Sterke Blonde

Gestart door Jacques, 03-10-2004 00:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Sterke Blonde


Zwaarte
SG 1066- 1080     Plato 16,2 - 20

Bitterheid
25 - 30 EBU

Kleur
7 - 18 EBC

Smaakomschrijving
Geur: zoetig-zoutig tot maïs(dms)-fruitig-kruidig
smaak: bitterig tot bitter, fruitig, soms wrangig-kruidig
Mondgevoel:samentrekkend, droog, soms wrangig
Nasmaak: bitter, droog, peer- en/of groene appelachtig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

gelfling

La Chouffe - Kloon - Variant 1 Nadruk op Saaz versie 4, brouw 9

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

19-E  Belgian & French Ale, Belgian Specialty Ale

Min begin SG:  1.040   Max begin SG:  1.070
Min IBU:    20   Max IBU:    40
Min Clr:     7   Max Clr:    20  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         9.82
Anticipated begin SG:          1.075    Plato:             18.20
Anticipated EBC:          10.3
Anticipated IBU:          38.7
Brewhouse Efficiency:       70 %
Wort Boil Time:             65    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      56.78    L Per Hour
??? Pre-Boil Wort Size:   91.51    L
Pre-Boil Gravity:      1.025    SG          6.22  Plato


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  0.8     0.07 kg.  Cara Crystal                  Duitsland      1.036    120
 91.6     9.00 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
  7.6     0.75 kg.  Suiker ( Witte kandiij)       Nederland      1.047      0

Potential represented as SG per pound per Liter.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 30.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20  10.4  First WH
 15.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20   1.1  10 min.
 39.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10  10.0  First WH
 60.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10  16.5  60 min.
 15.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10   0.8  10 min.


Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
 15.00 gm     Zaad (  Koriander )            Spice      5 Min.(boil)


Yeast
-----

Wyeast 3522 Belgian Ardennes (zonder giststarter, gehele XL verpakking gebruikt)


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Grain kg:     9.07
Water Qts:   10.10 - Before Additional Infusions
Water L:      9.56 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 1.05 - Before Additional Infusions

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  35
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  30
Mash-out Rest Temp :          75  Time:   5
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Total Mash Volume L: 15.62 - Dough-In Infusion Only

All temperature measurements are degrees Celsius.



Notes
-----

Niet gemalen, slecht gekneusd in vijzel of iets dergelijks

1 uur gespoeld (15-30 minuten korter dan ik normaal doe)
Na spoelen (voor koken had
ik 18 BRIX en 37,5 liter

Na het koken 19,4 BRIX en 34 liter (zonder hop)


Op 06-04-2007 eind SG 1018

Op 10L vat 3 gr/Liter suiker toegevoegd

Rest in flessen met 6 gr/liter suiker toegevoegd


Dit bier behaalde 86 punten.



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Ton

Beste bierliefhebbers,

Onderstaand recept leverde de tweede plaats op in de kloonklasse. De keurmeester had er 87 punten voor over.

Hoeveelheid 27.5 liter
begin SG 1075
10 EBC
31 EBU

storting:

5000 g pilsmout 3 EBC (69 %)
500 g tarwebloem (7 %)
250 g ambermout 50 EBC (3.5 %)
suiker (na maischen, tijdens/na koken, 21 %)

beslagdikte: 1 op 3.5

maischschema:
10 minuten 52 ºC
40 minuten 61 ºC
20 minuten 71 ºC
5 minuten 77 ºC

spoelen met 21 liter spoelwater, 78-80 ºC

Koken:
1 uur, tijdens koken 1500 g suiker toevoegen

Hopgift:

50 g Spalt Select (3.7%)  en 50 g Hersbrucker  (3.4 %) hele uur meekoken.

Kruiden:
Laatste 10 minuten 10 g curacoaschil (Brouwland), 8 g gemalen koriander ( Silvo), 3 g karwijzaad (Silvo)

Vergisting:
Wyeast gist 3522, Belgian Ardennes, giststarter gemaakt, van ca. 750 ml.

Brouwdatum: 3 dec 2006
Botteldatum 29 dec 2006, tussendoor niet overgeheveld.
Eind SG was 1010.
Gebotteld met 6 g suiker per liter.

Opmerkingen:
Het oorspronkelijke recept had 1 kg suiker. Omdat mijn eindvolume iets te hoog uitviel, heb ik na het koken nog gecorrigeerd met 500 g suiker. Hierdoor was het suikeraandeel behoorlijk hoog. Dit had tot gevolg dat het eind SG mooi laag was, maar het bier heeft ook een beetje een scherpe nasmaak.
Heel droog doet het bier toch ook niet aan. De keurmeester beoordeelde de geur en smaak zelfs iets te zoet. Zelf denk ik dat de zoetige indruk wat uit de koriander komt. Een volgend keer zou ik toch iets minder suiker gebruiken.

Ik heb inmiddels een stuk of wat keren gebrouwen met doodgewone patentbloem en het bevalt mij prima. Je kunt het volgens mij goed vergelijken met tarwevlokken, alleen het extractgehalte is nog iets hoger. Ik zal al vast verklappen dat ik het ook weer in mijn Chimay Blauw ga stoppen. Chimay geeft ook aan dat ze er tarwezetmeel instoppen.

De koriander en karwijzaden komen ook gewoon uit het kruidenrekje bij de supermarkt. Of de karwij echt te proeven is, ik betwijfel het. Eigenlijk heb ik het helemaal niet zo op kruiden in het bier.

Overhevelen of niet: het blijft een dilemma. Soms doe ik het wel, vaak ook niet. Mijn hoogst scorende bieren op de verscheidende ONK's waren niet overgeheveld. Ik bottel meestal na zo'n 3 weken. Als ik het bier veel langer zou laten staan, dan is het volgens mij niet zo goed. Tot 3 weken valt het volgens mij nog wel mee met autolyseproducten van de gist in het bier. Toch heb ik het idee dat ik het proces iets beter controleer met overhevelen, dus een volgende keer doe ik het misschien wel weer.

Hop:
Geen aparte hopgift in de laatste 5 of 10 minuten. In een volgende brouw zou ik dat wel weer doen.


Suikergift bij bottelen:
Ik gaf altijd 8 g/l. Sinds een half jaar bottel ik ook de helft op biertender vaatjes. Bevalt prima. Maar ik heb daarom wel mijn suikerdosering iets omlaag gebracht. En ik moet zeggen dat het bier op fles er niet echt onder te lijden heeft. Zes gram blijkt toch ook wel genoeg.


Tot zover mijn overwegingen.

Vriendelijke groet en brouw ze,

Ton van Gelder



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Hopmans

Hierbij het recept van de NHC (Niels, Jos, Sjaak en ik).
Het bier heeft 88 punten gescoord.

Naam brouwsel: CHOUFFE 2
Biertype: Tripel
Begin SG: 1070
Eind SG:  1007
Kleur (berekend):      10,5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 19,5 EBU (Tinseth)

Vermeld de hoeveelheden per 30 liter wort/bier

Mout
8510  gram       92 %      Pilsmout            3 EBC     
0740  gram       08 %      Bruine kandij      17 EBC     
9250  gram       totaal

Water
35,0 L maischwater
13,3 L spoelwater

Maischschema
60ºC   45 min.
70ºC   30 min.
75ºC   05 min.
78ºC   05 min.

Hop
35 gram    Cascade 6,7 % alfa  bloemen     kooktijd 75 min
18 gram    Saaz      3,5 % alfa  bloemen     kooktijd 15 min

Kruiden
16 gram    Koreander(zaad) gevijzeld          kooktijd 05 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   La Chouffe
Starter: 2 ltr 2 uur belucht

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    04 dagen bij  20 gr C
lagering        14 dagen bij  20 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 54%
Extractgehalte: 17,1 graden Plato
Alc. 8,0 %vol.

 :degroeten:



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

b.jacobs

Ik ben nog niet zo heel lang lid van 't Wort Wat. Mijn eerste probeersel was een clubrecept voor een tripel. Erg lekker geworden. Mijn tweede bier was een zelf bedacht recept voor een blond. Het lag in mijn bedoeling die verder te ontwikkelen tot een soort huisrecept (ik heb net de derde versie op de fles) maar dit eerste blond bier werd zowaar tweede op het ONK 08 in de C klasse. Dus veel moet ik er niet meer aan versleutelen.
Ik wilde een blond maken met een soort mout en een soort hop. Zo eenvoudig mogelijk dus, want als beginner heb je nog niet veel voorraden. Ik koos voor pilsmout en als hop de Hallertauer Perle, omdat dat een mooie aroma hop zou zijn. Als je het recept beziet dan merk je dat ik er weinig van heb gebruikt als bitterhop en het dubbele voor de aroma's (ik hou van een mooie geur). Het bier heeft dan ook een heerlijke neus.
Ik ben er wel trots op dat een eigen probeersel een tweede plaats bereikt. Het zorgvuldig en vooral schoon werken werpt dan direct zijn vruchten af.

Mijn recept:
Pilsmout 3 EBC  3000 gram
Linde bloesem Honing   200 gram
Kandijsuiker   50 gram
Bitterhop: Hallertauer Perle 5,5 % alfazuur   10 gram, 90 minuten
Aromahop: Hallertauer Perle 5,5 % alfazuur   20 gram, 15 minuten
Koriander: 2 gram, 15 minuten
sinaasappelschil (gedroogd): 2 gram, 15 minuten

Gist: 1214 Belgian Ale giststarter 400 cc (5 dagen opgekweekt uit buis)
Maischwater: 12,5 liter
Spoelwater: 6,5 liter
53: 20 min   63: 20 min   72: 40 min   78: 1 min
Uiteindelijk: 10 liter Blond, SG 1064.

Volgens het juryrapport zou er iets meer bitterhop in kunnen (logisch want aromahop gebruikt) en een fruitiger soort gist. Iemand een idee voor een goede gistsoort?

Mijn idee: experimenteer met aromahop, geeft je bier meer geur en smaak.



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.


jelle

Met deze sterke blonde heb ik de 2e prijs gehaald op het OBBK 2011

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBilds blondje
Kenmerk59
Brouwdatum31-10-2010
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters25
Gewenst begin SG1072 (7,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater40,4 liter
Maischdikte0,0 l/kg
Maischwater0,0 liter
Spoelwater0,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur9 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid32 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC92,0 %6864 gr3 EBC
Kristalsuiker8,0 %597 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade6,0 %35 gr90 minuten20 EBU
Spalter Select (D)5,0 %22 gr60 minuten10 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Komijn1 gr5 Min.
Koriander10 gr5 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3463 Forbidden Fruit Yeast
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter250 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingenslurry van 58

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C45 minuten0,0 l/kg
273°C30 minuten0,0 l/kg
378°C2 minuten0,0 l/kg


theostapels

Alhier het recept van het derde prijs winnende kloonbier Duvel. Gebrouwen tijdens het door de Roerstok "gezamenlijk brouwen" in Boxtel. Het was echt gezamenlijk brouwen want we hebben wel met een 7/8 man/vrouw staan te roeren in de ketel met 120 liter maisch, te weten Gerda, Sjors, Bas, Rene, Sietse, Huub, Gerrie en mijn persoontje.

Het recept omgerekend naar 10 liter.
pilsmout 3 EBC                  2250   g
tarwemout                          500    g
kandijsuiker                        500    g
Styrian Goldings 4,6 %         30    g
Saaz 3,3 %                           30    g

Wyeast 1388, Belgian Strong Ale

maischwater                          10 liter
spoelwater                              6,5 liter

Maischen  pH 5,5
1      minuut     op 55 ºC
30    minuten   op 63 ºC
30    minuten   op 67 ºC
20    minuten   op 72 ºC
1      minuut     op 78 ºC

Koken 90 minuten gelijk 20 g Styrian Goldings toegevoegd.
De laatste 15 minuten de overige hop en suiker toegevoegd.
Begin SG 1072 na een uur beluchten gist toegevoegd, gisting op 20 ºC  (geforceerd gekoeld) want ging erg enthousiast eind SG 1009.
Na 3 weken gebotteld en 9 gram suiker per liter toegevoegd.

Theo Stapels



Voor de discussie over dit recept zie hier.

R.Vermerris

ONK 12 E2 Duvel kloon
Naam brouwers:  Peter en René Vermerris
Lid van De Deltabrouwers, Goes

Brouwdatum:  30 december 2011
Botteldatum:  21 januari 2012

Biertype: Duvel kloon
Aantal liter bier: 25
Begin SG: 1072
Eind SG: 1010
Kleur:  7 EBC
Bitterheid:  31 EBU
Alcohol %: 8.8%

Mout/suikers
7200 gram  Pilsmout  3 EBC
500 gram  Rijstvlokken 3 EBC
1200 gram kristalsuiker
Beslagverhouding:    1 : 5

Kruiden/additieven
Iers mos: 8 gram, toegevoegd tijdens laatste 10 minuten van het koken
3 ml 80% melkzuur, toegevoegd na 55 °C maisch stap

Water
Brouwwater:  39 liter
Spoelwater:  geen
Totaal:  39 liter

Maischschema:
Temperatuur in °C:  55 / 63 / 74 / 78
Tijd in minuten :      10 / 50 / 10 / 5

Hop
Goldings (uit Poperinge), Bloemen  4.5 %, 37 gram, 60 minuten meegekookt (FWH)
Saaz (uit Poperinge), Bloemen  4.0 %, 40 gram, 60 minuten meegekookt (FWH)

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Rustig laten koken om karamelisatie (verkleuring) te voorkomen.
Kookpan inhoud: 70 Liter

Gist
Wyeast 1388 Propagator (Belgian strong ale)
Giststarter:  2 liter (afgegoten), 24 uur belucht
Suiker voor gisting op fles: 10 gram/liter

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting:  9 dagen bij 21 °C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Lagering: 14 dagen bij 10 °C
Hergisting op fles: 6 weken bij 20 °C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  2e klassering E- klasse – 86 punten.
Keurmeester: Eugene Straver

Aantal punten: 86
Visuele aspecten:  15 van 15
Basissmaak:  8 van 10
Body:  4 van 5
Mondgevoel:  4 van 5
Geur:  21 van 25
Smaak:  21 van 25
Nasmaak:  13 van 15



Voor de discussie over dit recept zie hier.

PietO

Aangezien Wim van den Kieboom niet actief is op dit forum, hierbij het recept van zijn winnende Duvelkloon:

ONK 12 Duvel kloon - Klasse E
Naam brouwer: Wim van den Kieboom.
Lid van Het Bergsche Bierbrouwers Gilde en De Roerstok.
Brouwdatum:  23 januari 2012
Botteldatum:  26 februari 2012

Biertype: Sterke Blonde
Aantal liter bier: 25
Begin SG: 1066 (gepland, na brouw OSG=1041 voor suiker gift)
Eind SG: 1001
Kleur:  7 EBC
Bitterheid:  32 EBU
Alcohol %: 9.0%

Mout/suikers
3500 gram pilsmout 3 EBC   (60%)
185 gram vlokken tarwe 4 EBC (3%)
180 gram maisgries weiss 2 EBC (3%)
180 gram vlokkenmaïs 2 EBC (3%)
220 gram kandij-licht (4%),  toegevoegd 2e dag hoofdvergisting
1570 gram kristalsuiker (27%), toegevoegd 3e dag hoofdvergisting

Kruiden
geen

Water
Beslagverhouding: 5,0 l/kg
Brouwwater:  20 liter aangezuurd met 8 ml 80% melkzuur
Spoelwater:  15 liter aangezuurd met 6 ml 80% melkzuur

Maischschema:
Temperatuur in °C:   62 / 72 / 78
Tijd in minuten:       60 / 15 / 5

Hop
Target (eigenkweek), bloemen  9,5 %, 43 gram, 60 minuten meegekookt (FWH)
Styrian goldings (Brouwland), bloemen  4,9 %, 25 gram, 1 minuut meegekookt (Flame-off hopping)

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Rustig laten koken om karamelisatie (verkleuring) te voorkomen.
Kookpan inhoud: 35 Liter

Gist
Opgekweekt vanuit cyobank (geent 2.1.2012 met Duvelgist van de Zeeuwse Gistbank).
Slurry van 2e brouw hergebruikt (416 miljard cellen waarvan 1% dood)
Suiker voor gisting op fles: 6,5gr/l (druk gepland 2,5 bar bij 20 °C)

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting: 7 dagen bij 21 °C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Lagering: 27 dagen bij 15 °C
Hergisting op fles: 1 week bij 20 °C

Resultaat ONK 2012: 88 punten
Keurmeester: Eugene Straver
Opmerking: prima kloon gefeliciteerd

Visuele aspecten:  15 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  5 van 5
Geur:  21 van 25
Smaak:  20 van 25
Nasmaak:  13 van 15

De echte flessen van de Duvelkloon hebben het volgende etiket:





Voor de discussie over dit recept zie hier.

PietO

Aangezien Wim van den Kieboom niet actief is op dit forum, hierbij het recept van zijn Sterke Blonde gebrouwen op de slurry van het winnende E1-Duvelkloon bier.

ONK 12 "Duvel Tripel Hop" kloon
Naam brouwer:  Wim van den Kieboom.
Lid van Het Bergsche Bierbrouwers Gilde en De Roerstok.
Brouwdatum:  30 januari 2012
Botteldatum:  14 maart 2012

Biertype: Sterke Blonde
Aantal liter bier: 25
Begin SG: 1070
Eind SG: 1004
Kleur:  7,9 EBC
Bitterheid:  32 EBU
Alcohol %: 9.1%

Mout/suikers
4400 gram  pilsmout  3 EBC (69%)
235 gram vlokken tarwe 4 EBC (4%)
230 gram maisgries weiss 2 EBC (4%)
230 gram vlokkenmaïs 2 EBC (2%)
275 gram kandij-licht (4%), toegevoegd 2e dag hoofdvergisting
990gram kristalsuiker (15%), toegevoegd 3e dag hoofdvergisting

Kruiden
geen

Water
Beslagverhouding:    1 : 4,5
Brouwwater:  23 liter aangezuurd met 8 ml 80% melkzuur
Spoelwater:  14 liter aangezuurd met 6 ml 80% melkzuur

Maischschema:
Temperatuur in °C:  55/ 62 / 72 / 78
Tijd in minuten :      5/ 55 / 15 / 5

Hop
Target (eigenkweek), bloemen  9,5 %, 47 gram, 60 minuten meegekookt (FWH)
Amarillo (Brouwland), bloemen  8,8 %, 25 gram, 1 minuut meegekookt (Flame-off hopping)
Styrian goldings (Brouwland) Bloemen 4,9% 25gram (Dry hopping laatste week gisting)

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Rustig laten koken om karamelisatie (verkleuring) te voorkomen.
Kookpan inhoud: 35 Liter

Gist
Opgekweekt vanuit cyobank (geent 2.1.2012 met Duvelgist van de Zeeuwse Gistbank).
Slurry van 3e brouw hergebruikt (664 miljard cellen waarvan 38% dood)
Suiker voor gisting op fles: 6,5gr/l  (druk gepland 2,5 bar bij 20 °C)

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting:  8 dagen bij 21 °C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Lagering: 36 dagen bij 15 °C
Hergisting op fles: 1 weken bij 20 °C

Resultaat ONK 2012: 88 punten
Keurmeesters: Ben Scholten en Eugene Straver
Opmerking: mooi hoppig en droog bier; geen smaakafwijkingen (1e keurmeester). Een sterke blonde met een fruitige en zoetige smaak; bijna oke. Mag iets meer bitterig en licht minder plakkerig (2e keurmeester)

Aantal punten: 88
Visuele aspecten:  14 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  4 van 5
Geur:  22 van 25
Smaak:  21 van 25
Nasmaak:  14 van 15

De echte flessen van de DuvelTripelHop kloon hebben het volgende etiket:




Voor de discussie over dit recept zie hier.

J-R

Met dit bier (mijn 7e brouwsel) zat ik bij de laatste tien bij de Brand Bierbrouwwedstrijd.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam receptCascade Blonde
Brouwdatum22-02-2013
BiertypeSterke Blonde
Volume16,00 l
Begin SG1,077 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,2%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd65 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
16,50 lWater uit Water8,71 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,05 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,6 %
2,00 kgMoutextractBrewferm8 EBC39,6 %
0,50 kgMünchenermoutDingemans15 EBC9,9 %
0,50 kgCara-pilsWeyermann5 EBC9,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.60 min.3,3 l/kg
78,0 °C10 min.10 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,8 gNorthern Brewer10,6 %65 min.26,0 IBU
15,0 gCascade7,3 %20 min.8,5 IBU
15,0 gCascade7,3 %0 min.0,0 IBU
15,0 gCascade7,3 %koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist





MartijnZ

Hee Jorg, brouw jij ook? Leuk! En met een niet onaardig resultaat zo te zien. :-)

J-R

Ha Martijn. Dit lijkt me een goede aanleiding om eens wat brouwsels uit te wisselen :)
Ik ga je mailen.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.