Kölsch

Gestart door Kleine_Schriek, 23-09-2010 09:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kleine_Schriek

Alhoewel er geen tarwe in hoort te zitten schijnt, doe ik het er toch in. Ik ben nog niet helemaal uit over de hop, zal het uit mijn voorraad moeten doen. Galena of US Goldings? Of beide?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptKölsch
Kenmerkkolsch
Brouwdatum26-9-2010
BiertypeKölsch
Aantal liters25
Gewenst begin SG1045 (4,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39,0 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater18,0 liter
Spoelwater21,0 liter
Kooktijd96 minuten
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid23 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pils mout80,0 %4108 gr3 EBC
Tarwe mout20,0 %1027 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Golding (USA)6,0 %36 gr90 minuten23 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2565 Kolsch
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd36 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gistvoedingvinoferm
Hoeveelheid5gr/l
Opmerkingenop 15-16 graden vergisten
   

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C35 minuten3,5 l/kg
271°C30 minuten3,5 l/kg
378°C5 minuten3,5 l/kg

OpmerkingenpH op 5,3 zien te krijgen


Adrie

Tja, in een Kölsch hoort natuurlijk een Duitse of Tjechische hop. Maar bij gebrek daaraan maakt het niet zoveel uit of je Galena of Goldings gebruikt.

Oscar

Een mooie gist die 2565, klaart je bier goed helder... Ik ben 'm nu aan het opkweken voor komende zondag  :brouwen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.