Recepten > Groep C

Meibock en Blonde Bo(c)k

(1/2) > >>

Jacques:
Kenmerken biertype Meibock en Blonde Bock


Zwaarte
SG 1060- 1070     Plato 15 - 17,5

Bitterheid
20 - 40 EBU

Kleur
14 - 35 EBC

Smaakomschrijving
Geur: moutig, kruidig-hoppig
smaak: vol, moutig, bitterig tot bitter
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: bitterig tot bitter, zoetig en/of moutig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site Meibock en Sterke Blonde.

Adrie:
Naam brouwer: Johannes van der Woude
Bron van het recept: Derek Walsh' Biertypengids
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,636.0.html

Naam brouwsel: Lentebock
Biertype: Meibock
Begin SG: 1065
Eind SG: 1010
Kleur (berekend): 19.7 EBC
Berekende bitterheid: 34.2 EBU

Mout & suiker
2160 gram   78 %   Pilsmout   3 EBC
275 gram   10 %   Caravienna   50 EBC
275 gram   10%   Munich    20 EBC

Water
9.625L maischwater
4.5 L spoelwater

Maischschema
10 min   55 gr C
35 min    60 gr C
35 min   70 gr C
2 min   78 gr C

Hop
15.00 g.    Hallertau Hersbrucker     Whole    3.50%    90 min.
15.00 g.    Czech Saaz   Whole    3.00%   90 min.
30.00 g.    Hallertau Hersbrucker     Whole    3.50%   35 min.
30.00 g.    Czech Saaz   Whole    3.00%   35 min.
15.00 g.    Hallertau Hersbrucker    Whole    3.50%   2 min.
15.00 g.    Czech Saaz   Whole    3.00%   2 min.

Kruiden of andere toevoegingen
Geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: Wyeast 2178 Wyeast Lager Blend, vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting onbekend dagen bij 12-14 gr C
lagering onbekend dagen bij 12-14 gr C

Bijzonderheden: hergisting op fles is gebeurd bij kamertemperatuur. In dit geval heeft het absoluut niet geleid tot ongewenste (bij) smaakjes. Ik schat in dat wanneer de nagisting plaatsvind bij zo'n 8-12 gr C, het bier een iets 'cleaner' karakter krijgt.

Caspar:
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Caspar
Bron van het recept:    Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3808.0.html

Naam brouwsel:  Meibok
Biertype:    Blonde / Meibok
Begin SG:    1065
Eind SG:    1012
Kleur (berekend): 20 EBC
Berekende bitterheid: 25 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout & suiker
6000 gram      75%   Pils mout                    3 EBC
1000 gram      12,5%   Munich       15 EBC
1000 gram      12,5%   CaraHell      25 EBC

Water
23 L maischwater
18 L spoelwater

Maischschema
In   50 gr C
10 min   53 gr C
40 min   62 gr C
20 min   73 gr C
1 min   78 gr C

Hop
40 gram Tettnanger   4,3 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
20 gram Tettnanger   4,3 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min
10 gram Tettnanger   4,3 % alfa   bloemen   kooktijd   10 min


Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Wyeast German Ale        

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7   dagen bij      16 / 17 gr C
lagering                    15   dagen bij   16 / 17 gr C

Jacques:
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.


Per e-mail heb ik van Jean de Gooijer het volgende recept mogen ontvangen waarmee hij een eerste prijs heeft gewonnen in de klasse C ONK 2004 (61 inzendingen in de klasse).


Hoeveelheid wort: 25.00 L
Totaal mout/graan:  8.10 kg
Begin SG 1076
Eind SG 1016
Berekende kleur EBC: 15.1
Berekende bitterheid EBU: 17.6
Rendement (Amerikaans systeem): 77 %
Kooktijd: 90 minuten


Moutstorting
   %     Hoeveelh.   Naam                         EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 84.6     6.85 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        3
  8.6     0.70 kg.  Aromamout (Amber 50) - Dingem 50
  4.9     0.40 kg.  karamel Pilsmout (Cara 20)    20
  1.9     0.15 kg.  Tarwemout - Dingemans         4


Hop
   Hoeveelh.    Naam          Alfa  Kooktijd
-----------------------------------------------------------------------------
 80.00 g.     Saazer          2.70  90 min.
 15.00 g.     Saazer          2.70  10 min.


Gist
-----
Braumeister  trappist


Maischschema/bijzonderheden
-----------------------------------------------------------------------------
Het maischen gebeurt door 21 liter water van 75 graden in een dubbelwandige rvs spoelton te doen. Geschrote mout erbij, deksel erop en minstens 2,5 uur laten staan. Als de temperatuur is gezakt tot 64 graden kan het spoelen beginnen, met water van 78 graden.
90 minuten koken met 80 gram van de hop, laatste tien minuten de overige 15 gram toevoegen.
Het bier bleef de eerste maand na het bottelen erg troebel, maar werd daarna snel helder.
Erg lekker bier.

Caspar:
Dag heren,

Bij deze het recept van mijn Weizenbock waarmee ik 88 punten heb gehaald op het BONK 2009.

Het commentaar:

Visuele aspecten: Constante stroom CO2, helder tot tweeschijn, ongelijkmatig schuim (14/15).
Geur: Matig kauwgom, matig banaan, matig moutig / tarwe, zwak zoetig (22/25).
Smaak: Matig banaan, matig kruidnagel, matig moutig / tarwe, matig zoetig (22/25).
Basissmaak: Volgens soort (8/10).
Body: Volgens soort (5/5).
Mondgevoel: Zwak koolzuur, matig plakkerig (5/5).
Nasmaak: Zwak alcohol, matig zoetig / moutig (12/15).

Conclusie: Mooi bier, goed gebrouwen. Prachtige banaan- en kauwgom-esters in geur. Ik heb eigenlijk weinig aan te merken. Proficiat, hopelijk heb je er nog genoeg van (nou, de voorraad slinkt snel ;D).

----

Lichte Weizenbock

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          28.00    Wort Size (L):     28.00
Total Grain (kg):         8.59
Anticipated begin SG:          1.067    Plato:             16.27
Anticipated EBC:          14.4
Anticipated IBU:          20.9
Brewhouse Efficiency:       68 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   36.13    L
Pre-Boil Gravity:      1.052    SG          12.77  Plato

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  2.3     0.20 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 48.8     4.19 kg.  Tarwemout - Dingemans         BelgiŽ         1.038      4
 19.5     1.68 kg.  Viennamout - Weyermann        Duitsland      1.038     10
 19.5     1.68 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        BelgiŽ         1.037      3
  9.8     0.84 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     BelgiŽ         1.037     19

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 16.77 g.     Perle                             Whole    6.90   8.2  First WH
 16.77 g.     Perle                             Whole    6.90   8.5  60 min.
 16.77 g.     Perle                             Whole    6.90   4.2  15 min.
  8.39 g.     Perle                             Whole    6.90   0.0  0 min.


Yeast
-----

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (20 tot 20,5 ļC gecontroleerd vergist)

Mash Schedule
-------------

                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta Amylase           0     40     63      63   Infuse    67       30.00   3.58
Alpha Amylase         10     20     73      73   Infuse    73        0.00   3.58
Spoelen                5      1     78      78   Infuse    78        0.00   3.58

Notes
-----

Eind SG 1014.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12786.msg164704.html#msg164704

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie