Recepten > Groep C

Sterke Blonde

(1/3) > >>

Jacques:
Kenmerken biertype Sterke Blonde


Zwaarte
SG 1066- 1080     Plato 16,2 - 20

Bitterheid
25 - 30 EBU

Kleur
7 - 18 EBC

Smaakomschrijving
Geur: zoetig-zoutig tot mas(dms)-fruitig-kruidig
smaak: bitterig tot bitter, fruitig, soms wrangig-kruidig
Mondgevoel:samentrekkend, droog, soms wrangig
Nasmaak: bitter, droog, peer- en/of groene appelachtig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

gelfling:
La Chouffe - Kloon - Variant 1 Nadruk op Saaz versie 4, brouw 9

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

19-E  Belgian & French Ale, Belgian Specialty Ale

Min begin SG:  1.040   Max begin SG:  1.070
Min IBU:    20   Max IBU:    40
Min Clr:     7   Max Clr:    20  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         9.82
Anticipated begin SG:          1.075    Plato:             18.20
Anticipated EBC:          10.3
Anticipated IBU:          38.7
Brewhouse Efficiency:       70 %
Wort Boil Time:             65    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      56.78    L Per Hour
??? Pre-Boil Wort Size:   91.51    L
Pre-Boil Gravity:      1.025    SG          6.22  Plato


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  0.8     0.07 kg.  Cara Crystal                  Duitsland      1.036    120
 91.6     9.00 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        Belgi         1.037      3
  7.6     0.75 kg.  Suiker ( Witte kandiij)       Nederland      1.047      0

Potential represented as SG per pound per Liter.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 30.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20  10.4  First WH
 15.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20   1.1  10 min.
 39.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10  10.0  First WH
 60.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10  16.5  60 min.
 15.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10   0.8  10 min.


Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
 15.00 gm     Zaad (  Koriander )            Spice      5 Min.(boil)


Yeast
-----

Wyeast 3522 Belgian Ardennes (zonder giststarter, gehele XL verpakking gebruikt)


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Grain kg:     9.07
Water Qts:   10.10 - Before Additional Infusions
Water L:      9.56 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 1.05 - Before Additional Infusions

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  35
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  30
Mash-out Rest Temp :          75  Time:   5
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Total Mash Volume L: 15.62 - Dough-In Infusion Only

All temperature measurements are degrees Celsius.



Notes
-----

Niet gemalen, slecht gekneusd in vijzel of iets dergelijks

1 uur gespoeld (15-30 minuten korter dan ik normaal doe)
Na spoelen (voor koken had
ik 18 BRIX en 37,5 liter

Na het koken 19,4 BRIX en 34 liter (zonder hop)


Op 06-04-2007 eind SG 1018

Op 10L vat 3 gr/Liter suiker toegevoegd

Rest in flessen met 6 gr/liter suiker toegevoegd


Dit bier behaalde 86 punten.


Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Ton:
Beste bierliefhebbers,

Onderstaand recept leverde de tweede plaats op in de kloonklasse. De keurmeester had er 87 punten voor over.

Hoeveelheid 27.5 liter
begin SG 1075
10 EBC
31 EBU

storting:

5000 g pilsmout 3 EBC (69 %)
500 g tarwebloem (7 %)
250 g ambermout 50 EBC (3.5 %)
suiker (na maischen, tijdens/na koken, 21 %)

beslagdikte: 1 op 3.5

maischschema:
10 minuten 52 C
40 minuten 61 C
20 minuten 71 C
5 minuten 77 C

spoelen met 21 liter spoelwater, 78-80 C

Koken:
1 uur, tijdens koken 1500 g suiker toevoegen

Hopgift:

50 g Spalt Select (3.7%)  en 50 g Hersbrucker  (3.4 %) hele uur meekoken.

Kruiden:
Laatste 10 minuten 10 g curacoaschil (Brouwland), 8 g gemalen koriander ( Silvo), 3 g karwijzaad (Silvo)

Vergisting:
Wyeast gist 3522, Belgian Ardennes, giststarter gemaakt, van ca. 750 ml.

Brouwdatum: 3 dec 2006
Botteldatum 29 dec 2006, tussendoor niet overgeheveld.
Eind SG was 1010.
Gebotteld met 6 g suiker per liter.

Opmerkingen:
Het oorspronkelijke recept had 1 kg suiker. Omdat mijn eindvolume iets te hoog uitviel, heb ik na het koken nog gecorrigeerd met 500 g suiker. Hierdoor was het suikeraandeel behoorlijk hoog. Dit had tot gevolg dat het eind SG mooi laag was, maar het bier heeft ook een beetje een scherpe nasmaak.
Heel droog doet het bier toch ook niet aan. De keurmeester beoordeelde de geur en smaak zelfs iets te zoet. Zelf denk ik dat de zoetige indruk wat uit de koriander komt. Een volgend keer zou ik toch iets minder suiker gebruiken.

Ik heb inmiddels een stuk of wat keren gebrouwen met doodgewone patentbloem en het bevalt mij prima. Je kunt het volgens mij goed vergelijken met tarwevlokken, alleen het extractgehalte is nog iets hoger. Ik zal al vast verklappen dat ik het ook weer in mijn Chimay Blauw ga stoppen. Chimay geeft ook aan dat ze er tarwezetmeel instoppen.

De koriander en karwijzaden komen ook gewoon uit het kruidenrekje bij de supermarkt. Of de karwij echt te proeven is, ik betwijfel het. Eigenlijk heb ik het helemaal niet zo op kruiden in het bier.

Overhevelen of niet: het blijft een dilemma. Soms doe ik het wel, vaak ook niet. Mijn hoogst scorende bieren op de verscheidende ONK's waren niet overgeheveld. Ik bottel meestal na zo'n 3 weken. Als ik het bier veel langer zou laten staan, dan is het volgens mij niet zo goed. Tot 3 weken valt het volgens mij nog wel mee met autolyseproducten van de gist in het bier. Toch heb ik het idee dat ik het proces iets beter controleer met overhevelen, dus een volgende keer doe ik het misschien wel weer.

Hop:
Geen aparte hopgift in de laatste 5 of 10 minuten. In een volgende brouw zou ik dat wel weer doen.


Suikergift bij bottelen:
Ik gaf altijd 8 g/l. Sinds een half jaar bottel ik ook de helft op biertender vaatjes. Bevalt prima. Maar ik heb daarom wel mijn suikerdosering iets omlaag gebracht. En ik moet zeggen dat het bier op fles er niet echt onder te lijden heeft. Zes gram blijkt toch ook wel genoeg.


Tot zover mijn overwegingen.

Vriendelijke groet en brouw ze,

Ton van Gelder


Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Hopmans:
Hierbij het recept van de NHC (Niels, Jos, Sjaak en ik).
Het bier heeft 88 punten gescoord.

Naam brouwsel: CHOUFFE 2
Biertype: Tripel
Begin SG: 1070
Eind SG:  1007
Kleur (berekend):      10,5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 19,5 EBU (Tinseth)

Vermeld de hoeveelheden per 30 liter wort/bier

Mout
8510  gram       92 %      Pilsmout            3 EBC     
0740  gram       08 %      Bruine kandij      17 EBC     
9250  gram       totaal

Water
35,0 L maischwater
13,3 L spoelwater

Maischschema
60C   45 min.
70C   30 min.
75C   05 min.
78C   05 min.

Hop
35 gram    Cascade 6,7 % alfa  bloemen     kooktijd 75 min
18 gram    Saaz      3,5 % alfa  bloemen     kooktijd 15 min

Kruiden
16 gram    Koreander(zaad) gevijzeld          kooktijd 05 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   La Chouffe
Starter: 2 ltr 2 uur belucht

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    04 dagen bij  20 gr C
lagering        14 dagen bij  20 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 54%
Extractgehalte: 17,1 graden Plato
Alc. 8,0 %vol.

 :degroeten:


Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

b.jacobs:
Ik ben nog niet zo heel lang lid van 't Wort Wat. Mijn eerste probeersel was een clubrecept voor een tripel. Erg lekker geworden. Mijn tweede bier was een zelf bedacht recept voor een blond. Het lag in mijn bedoeling die verder te ontwikkelen tot een soort huisrecept (ik heb net de derde versie op de fles) maar dit eerste blond bier werd zowaar tweede op het ONK 08 in de C klasse. Dus veel moet ik er niet meer aan versleutelen.
Ik wilde een blond maken met een soort mout en een soort hop. Zo eenvoudig mogelijk dus, want als beginner heb je nog niet veel voorraden. Ik koos voor pilsmout en als hop de Hallertauer Perle, omdat dat een mooie aroma hop zou zijn. Als je het recept beziet dan merk je dat ik er weinig van heb gebruikt als bitterhop en het dubbele voor de aroma's (ik hou van een mooie geur). Het bier heeft dan ook een heerlijke neus.
Ik ben er wel trots op dat een eigen probeersel een tweede plaats bereikt. Het zorgvuldig en vooral schoon werken werpt dan direct zijn vruchten af.

Mijn recept:
Pilsmout 3 EBC  3000 gram
Linde bloesem Honing   200 gram
Kandijsuiker   50 gram
Bitterhop: Hallertauer Perle 5,5 % alfazuur   10 gram, 90 minuten
Aromahop: Hallertauer Perle 5,5 % alfazuur   20 gram, 15 minuten
Koriander: 2 gram, 15 minuten
sinaasappelschil (gedroogd): 2 gram, 15 minuten

Gist: 1214 Belgian Ale giststarter 400 cc (5 dagen opgekweekt uit buis)
Maischwater: 12,5 liter
Spoelwater: 6,5 liter
53: 20 min   63: 20 min   72: 40 min   78: 1 min
Uiteindelijk: 10 liter Blond, SG 1064.

Volgens het juryrapport zou er iets meer bitterhop in kunnen (logisch want aromahop gebruikt) en een fruitiger soort gist. Iemand een idee voor een goede gistsoort?

Mijn idee: experimenteer met aromahop, geeft je bier meer geur en smaak.


Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie