Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwen in een zak  (gelezen 16561 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #25 Gepost op: 21-10-2011 12:50 u »
Blokker, Action, Zeeman e.d. Ik geloof dat je dan drie formaten van kleiner naar groot hebt in een verpakking voor ik meen 1-2 euro.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Franske

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Er zijn meerdere wegen naar De Gieterij
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #26 Gepost op: 21-10-2011 14:08 u »
Herman, bedankt voor de info

Offline lotusmaikel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #27 Gepost op: 11-11-2011 14:49 u »
Ondertussen heb ik dit topic meerdere malen doorgelezen, maar zit nog wel met enkele vraagjes.
zoals ik het tot nog toe begrijp:

  • stap 1: water op temperatuur brengen (maischtemperatuur).
  • stap 2: kaasdoek aanbrengen in een koelbox.
  • stap 3: op temperatuur gebracht water in de koelbox.
  • stap 4: mout in de koelbox.
  • stap 5: wachten en toekijken .
  • stap 6: kaasdoek (inclusief mout) verwijderen, nu hebben we Wort.

maar vanaf hier wordt het me wat onduidelijk, dient het wort nu weer gekookt te worden?
Hoe en wanneer dient de hop toegevoegd te worden?
het gist dient toegevoegd te worden, laten gisten in een brouwemmer? (zoals ik bovenstaande begrijp is er namelijk direct gebotteld?)

ik zou jullie adviezen en tips zeer waarderen :)

met vriendelijke groet,
Maikel
[/list]

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #28 Gepost op: 11-11-2011 15:24 u »
stap 5: wachten en toekijken .

Af en toe roeren kan geen kwaad!


Hierna inderdaad koken. Per recept wanneer je hop toevoegt en hoe lang je kookt. Normaal gesproken aan het begin van de kook een hopgist voor de bitterheid en tegen het einde voor de aroma's en de smaak. (heel zwart op wit)..

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.065
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #29 Gepost op: 12-11-2011 11:37 u »
Ik wil een kritische kanttekening plaatsen bij het brouwen met een zak.

Zoals Adrie in dit topic al vermeld heb je een veel troebelere wort bij het koken als je deze methode gebruikt. Adrie vermeld verder dat het met die troebelheid meevalt bij het uiteindelijke bier. Dat komt ook overeen met de ervaringen die ik heb opgedaan in de beginjaren dat ik brouwde, heel veel jaren terug. Ik brouwde toen ook met een zak.

Later leerde ik dat je er voor zou moeten zorgen dat je heldere wort kookt en troebele. Het voordeel daarvan zou volgens de brouwwetenschappers zijn dat je minder vetzuren in je uiteindelijke bier krijgt. Die vetzuren zijn verantwoordelijk voor het versneld ontstaan van oxidatiesmaakjes en zeepachtige smaakjes in je bier.

Het was een hele vooruitgang toen de hevelfilters werd geďntroduceerd. Een hevelfilter geeft heldere wort, is goedkoop en eenvoudig schoon te maken. Een ideaal filter. Verrassend om te zien dat nu weer teruggegrepen wordt op een oude techniek terwijl een nieuwere techniek bewezen heeft hele goede resultaten te geven.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #30 Gepost op: 12-11-2011 13:49 u »
Die vetzuren zijn verantwoordelijk voor het versneld ontstaan van oxidatiesmaakjes en zeepachtige smaakjes in je bier.

Dat zal theoretisch wel kloppen, maar tot nu toe heb ik dat nog niet geproefd in mijn (ene) biaz-bier. Heb jij die smaken indertijd wel gehad? Hoe dan ook: snel opdrinken dat bier, dan loopt het wel los. Om te beginnen is het een prima methode, later kun je altijd je installatie verbeteren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.065
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #31 Gepost op: 12-11-2011 15:15 u »
Dat zal theoretisch wel kloppen, maar tot nu toe heb ik dat nog niet geproefd in mijn (ene) biaz-bier. Heb jij die smaken indertijd wel gehad? Hoe dan ook: snel opdrinken dat bier, dan loopt het wel los. Om te beginnen is het een prima methode, later kun je altijd je installatie verbeteren.

Oxidatismaakjes heb ik lang in mijn bieren gehad. Dat zeepachtige smaakje kende ik destijds nog niet. Vandaar dat ik het niet herkende.

Een zak is niet zo duur maar een hevelfilter ook niet. Daar ben je misschien alles in totaal misschien € 15 tot € 20 meer voor kwijt. En je hoeft later niet nog een verbeterstap te doen.

Zo'n zak werkt, maar het kan mijn inziens beter met een hevelfilter of nog beter een javalfilter.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #32 Gepost op: 11-02-2012 18:01 u »
Ik heb vandaag bij de Wibra de juiste waszakken gevonden. Kost 1 euro en die zijn prachtig fijnmazig zoals op de foto's van Herman. Die van de Action en Zeeman zijn veel te grof. Dus haast u naar de Wibra  ;D ;D

Offline Broeder Tuk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 592
  • Land: nl
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #33 Gepost op: 11-02-2012 21:01 u »
Ik heb vandaag bij de Wibra de juiste waszakken gevonden. Kost 1 euro en die zijn prachtig fijnmazig zoals op de foto's van Herman. Die van de Action en Zeeman zijn veel te grof. Dus haast u naar de Wibra  ;D ;D

Bij de Marskramer hebben ze vrij grote waszakken voor gordijnen maar die zijn een stuk grover. Voor hop kan het wel maar voor de maisch is het te grof denk ik.  Zie hier:  http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,19282.msg288920.html#msg288920

Offline ros

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #34 Gepost op: 16-05-2013 21:17 u »
Ik heb vandaag bij de Wibra de juiste waszakken gevonden. Kost 1 euro en die zijn prachtig fijnmazig zoals op de foto's van Herman. Die van de Action en Zeeman zijn veel te grof. Dus haast u naar de Wibra  ;D ;D

Het lijkt erop alsof ze bij de Wibra uit de collectie zijn gehaald.  Ik heb een hoop winkels (Action, Kruidvat, Hema, Xenos) afgezocht maar tevergeefs, enkel grote grofmazige of kleine fijnmazige waszakken gevonden. Zijn er nog mensen die tips hebben?
Alvast hartelijk bedankt!
Gr.
Ros

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Brouwen in een zak
« Reactie #35 Gepost op: 16-05-2013 22:45 u »
Van kaasdoek, o.a. verkrijgbaar bij Brouwmarkt heb ik een zak gemaakt. met een katrol kan ik die eerst deels uit de maischpan trekken om te spoelen. daarna koken in de zelfde pan. Van hetzelfde kaasdoek ook zelf hopzakjes genaaid, die laten minder troep door dan de 'echte'.

Tags: