Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Herfstbock  (gelezen 1903 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Admiraal Lodewijk van Boisot

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: se
  • Draakje
Herfstbock
« Gepost op: 18-08-2010 11:31 u »
Voorheen (enkele jaren geleden) brouwde ik altijd met moutextract. Nu wil ik eens een 'echt' biertje gaan maken. Hoewel ik nog geen schrootmolen heb en nog aan het knutselen ben aan een gistvat, heb ik al wel een recept gemaakt met behulp van BrouwVisie. Ik weet mijn brouwzaalrendement niet, dus die heb ik maar op 75% laten staan.

Zou dit recept een biertje op kunnen leveren dat valt in de categorie bockbier, of zijn er dingen die ik echt anders moet doen?

Welke berekening kan ik het beste gebruiken om de EBC te bepalen? De verschillende berekeningen variëren sterk.

Wat er precies met de maischdikte, maischwater (aantal liter water om te maischen?) en spoelwater (water om te spoelen?) bedoeld wordt, begrijp ik niet helemaal. Ik wil 10 liter bier maken. Er staat dat ik 16,4 liter brouwwater nodig heb (6,4 liter verlies?) en vervolgens moet ik 12,6 liter water gebruiken om te maischen en spoelen, waar zijn die andere 3,8 liter dan?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptWouters Bockbier
KenmerkHerfstbock
Brouwdatum16-8-2010
BiertypeBo(c)kbier
Aantal liters10
Gewenst begin SG1060 (6,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater16,5 liter
Maischdikte2,0 l/kg
Maischwater5,7 liter
Spoelwater6,9 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur62 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid24 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Münchnermout type 175,0 %2151 gr12 EBC
Carared (W)15,0 %430 gr40 EBC
Crystal malt10,0 %287 gr120 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker3,4 %30 gr60 minuten24 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2206 Bavarian Lager
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C45 minuten0,0 l/kg
272°C30 minuten0,0 l/kg
378°C1 minuten0,0 l/kg


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Herfstbock
« Reactie #1 Gepost op: 18-08-2010 13:42 u »
Heb je koelcapaciteit voor je vergisting? Je wilt een ondergist gebruiken, zie ik, dus dan moet je je wort vergisten bij 8 tot 12 graden (temperatuur van het gistende bier). Bovendien moet je veel gist hebben (voor ondergisters ongeveer 2 keer zoveel dan voor bovengisters). Voor 10 liter is een activatorpak misschien net genoeg. Beter is het om een giststarter van 2 liter te maken.

Verder is 25% cara- of crystalmout veel teveel. Je krijgt hierdoor een veel te vol en zoet bier, dat is echt geen lekker drinkbaar bier meer. Ik zou maximaal 5%carared en 5% cara120 gebruiken en 2% chocolademout voor de kleur.

Hoeveelheid maischwater is de hoeveelheid water die je gebruikt om het beslag mee te maken en te maischen. Een deel hiervan (1 l per kg mout) blijft achter in het bostel. Verder verdampt er tijdens het koken een procent of 10 (afhankelijk van je installatie). Beide verliezen vul je aan door te spoelen (zie brouwcursus).

Kleurberekeningen moet je niet teveel naar kijken, alle formules zijn onbetrouwbaar.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Herfstbock
« Reactie #2 Gepost op: 18-08-2010 14:04 u »
Ik ben het met Adrie eens en zou dan nog zo'n 20% pilsmout toevoegen in plaats van het te veel van de carared en cara 120.

Offline Admiraal Lodewijk van Boisot

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: se
  • Draakje
Re: Herfstbock
« Reactie #3 Gepost op: 18-08-2010 20:02 u »
Dus als ik het wel heb, moet ik met 5,7 liter water maischen. Daar blijft dan 4,1 liter van over. Dan spoel je met 6,9 liter water. Dan heb je 11 liter water. Daarvan verdampt 10%, zodat er 10 liter overblijft.

Ik heb een extra koelkast in de garage, samen met een UT-200 moet dat goedkomen.

Nu heb ik de volgende mouten in mijn recept staan:

Pilsmout 3 EBC 20%
Münchnermout 12 EBC 68 %
Carared 40 EBC 5 %
Crystal malt 120 EBC 5 %
Chocolademout 900 EBC 2 %

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Herfstbock
« Reactie #4 Gepost op: 18-08-2010 20:19 u »
Ik zou wat minder dik maischen, 2 L/kg is wel zwaar.
Maak daar maar 3 - 4 L/kg van, gaat een stuk berter.

Kleurberekeningen moet je niet teveel naar kijken, alle formules zijn onbetrouwbaar.

Maar de BrouwVisie / Brouw-bier.nl formule is wel de meest afwijkende. Ik zou een andere kiezen, heb goede ervaring met Morey.

Offline Admiraal Lodewijk van Boisot

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: se
  • Draakje
Re: Herfstbock
« Reactie #5 Gepost op: 18-08-2010 20:38 u »
Dat houdt eigenlijk in dat je meer water gebruikt tijdens het maischen en minder tijdens het spoelen? In de cursus staat:
Citaat
Voor donkere zoetige bieren gebruikt men in den regel 2,7 liter water op 1 kg mout. Bij licht gekleurde drogere bieren ligt deze verhouding 3,5 tot 4 liter water op 1 kg mout.
Ik heb de maischdikte op 3 liter/kg gezet. Overigens had ik geen reden om 2 liter/kg te gebruiken. Het was standaard ingevuld in BrouwVisie.

Om terug te komen op mijn vraag waarom er 3,8 liter kwijt was in de openingspost; nu ik de maischdikte heb aangepast komt de hoeveelheid maischwater + spoelwater wel overeen met de totale benodigde hoeveelheid brouwwater. Ik denk dat het een foutje in het programma was.

Tags: