Recepten > Groep C

Saison (sterke)

(1/1)

Jacques:
Kenmerken biertype Saison (sterke)


Zwaarte
SG 1065- 1080     Plato 16 - 20

Bitterheid
15 - 40 EBU

Kleur
13 - 30 EBC

Smaakomschrijving
Geur: citrus, fruitig, soms siroperig en/of hogere alcoholen
smaak: fruitig, kandij, bitter, kruidig, citrus, iets zoetig, soms muffig-kelderachtig
Mondgevoel:samentrekkend, droog, soms alcoholwarmend
Nasmaak: fruitig, bitter, kruiden

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-ste behorende bij dit forum.

Oxhead:
Hoi brouwers,
Hier het recept waarmee ik 24 september 2005 op het Open Bergse Bierbrouwkampioenschap te Bergen op Zoom 1e werd in Klasse C met 82 punten.
Sterke Saison gebrouwen op 6 november 2004.
ingrediënten voor 20 liter:  5 kilo pilsmout 3 ebc
                                        1 kilo kristalsuiker
                                        80 gram cascadehop bloem 5% alfazuur 90 min
                                        20 gram cascadehop bloem 5% alfazuur 10 min
Maishwater 20 liter, spoelwater 13 liter
Maishschema:                    55 graden - 10 min
                                         63 graden - 60 min
                                         73 graden - 20 min
Kleurschatting: 8 ebc
Bitterheidschatting: 40 Ibu
Start SG: 1074
Eind SG:  1016
Kooktijd :  90 min
Gist : Safale S04 droog toegevoegd, niet opgekweekt niet belucht! Vergist op 24 graden (omgevingstemperatuur)

Groeten, Marco Geilings :degroeten:

Jacques:
Van Jeroen Free ontving ik vandaag een mail met de volgende inhoud.



Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene gegevens

Brouwdatum:  29 november 2008
Botteldatum:  15 maart 2009

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Sterke Saison
Begin SG: 1080
Eind SG: 1007
Berekende kleur:  13 EBC
Berekende bitterheid:  40 EBU
Aantal liters wort:  34 (gerekend na koken)

Mout / Graan / Suiker / Kruiden
9500 gram  Pilsmout  3 EBC
1675 gram  Spelt  ca. 3 EBC
350 gram Witte kristalsuiker
34 gram Curacao gedroogde sinaasappelschillen

Water
Brouwwater 37 liter
Spoelwater:  14 liter
Totaal:  51 liter
Beslagverhouding:  1 : 3.3

Toevoegingen brouwzouten (voor 51 liter Bergs kraanwater):
25.5 gram Calciumsulfaat
2.9 gram Calciumchloride
Na toevoeging van brouwzouten is watersamenstelling:
Chloride: 50 mg/L
Sulfaat: 300 mg/L
Calcium: 194 mg/L
Verder geen aanzuring (melkzuur, fosforzuur etc.)

Maischschema:
Temperatuur in °C:  57 / 60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten : 10 / 20 / 15 /10 / 15 / 5
(let op: eerst verstijfselen daarna pas maischschema hierboven volgen)
Hop
East Kent Goldings Bloemen  6.1%, 130 gram, FWH

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Witte kristalsuiker laatste 10 minuten meekoken.
Curacao sinaasappelschillen laatste 5 minuten meekoken
Kookpaninhoud: 50 Liter

Gist
Wyeast 3724 (Dupont)
Giststarter:  1,5 liter (afgegoten)
7.5 gram gistvoeding (Nutrivit)
Niet belucht en geroerd (magnetische roerder) wel regelmatig geschud

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 7 dagen bij 24 ēC
Nagisting 100 dagen bij 28 °C

Bijzonderheden over dit bier
Deelbeslag:
Vooraf aan het maischen:  in een aparte pan (30 liter weckpan) eerst de spelt geschroot toevoegen aan 7 liter water van 60 °C samen met 1 kg pilsmout. Daarna het beslag al roerend verder opwarmen tot ca. 65 °C en 30 minuten laten rusten. Hierna rustig verder opwarmen tot koken. Daarna het deelbeslag ca. 15 minuten koken . Tijdens het koken van het deelbeslag het hoofdbeslag maken.
Hoofdbeslag:
In aparte maischpan (50 liter): voeg 8.5 kg pilsmout toe aan 30 liter brouwwater van 45 °C. Het beslag daalt een aantal graden. Verwarm hierna de hoofdmaisch weer tot een temperatuur van ca. 45 °C.
Totaalbeslag:
Voeg nu al roerende het deelbeslag toe aan het hoofdbeslag. De temperatuuur van het totaalbeslag zal nu stijgen tot ongeveer 57 °C.
Vervolg nu het maischschema zoals boven beschreven.

Spelt is gekocht bij windmolen “De twee Vrienden” in Bergen op Zoom . Dit graan is ongemout en heeft iets weg van tarwe. Dit graan is een grondstof die niet mag ontbreken in een (Sterke) Saison.
Ik denk dat spelt in vlokvorm, te koop in natuurwinkel/reformwinkel ook goede resultaten moet opleveren. Voordeel van vlokken is dat je niet hoeft te verstijfselen en gelijk met je totaalbeslag op 57 °C kunt beginnen.

Opmerking:  3e prijs C- klasse – 90 punten.

Succes met deze brouw en bedenk bij een Saison geduld en nog eens geduld, bottel niet te vroeg anders krijg je teveel koolzuurdruk in de fles bij hergisting.

Met vriendelijke brouwgroet,

Jeroen Free


Voor de discussie over dit recept zie hier.

Henielma:
Naar aanleiding van het topic kloonbier 2011 hierbij mijn recept van de French Saison versie van mijn Avex les bon voeux kloon die bij de op 15 januari 2012 in Hengelo gehouden forumkeuring op de eerste plaats geëindigd is. Zie hier voor het topic over het kloonproject.

Basis
OmschrijvingWaardeKenmerkS77Naam receptSaison Avec les bons VoeuxBrouwdatum9-10-2011BiertypeSaison (Sterke)Volume24,0 literGewenst begin SG1.070 g/lBerekende kleur8 EBC (Morey)Berekende bitterheid35 IBU (Garetz)

Algemeen
OmschrijvingWaardeBrouwzaalrendement74%Totaal brouwwater35,0 literBeslagdikte4,98 l/kgMaischwater28,0 literSpoelwater7,0 literKooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)Pilsmout 33755,081Kristalsuiker0171,152Tarwemout380,542

Maischschema
Omschrijvingstart temperatuur (gr. C)Eind temperatuurVerwarmingstijd (min)Beslagdikte (l/kg)Temperature Step 0,25 ēC/min 45721084,98

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)Merkur6Hopbellen907035Fuggles4Hopbellen1240Saaz3,8Pellets1240Fuggles4HopbellenDry150Saaz3,8HopbellenDry150

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoortWyeast French Saison
Eind SG was 1003

Waterbehandeling:

--- Code: --- Ca2+ Mg2+ Na+ HCO3- SO42- Cl-
mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l
Behandeld water 283 9 12 115 519 97
Doelwater 52 17 35 350 107 20
--- Einde van code ---

Hierbij de temperatuur en de koolzuurproductiecurves van dit bier.

Allereerst het maischen en koken:


Van 45 naar 72 ēC met 0,25 ēC stijging per minuut.
De x-as is in seconden.
De kooktijd was ongeveer 90 minuten.


Eerste 2 dagen op 21 ēC, hierna met 1 ēC per dag naar 23 ēC en hier op gehouden tot aan de tiende dag. Hierna naar de 20 ēC gegaan voor de koudhop het het nagisten.


Voor de discussie over dit recept zie hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie