 1012
Berekende kleur:  56 EBC
Berekende bitterheid:  65 EBU
Aantal liters wort:  23  (gerekend na koken)

Mout / Graan
3250  gram  Pale Ale mout 7 EBC
2000  gram  Pilsmout 3 EBC
1250  gram  Munchenermout  15 EBC
375  gram Cara-amber 60 EBC
500  gram Cara-Crystal 120 EBC
24  gram Chocolade mout 800 EBC

Suikers
372 gram kristal suiker

Water
Brouwwater:  25.9 liter
Spoelwater:  11.1 liter
Totaal:  37 liter
Beslagverhouding:  1 : 3.5

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L
Toevoeging van minerale zouten:
Calciumchloride:  2.1 gram
Calciumsulfaat: 11.9 gram
Deze hoeveelheden toegevoegd aan 37 liter water (brouw- en spoelwater).
Geen aanzuring van water met melkzuur of ander zuur.

Maischschema:
Temperatuur in C:  65/78
Tijd in minuten :     90/5

Hop
Cascade bloemen  6.6%, 48 gram (12 IBE), FWH (ruim 1 jaar oud, in vrieser)
Amarillo bloemen  9.2%, 80 gram (50 IBE), FWH
Amarillo bloemen  9.2%, 12 gram (3 IBE), laatste 10 minuten meekoken.

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 80 min
Kookpaninhoud:  50 Liter

Gist
Lesaffre:  U S-05 (2 zakjes).
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid).
Niet belucht.

Vergistingstemperatuur en duur:
Hoofdgisting  6 dagen;  start bij 20 C oplopend naar 22.5 C (koelkast , UT100)
Nagisting 30 dagen bij 21 C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  1e prijs B- klasse 89 punten.
Keurmeester:  Hans Waring
Opmerking keurmeester: 
Weinig CO2
Mooie hopgeur, karamel geur
Smaak: karamel, bitter en hoparoma
Mooi bier, mooie balans
Een plezier om te keuren
Commentaar tweede ronde:
Goed bier, kleur te licht, voor deze keer door de vingers gezien (dat gebeurt geen tweede keer!)

Mijn opmerking: 
Dat de kleur te licht zou zijn kan ik me niet in vinden,  kleur is mooi koper zeker niet naar amber richting (donkerder dan De koninck). Een Amber-Red American Ale (B-klasse) kan een kleurwaarde hebben tussen de 25 en 50 EBC  volgens biertype Gids van Derek Walsh (blz. 55).
Dit bier is aangelengde versie van de Imperial Red Ale (D klasse).
De niet aangelengde versie is door zijn hoger O.S.G. wat zoeter, die de bitterheid wat meer maskeerd. De aangelengde versie is minder zoet waardoor de bitterheid veel meer naar voren komt.
Bier is nog vrij jong maar begint nu na enkele weken na de keuring wel heel erg lekker te worden..(jammie, jummie)

De US-05 gist geeft een geen harde koolzuurprikkeling maar een zacht donsje van koolzuur wat erg goed past bij een bier wat redelijk amerikaans gehopt is.

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free

Offline JeroenF

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
ONK 2012 B1
« Reactie #2 Gepost op: 14-06-2012 22:52 u »
ONK 2012 B1

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens

Brouwdatum:  15 juli 2011
Botteldatum:  21 augustus 2011
Bron van het recept: eigen recept
Biertype: American Amber Red
Dit bier is de aangelengde versie van een Imperial Red Ale .
Gebrouwen is 20 liter Imperial Red Ale met een O.S.G. van 1078.
Deze 20 liter is na de hoofdvergisting verdeeld over 2 flessen van 10 liter t.b.v. de nagisting,
n fles van 10 liter is na de navergisting overgeheveld in een bottelemmer met daarin 3 liter gekookt en afgekoeld water + bottelsuiker.
Dit is nu de ONK 2012  B1 versie.

Onderstaande is het recept van de 20 liter Imperial Red Ale:
Begin SG: 1078
Eind SG: 1012
Berekende kleur:  56 EBC
Berekende bitterheid:  65 EBU
Aantal liters wort:  23  (gerekend na koken)

Mout / Graan

3250  gram  Pale Ale mout 7 EBC
2000  gram  Pilsmout 3 EBC
1250  gram  Munchenermout  15 EBC
375  gram Cara-amber 60 EBC
500  gram Cara-Crystal 120 EBC
24  gram Chocolade mout 800 EBC

Suikers

372 gram kristal suiker

Water

Brouwwater:  25.9 liter
Spoelwater:  11.1 liter
Totaal:  37 liter
Beslagverhouding:  1 : 3.5

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L
Toevoeging van minerale zouten:
Calciumchloride:  2.1 gram
Calciumsulfaat:  11.9 gram
Deze hoeveelheden toegevoegd aan 37 liter water (brouw- en spoelwater).
Geen aanzuring van water met melkzuur of ander zuur.

Maischschema:

Temperatuur in C:  65/78
Tijd in minuten :     90/5

Hop

Cascade bloemen  6.6%, 48 gram (12 IBE), FWH (ruim 1 jaar oud, in vrieser)
Amarillo bloemen  9.2%, 80 gram (50 IBE), FWH
Amarillo bloemen  9.2%, 12 gram (3 IBE), laatste 10 minuten meekoken.

Kooktijd

Totale kooktijd wort: 80 min
Kookpaninhoud:  50 Liter

Gist

Lesaffre:  U S-05 (2 zakjes).
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid).
Niet belucht.

Vergistingstemperatuur en duur:
Hoofdgisting  6 dagen;  start bij 20 C oplopend naar 22.5 C (koelkast , UT100)
Nagisting 30 dagen bij 21 C

Bijzonderheden over dit bier:

Opmerking:  1e prijs B- klasse 87 punten.
Keurmeester:  Bellers
Aantal bieren in deze klasse:  37

Opmerking keurmeester
Mooi bier
Kan een tikje zoet in hoofd- en nasmaak gebruiken tegenover de hopbitterheid
Visueel perfect
Geen smaak- en brouwfouten.

Visuele aspecten:  15 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  5 van 5
Geur:  20 van 25
Smaak:  21 van 25
Nasmaak:  12 van 15

Dit bier heeft ook op het OBBK 2011 de 1e prijs in de B- klasse gewonnen met  89 punten.
Dit bier is aangelengde versie van de Imperial Red Ale (D klasse).
De niet aangelengde versie is door zijn hoger begin SG wat zoeter, die de bitterheid wat meer maskeert.
De aangelengde versie is minder zoet waardoor de bitterheid veel meer naar voren komt.

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
OBBK 2012 B2 - American Amber Red - Gerard Ypenga
« Reactie #3 Gepost op: 12-11-2012 11:59 u »
Stort voor 20 liter:
  • 3,0 kg - Pale Ale - 7EBC
  • 1,4 kg - Amber  - 50 EBC
  • 0,6 kg - Munich - 17 EBC
  • 0,5 kg - Pale Crystal - 70 EBC (TF)
Hops:
  • 10 g - 75 min - Nelson Sauvin (12%)
  • 10 g - 55 min - Nelson Sauvin (12%)
  • 10 g - 05 min - Nelson Sauvin (12%)
  • 15 g - 05 min - Amarillo (8,5%)
Maisch:
  • 66 C - 60 min, uitmaischen op 78 C
Vergisting Wyeast 1056 (American Ale):
  • hoofdgisting, , 20 C, 1 week
  • nagisting, 12 C, 2 weken ((+ dry-hopping)
Dry-Hops:
  • 07 g - Nelson Sauvin
  • 28 g - Columbus
  • 30 g - Citra
  • 40 g - Amarillo



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags: