Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De herfst komt eraan: weizenbock  (gelezen 11482 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
De herfst komt eraan: weizenbock
« Gepost op: 16-08-2010 14:26 u »
Je voelt het al, je ziet het al: de herfst is in aantocht. Tijd om een biertype te brouwen dat al heel lang op mijn verlanglijst staat maar waar het nog nooit van is gekomen om het te brouwen: een weizenbock. Deze moutige en fruitige zware jongen is natuurlijk een perfect herfstbier die ik liever drink dan een gewone bo(c)k.

Hopelijk komt de bestelling van mout en gist morgen of overmorgen binnen, zodat ik tijd genoeg heb om een giststarter te maken en in het weekend te kunnen brouwen. De fusten zijn leeg, dus er moet wat gebeuren.

Hier het recept. Deze is ťťn op ťťn overgenomen uit Brewing Classic Styles. Ik heb gemerkt dat de recepten die daarin staan heel erg goed zijn als uitgangspunt voor voor mij nieuwe biertypes.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP057
Naam receptWeizenbock
BiertypeWeizen(doppel)bock
Volume26,0 liter
Gewenst begin SG1070 g/l
Berekende kleur52 EBC (Morey)
Berekende bitterheid14 IBU (Tinseth)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement76%
Totaal brouwwater38,8 liter
Beslagdikte3,67 l/kg
Maischwater30,0 liter
Spoelwater8,8 liter
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediŽnten
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Tarwemout donker31554,495
Pilsmout 3327,22,223
Munich mout 1516110,899
Special B (Cara 400)3912,70,221
CaraVienne (Cara 50)661,40,114
TF Pale Chocolate Malt6741,40,114
CaraMunich (Cara 120)1231,30,106


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Kruidnagelrust420153,67
Beta-amylase6230403,67
Alfa-amylase7220103,67
Uitmaischen78853,67


Hop en kruiden
IngrediŽnt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Hallertau Perle6Hopbellen603014


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 3068 Weihenstephan Weizen
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)2
Roertijd (uur)24
Temperatuur starter (gr. C)21




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #1 Gepost op: 16-08-2010 15:27 u »
Ziet er wel complex uit! :)
Misschien zou ik de pale chocolate weglaten?
De donkere tarwemout zal ook al wel wat gebrandheid geven lijkt me?

En de optimale temperatuur voor de kruidnagelrust is 40 ļC ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #2 Gepost op: 16-08-2010 15:29 u »
Ziet er wel complexuit! :)
Misschien zou ik de pale chocolate weglaten?
De donkere tarwemout zal ook al wel wat gebrandheid geven lijkt me?

En de optimale temperatuur voor de kruidnagelrust is 40 ļC ;)

OK, maak ik er 40 van. De moutstort houd ik zo, juist omdat het zo niet voor de hand ligt voor dit biertype en ik wel heel benieuwd ben wat het brengt. Bovendien is het wel een prijswinnend recept, dus het zou moeten werken.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #3 Gepost op: 16-08-2010 15:34 u »
Okť, das niet gek inderdaad!
Weet je ook waar het op moet gaan lijken? Een Aventinus?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #4 Gepost op: 16-08-2010 15:34 u »
Ziet er lekker uit. Een Weizenbock staat ook nog op mijn brouwlijst. Heeft de donkere tarwemout nog iets van enzymwerking?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #5 Gepost op: 17-08-2010 09:28 u »
Ziet er lekker uit. Een Weizenbock staat ook nog op mijn brouwlijst. Heeft de donkere tarwemout nog iets van enzymwerking?

Een beetje. Het is vergelijkbaar met MŁnchenermout, maar dan van tarwe en niet van gerst.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #6 Gepost op: 21-08-2010 17:18 u »
Nou, helaas is de bestelling van Brouwland nog steeds niet binnen. Niet brouwen dus vandaag. En omdat komende weekenden behoorlijk vol zitten, waarschijnlijk de eerst komende weken ook niet.  :-\

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.178
  • drink gezond
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #7 Gepost op: 21-08-2010 17:30 u »
 " kruidnagelrust " nooit van gehoord, vertel iets meer daarover... ???

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #8 Gepost op: 22-08-2010 09:18 u »
Bij 40 ŗ 42 graden worden uit de mout stoffen vrij gemaakt waar gist tijdens de vergisting een stof uit maakt met de karakteristieke kruidnagelsmaak van Weizens en Weizenbocken.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.178
  • drink gezond
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #9 Gepost op: 22-08-2010 16:12 u »
Dank je, ik heb het gevonden bij Hans:

" In mout (meer in tarwe dan in gerst) komt de stof ferula-zuur voor. Bij een maischtemperatuur van 43įC komt meer van deze stof vrij. De stof heeft geen bepaalde smaak, maar tijdens het koken wordt wordt deze omgezet in 4-vinyl-guaiacol (4-VG). Dit is de kruidige, kruidnagel-achtige stof die in Weizenbieren thuishoort. De typische Weizenbiergist (maar ook enkele "wilde" gisten) zijn in staat de 4-VG te vormen.

4-vinyl-guaiacol (4-VG) is een fenolische aromatische verbinding die gevormd wordt door enzymatische decarboxylering of thermische afbraak van ferula-zuur. (4-VG) heeft een scherp kruidnagelachtig aroma dat soms als een krachtige geur overkomt. Sommige mensen kunnen de stof nog herkennen in een lage concentratie van 200 ppb (parts per billion = mg per 1.000.000.000 mg ofwel mg per kubieke meter).

Daarom heeft (4-VG) een grote invloed op de geur en smaak van bier. Sommige wilde gisten en bacteriŽn hebben het enzym ferulazuur-decarboxylase, terwijl de gewone biergist Saccharomyces cerevisiae dit enzym niet heeft. Daarom is de aanwezigheid van (4-VG) ook een indicator voor een infectie.  


--------------------------------------------------------------------------------

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #10 Gepost op: 22-08-2010 20:43 u »
Sommige wilde gisten en bacteriŽn hebben het enzym ferulazuur-decarboxylase, terwijl de gewone biergist Saccharomyces cerevisiae dit enzym niet heeft. Daarom is de aanwezigheid van (4-VG) ook een indicator voor een infectie.  

Eerlijk gezegd twijfel ik sterk aan deze conclusie. Dat zou betekenen dat je in een weizen steeds een infectie zou hebben. Dat geloof ik niet zo.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #11 Gepost op: 22-08-2010 21:09 u »
Eerlijk gezegd twijfel ik sterk aan deze conclusie. Dat zou betekenen dat je in een weizen steeds een infectie zou hebben. Dat geloof ik niet zo.

Sommige wilde gisten en bacteriŽn hebben het enzym ferulazuur-decarboxylase, terwijl de gewone biergist Saccharomyces cerevisiae dit enzym niet heeft. Daarom is de aanwezigheid van (4-VG) ook een indicator voor een infectie.   

Ik denk dat er bedoeld wordt, dat als er geen typische weizengist gebruikt is en het bier wel duidelijk (4-VG) bevat, er een redelijk grote kans is dat het bier geÔnfecteerd is.
Hou me ten goede, dit soort informatie haal ik ook maar uit de literatuur hoor!

Hopbier

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.178
  • drink gezond
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #12 Gepost op: 22-08-2010 21:15 u »
Eerlijk gezegd twijfel ik sterk aan deze conclusie. Dat zou betekenen dat je in een weizen steeds een infectie zou hebben. Dat geloof ik niet zo.

Ik lees " De typische Weizenbiergist (maar ook enkele "wilde" gisten) zijn in staat de 4-VG te vormen. "
conclusie : Weizenbiergist is wel in staat om ferula-zuur omzetten in 4-vinyl-guaicol, wilde gisten en sommige bacteriŽn kunnen het ook. Als je hygiŽnisch werkt heb je alleen te maken met de toegevoegde gist.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #13 Gepost op: 23-08-2010 23:08 u »
Andere gisten kunnen inderdaad een sterke phenolisch smaakafwijking geven, aangeduid met POF+ (phenolic off flavour)
Volgens mij kunnen ook bepaalde S. cerevisiae stammen het, maar hou me ten goede. :)

Chimay gist kan bijvoorbeeld best een aardig kruidnageltje geven?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.990
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #14 Gepost op: 23-08-2010 23:19 u »
Naar mijn idee kunnen diverse Belgische gisten een fenolische smaak geven. Maar dat is nog niet meteen 4-viny-guaiacol...

Offline leen123

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #15 Gepost op: 24-08-2010 08:21 u »
Ik ga deze ook brouwen denk, ff kijken wat er in voorraad is.....

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.109
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #16 Gepost op: 24-08-2010 08:54 u »
Die 3068 produceert zoveel weizensmaakjes, dat die kruidnagelrust overbodig is.

Maar misschien wel leuk om te doen. 't Zit dan meer tussen de oren dan in het bier.

Vroeger had Wyeast haar gisten anders ingedeeld dan nu. Toen was er een categorie wheat yeasts. Deze categorie bevatte gisten die onder aanwezigheid van tarwe die kruidnagelsmaak in meer of mindere mate produceerden. En inderdaad was 1214 er daar ook een van.
Dit was voor mij de reden om bij deze gisten geen tarwe in de stort op te nemen. En dat hielp.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #17 Gepost op: 24-08-2010 09:19 u »
Die 3068 produceert zoveel weizensmaakjes, dat die kruidnagelrust overbodig is.

Dat klopt, dat heb ik ook gemerkt. Maar die kruidnagelsmaak verdwijnt ook weer vrij snel en Weizenbock is toch niet een bier dat je snel allemaal opdrinkt. Dus het mag wel wat meer.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #18 Gepost op: 08-09-2010 21:19 u »
Zaterdag gaat dit bier gebrouwen worden. Gisteravond smackte ik het pak, maar helaas iets te hard, waardoor de buitenverpakking brak. Snel een giststarter gemaakt en de gist geŽnt. Toen ik vanmiddag uit het werk kwam, was de starter al uitgegist.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #19 Gepost op: 08-09-2010 21:27 u »
Gisteravond smackte ik het pak, maar helaas iets te hard, waardoor de buitenverpakking brak.

Wow dat moet een flinke klap geweest zijn, lesje Martal Arts: Hand Technieken gevolgd?  ;D ;D ;D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #20 Gepost op: 08-09-2010 21:32 u »
Wow dat moet een flinke klap geweest zijn, lesje Martal Arts : Hand Technieken gevolgd ?  ;D ;D ;D ;D

Alleen Aikido.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #21 Gepost op: 11-09-2010 19:55 u »
Op deze prachtige nazomerdag is de Weizenbock geboren. Of liever gezegd: de conceptie is uitgevoerd. Alles ging prima, behalve dan dat ik de kilo MŁnchenermout vergeten was en aan het begin van het koken merkte dat ik extract tekort kwam. Dat heb ik toen maar aangevuld met moutextract.  :-[ Het wort smaakte echter veelbelovend. Mooi spul, dat donkere tarwemout.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #22 Gepost op: 14-09-2010 13:01 u »
Zojuist even in de gistkast gesnuffeld. Een flinke bananenlucht kwam eruit. Hmmm. En dat met een vergisting bij 17 graden. Ik snak nu al naar een glas van dat godennectar.  :nut:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #23 Gepost op: 20-09-2010 15:50 u »
Afgelopen vrijdagavond heb ik het bier overgeheveld; ik had het gistingsvat nodig voor het demonstratiebier. Het SG was 1022. De smaak was nog veel te zoet en dat bleek ook wel na de overheveling, want de volgende dag was er alweer gist door het waterslot gekomen. Hij ging dus nog flink tekeer. Ook nu blobt hij er nog vrij snel op los. Verder was de smaak prima: fruitig, stevig moutig (lekker, hoor die donkere tarwemout), kruidnagel. Hopelijk snel op fust zetten en bottelen. Zondag kreeg ik na een kille boswandeling erg zin in een glas verwarmende Weizenbock.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #24 Gepost op: 20-09-2010 21:15 u »
Houd op! Ik krijg een ontzettende dorst als ik dit zo lees... lijkt me een heerlijk bier!  :proost:

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #25 Gepost op: 29-09-2010 17:56 u »
Ik snak nu al naar een glas van dat godennectar.  :nut:
Waarom heb je bij 17 graden vergist?  Weihenstephaner gist wordt toch meestal bij 20 graden vergist? 

Ik snak nu al naar een glas van dat godennectar.  :nut:
Ik heb ook een vergelijkbaar biertje staan, dit bier zal iets minder snel drinkbaar zijn dan een doorsnee weizen neem ik aan?

Offline JOT

  • Bergsche Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Cruysbrueder:Kloosterbier uit Sint Annaland
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #26 Gepost op: 29-09-2010 18:49 u »
Ik laat mijn bieren met Weihenstephaner gist ook vergisten bij 17 oC
Als je een te hoge temperatuur kiest dan kan het echt een teveel aan (negatieve) geurstoffen opleveren.

Had ik in het begin ook met mijn weizen, maar sinds ik koeler ben gaan vergisten worden de Weizenbieren alleen maar lekkerder...

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #27 Gepost op: 30-09-2010 08:43 u »
Waarom heb je bij 17 graden vergist?

Bij hogere temperaturen geeft deze gist heel veel bananen. Daar moet je van houden, maar ik heb mijn Weizenbock liever wat gematigder.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #28 Gepost op: 01-10-2010 21:50 u »
De Weizenbock is op fust gezet bij een dichtheid van 1017. Ik weet nog niet of ik tevreden ben over de smaak. Hij komt (warm en zonder koolzuur) wel erg zoet over. Verder zit er toch teveel banaan in naar mijn smaak en te weinig kruidnagel. Maar goed, ik wacht nog maar even af tot hij koel en gecarboniseerd is. Voorlopig komt ie toch niet op de tap, dus hij kan nog rustig even rijpen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #29 Gepost op: 14-10-2010 14:14 u »
Gisteravond een flesje opengetrokken. Er zat nog niet genoeg koolzuur op, maar wel genoeg om van dit bier te genieten. Ik ben een stuk positiever dan tijdens het bottelen. Banaan overheerst zeker niet, kruidnagel zit er wel degelijk in en de moutsmaken zijn heerlijk. Misschien had ie een tikkie bitterder gekund, want hij komt wel wat zoet over. Gecombineerd met het alcoholwarmend effect is dit een perfect herfstbier. Hopelijk is de Brown Ale snel op en kan dit bier op de tap.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #30 Gepost op: 24-10-2010 17:07 u »
Gistermiddag heb ik een Weizenbock geproefd naast de Schneider Aventinus. De verschillen waren niet zo heel groot. De Schneider Aventinus (SA) was in de geur wat sterker dan mijne, maar dat kwam ook omdat er meer koolzuur in zat. Mijn Weizenbock was iets donkerder van kleur. In de geur rook de SA meer naar tarwe, die van mij was wat meer karamellig. De fruitigheid was ook iets anders: in die van mij kwam wat bubblegum naar voren wat ontbrak in de SA.

De smaak kwam overeen met de geurervaring. Zoetheid en bitterheid verschilden niet. In de SA meer tarwekarakter, in mijne wat meer caramelkarakter. Beide bieren waren ongeveer even vol van body, plakkerig en alcoholwarmend.

Om dichter bij de SA te komen zou ik een deel van de donkere tarwemout vervangen door lichte en de hoeveelheid caramouten iets verminderen. Vergisten bij 17 graden is OK, de balans tussen banaan en kruidnagel was goed (en ongeveer gelijk aan die bij de SA).

Al met al een geslaagd bier. Ik kan niet wachten tot de Brown Ale op is en ik het fust kan aanslaan.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #31 Gepost op: 24-10-2010 18:36 u »
Ik kan niet wachten tot de Brown Ale op is ..

Misschien kunnen Jeroen en ik even helpen?samenvol

Bert

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #32 Gepost op: 24-10-2010 18:51 u »
Ik kan niet wachten tot de Brown Ale op is en ik het fust kan aanslaan.

Dat is dan wel weer een nadeel van alleen op fust afvullen... Maar je kunt gewoon ff van fust wisselen zonder gevaar voor het "oude" bier... ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #33 Gepost op: 24-10-2010 21:12 u »
Misschien kunnen Jeroen en ik even helpen?samenvol

Bert

Dat is niet meer nodig. Net nadat ik het geschreven had, ging ik naar de kelder om een glas brown ale te tappen en toen begon hij na een half glas te sputteren. De Weizenbock zit dus nu op de tap. Daar kunnen jullie mee komen helpen.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #34 Gepost op: 07-12-2010 19:23 u »
Bij hogere temperaturen geeft deze gist heel veel bananen. Daar moet je van houden, maar ik heb mijn Weizenbock liever wat gematigder.

Ik begrijp nu wat je bedoelt, in mijn 'bok' zijn de banaantjes teveel aanwezig. 
Volgende keer ook maar wat minder.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #35 Gepost op: 08-12-2010 09:38 u »
Jammer, volgende keer beter.

Die 17 graden vergistingstemperatuur in mijn weizenbock bevalt prima. Het bier is nu wat meer mout geaccentueerd met toch behoorlijk wat fruitigheid. Geen dominantie door bananen of kruidnagelen. Ik snap nu heel goed dat Zainasheff dit bier in zijn boek "liquid candy" (vloeibare snoepjes) noemt.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #36 Gepost op: 08-12-2010 15:56 u »
Bananen in bier heb ik persoonlijk niets op tegen, als ze maar groen zijn ipv geel.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: De herfst komt eraan: weizenbock
« Reactie #37 Gepost op: 08-12-2010 18:25 u »
Bananen in bier heb ik persoonlijk niets op tegen, als ze maar groen zijn ipv geel.
En banaantjes in bier zijn beter dan citroenen, zo lust ik er nog wel een paar ;)

Tags: