India Pale Ale

Gestart door Jacques, 03-10-2004 00:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype India Pale Ale


Zwaarte
SG 1056- 1070     Plato 13,75 - 17,5

Bitterheid
38 - 65 EBU

Kleur
15 - 35 EBC

Smaakomschrijving
Geur: overheersend hop, licht moutig, soms marmelade-achtig
smaak: bitter tot zeer bitter, op de achtergrond iets moutigs, fruitig, citrus
Mondgevoel:plakkerig en alcoholwarmend
Nasmaak: bitterheid neemt toe, esters en alcohol

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Jacques

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: JWVG
Bron van het recept:    Kevin
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,696.0.html

Naam brouwsel:     Calvijn Gandhi (IPA)
Biertype:    India Pale Ale
Begin SG:    1086
Eind SG:    1016
Kleur (berekend):    27 EBC
Berekende bitterheid:   90 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1140 gram   42%    Pilsener        3 EBC     
1140 gram    42%    Vienna (weense mout)    14 EBC     
160 gram     5,9%    Caramunich     120 EBC     
160 gram     5,9%    Carared        40 EBC     
110 gram     4,2%    Mellanoidin mout     70 EBC     

Water
7,5 L maischwater
7,5 L spoelwater

Maischschema
60 min   66 gr C

Hop
7,3 gram   Columbus    15 % alfa   pellets     kooktijd   FWH
7,3 gram   Centennial    9,1 % alfa   pellets     kooktijd   90 min
7,3 gram   Centennial    9,1 % alfa   pellets     kooktijd   10 min
7,3 gram   Columbus    15 % alfa   pellets     kooktijd   10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   Wyeast German Ale #1007       vloeibare gist
Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   12   dagen bij   18 gr C
lagering       35   dagen bij   13 gr C


Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Via de post kreeg ik het volgende recept van Rob van den Berge.


India Pale Ale (Rob van den Berge)


Aantal liter  :                  10.00 
Totale hoeveelheid (kg):     2.72
Begin SG:                       1.074    Plato:             17.84
Berekende EBC kleur:          13.2
Berekende bitterheid IBU:     41.4
Rendement (Amerikaanse methode): 86 %
Kooktijd:                          90    Minuten


Mout/suiker

   %     gewicht    Naam                          land          EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 43.6     1.18 kg.  Palemout 7 - Dingemans      België            7
 26.8     0.73 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België            3
 14.1     0.38 kg.  Tarwemout - Dingemans België                 4
  4.7     0.13 kg.  Havervlokken                                         4
  3.8     0.10 kg.  Munichmout II - Weyermann  Duitsland      20
  0.2     0.01 kg.  Chocolate (Mout Roost 900) -  België     1000
  6.7     0.18 kg.  Kristalsuiker                                           0



Hop

 Gewicht      Naam                              Vorm    Alfa  IBU    Kooktijd
-----------------------------------------------------------------------------
 23.33 g.     Goldings - E.K.                   bloem    5.30  25.5  90 min.
 28.67 g.     Czech Saaz                       bloem    2.70  15.9  90 min.


Gist
-----

DCL Yeast T-58 SafBrew Specialty Ale


Maischschema
-------------


Totaal mout/suiker kg:     2.53
Beslagwater L:    9.46


Temperatuur         44 C   66 C   72 C
Tijd (in minuten)    20     120     20


Prijs
------

2e prijs ONK 2004 klasse C waarbij het bier 84 punten heeft gehaald. In klasse C waren 61 bieren ingezonden.

huizerbrouwer

 :lekkerbier:
Recept IPA: 2e prijs klasse C ONK 2006

Gebrouwen 23 januari 2006, nummer 246.
Begin SG 1048  (11.9 Plato)
Geschat eind SG 1010 (2.6 Plato)
Bitterheid 28 EBU
Kleur 20 EBC

Maischen: water niet aangezuurd
30 liter water 37 graden, 5 minuten
45 graden, 5 minuten
53 graden, 5 minuten
60 graden, 20 minuten
70 graden, 20 minuten
75 afmaischen

Pilsmout  47,5%, 3720 gram
Pale Ale 47,5%, 3720 gram
Aroma 150 5%, 390 gram

20 liter spoelwater, aangezuurd tot pH 6.0 met fosforzuur
75 graden.

Tettnanger 4.0%, bijdrage 15EBU, 55 gram, 90 minuten FWH
Tettnanger 4.0%, bijdrage 13EBU, 70 gram, 30 minuten

Wyeast Scottisch Ale 1728,
start 1048 op 04-02-2006
gesloten 1010 op 11-02-2006
bottelen 1010 op 15-02-2006
Gebotteld met 3gram kristalsuiker

Met het bovenstaande recept wordt het nog geen IPA.
Te weinig alcohol en te weinig hoparoma.
Tijdens het botelen is een zelfgemaakt hopextract toegevoegd:
- een 2 liter weckpot is gevuld met verse Fuggle hopbloemen uit eigen tuin
- hierbij is een liter genever gedaan aangvuld met water tot pot geheel vol is
- deksel erop en 6 weken laten trekken
- hopbellen eruit zeven en er blijft een bruinig zeer sterk naar hop ruikend en
  smakend extract over
- dit aan het bier toevoegen naar smaak, zo hoppig en bitter als gewenst

Groeten Huizer Brouwer.



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

MO

Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: zelf ontwikkeld
Naam: Mouffe IPA
Soort: IPA
Batchcode: OB101
Start SG: 1073
Eind SG: 1014 (schijnbare vergistingsgraad 81%)
kleur: 14 EBC
Bitterheid (schatting): 59 IBU
Schaal: 20 L
Brouwzaalrendement: 75%

Discussietopic op het forum

Mout
4,2 kg Pilsmout     3 EBC           50%   
4,2 kg Pale ale mout  7 EBC          50%

Water
Maischwater 27 liter
Spoelen tot 27 liter
Na koken verdunnen tot 27 liter
Gebrouwen met onbehandeld kraanwater (16 °DH, 250-300 ppm HCO3-, 90-100 ppm Ca2+)

Maischschema
60 min 66 °C, spoelen op 75 °C

Hop
Columbus         50 g       11%      90 min      44 IBU
Chinook         10 g        11%      90 min      9 IBU
Saaz eigen tuin      35 g       3%      30 min      6 IBU
Saaz eigen tuin      15 g       3%      koudhop   


Vergisting
Volledige gistkoek gebruikt na lagering van een 14 liter La Chouffe batch (Wyeast 3522)
Het wort 1 uur belucht
Gist toegevoegd aan wort van ca 23 °C
Vergisting in RVS gamel (isoleert zeer goed) in woonkamer bij een externe temperatuur van 16-19 °C
Brouwdatum 23 februari 2007. Uitvergist binnen 48 uur. Temperatuur van het wort dan 23 °C
Gelagerd na drie dagen hoofdvergisting in een glazen gistfles bij 18 °C
Na 13 dagen lagering bij 18 °C de koudhop toegevoegd
Na drie dagen in de woonkamer de gistfles verplaatst naar de brouwerij (temperatuur ca 11 °C). Na 5 dagen bij deze temperatuur het vat weer 24 uur in de woonkamer gezet om op temperatuur te komen voor bottelen.

Bottelen
Geen verse gist toegevoegd
6,8 g/L suiker toegevoegd
hergisting 8 dagen bij 25-28 °C (gistkast)

Opmerkingen
De hop werd geplukt om 4 uur 's middags, deze hop is dezelfde avond nog gebruikt in dit bier
Erg veel liters verloren na hopkoken en tijdens lageren. Uiteindelijk maar 16 liter gebotteld.


Beoordeling ONK2007
Keurmeester: A. v/d Zee

87 punten
2e prijs klasse C

Visueel: 15 uit 15
Geur: 23 uit 25 (sterk hoppig, zwak kruidig, moutig en zoetig)
Smaak: 21 uit 25 (sterk bitter, zwak kruidig.moutig, matig zoetig)
Basissmaak: 8 uit 10
Body: 4 uit 5
Mondgevoel: 4 uit 5 (matig koolzuur, matig plakkerig, sterk samentrekkend)
Nasmaak: 12 uit 15 (matig alcohol, matig hoppig, sterk bitter, zwak kruidig)

commentaar
Uiterlijk perfect. Mooie hopgeur en hopsmaak. Lekker bitter. Ga zo door!



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

roco

Met dit recept heb ik de eerste prijs gewonnen in de klasse licht dikbier (klasse C) met 92 punten.
Het recept is gebrouwen in de Speidel Braumeister.
------------------------------------------------------------
Type bier :Strong India Pale Ale
Gebrouwen  18 januari 2009
Gebotteld     6 februari 2009
Recept voor 16,5 liter
Maischwater 25 liter
Spoelwater  2,5 liter
Begin SG  1060
Eind   SG  1006
------------------------------------------------------------
Pilsmout                              3  EBC      2200 gram
Pale ale mout                       8  EBC      2500 gram
Aroma mout                        60 EBC        300 gram
Kristal suiker                                        400 gram
Amarillo hop   FWH             10% alpha      50 gram (hoppellets)
Amarillo hop   Dry hopping   10% alpha      15 gram (hoppellets)
-------------------------------------------------------------

90 minuten maischen op 65 graden
70 minuten koken.

Het bier is na het koken d.m.v. een roestvrijstalen koelspiraal van 8 meter lang afgekoeld in 30 minuten naar 22 graden.

Gist: Safale US-05.
Het bier is vergist in een gesloten plastic emmer met waterslot op kamertemperatuur in 5 dagen.
Ik heb de korrelgist eerst laten weken in lauw water voordat ik het heb toegevoegd.

Dry hopping 2 weken lang in een hopzakje in een glazen fles.

Commentaar van het jurylid: Goed Bier! Had van alles iets meer mogen hebben, bitter, hoppig, koolzuur, alcohol.

Groeten,
Rogier Uijtdehaag




William

Hieronder het recept van de Double IPA (de Hoppa) waarmee ik op het OBBK2009 de 3e prijs in de C-klasse heb gewonnen met 81 punten.

Opmerkingen: Mooi bier! Fijne schuimkraag. Ik mis wat van de rijke hopgeur die dit biertype karakteriseert. Mag meer aromahop/dryhop in. De hopgeur op zich is fijn en bloemig.

In dit commentaar kan ik me goed vinden. Ik had, zoals sommigen in deze draad al hadden gezegd, toch moeten koudhoppen.
--------------------------------------

Recept Hoppa
Brewing Date: Wednesday May 27, 2009
Head Brewer:  William


Recipe Specifics
Batch Size (L):          16.00    Wort Size (L):    16.00
Total Grain (Kg):         5.05
Anticipated OG:          1.083    Plato:            20.02
Anticipated EBC:          16.8
Anticipated IBU:          60.7
Brewhouse Efficiency:       81 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Actual OG:  1.084   Plato: 20.23
Actual FG:  1.010   Plato:  2.56

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 77.1     3.90 kg.  Palemout 7                                   1.037      7
  9.9     0.50 kg.  Kristalsuiker                                1.047      0
 11.0     0.55 kg.  Munichmout 15                                1.037     15
  2.0     0.10 kg.  Cara Crystal 120                             1.034    120

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 10.00 g.     Warrior                           Pellet  16.00  31.0  90 min.
 15.00 g.     Amarillo                          Pellet   9.20  12.4  30 min.
 28.00 g.     Amarillo                          Pellet   9.20  12.1  15 min.
 19.06 g.     Amarillo                          Pellet   9.20   5.2  5 min.


Yeast
Wyeast 1056 Amercan Ale/Chico

Water Profile
Veghel water (350 ppm HCO3) 50% verdund met demi-water en calcium weer aangevuld met 2.1 gr CaSO4


Mash Schedule

Grain kg:     4.55
Water L:     16.02 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 3.52 - Before Additional Infusions


Intermediate Rest Temp:      53  Time:  10
Saccharification Rest Temp:  65  Time:  45
Mash-out Rest Temp:          72  Time:  10
Sparge Temp:                  0  Time:   0

Caspar

Dag heren,

Dit bier leverde me een gedeelde 3e prijs op met 88 punten, geen bokaal... maar wel een bewezen recept ;) .

IPA

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-C  Derek Walsh - klasse  C, India Pale Ale

Min OG:  1.056   Max OG:  1.070
Min IBU:    38   Max IBU:    65
Min Clr:    19   Max Clr:    46  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          19.00    Wort Size (L):     19.00
Total Grain (kg):         6.43
Anticipated OG:          1.060    Plato:             14.64
Anticipated EBC:          23.0
Anticipated IBU:          50.6
Brewhouse Efficiency:       56 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Extract   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  2.1     0.13 kg.  Light Dry Malt Extract (starter)                      1.002     17
 42.0     2.70 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.025      7
 42.0     2.70 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.025      3
  7.8     0.50 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.005     15
  3.1     0.20 kg.  Caraamber - Weyermann         Duitsland      1.002     80
  3.1     0.20 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.002    120

Exract represented as SG.

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    9.00   9.8  First WH
 10.00 g.     Magnum                            Whole   14.50  16.4  60 min.
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    9.20   8.0  30 min.
 10.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   4.5  20 min.
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    9.20   6.3  20 min.
 20.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   5.4  10 min.
 20.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   0.0  0 min.
 30.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   0.0  Dry Hop
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    9.20   0.0  Dry Hop

Yeast
-----

Wyeast 1056 Amercan Ale/Chico


Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for: Hardheid 1,02 mmol / 5,71 oDH

Calcium(Ca):          34.1 ppm
Magnesium(Mg):         4.1 ppm
Sodium(Na):           11.6 ppm
Sulfate(SO4):          4.6 ppm
Chloride(Cl):         11.4 ppm
biCarbonate(HCO3):    98.0 ppm

pH: 7.90

Mash Schedule
-------------

Mash Name: 3 staps maisch

Total Grain kg:     6.30
Total Water Qts:   34.87 - Before Additional Infusions
Total Water L:   33.00 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        20.50 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Inmaischen             0     15     62      62   Infuse    64       33.00   5.24
Maisch Stap 1          3     45     65      65   Infuse     0        0.00   5.24
Maisch Stap 2          3     15     68      68   Infuse     0        0.00   5.24
Uitmaischen           10      1     78      78   Infuse     0        0.00   5.24


Total Water Qts:           34.87 - After Additional Infusions
Total Water L:             33.00 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       37.20 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.


Notes
-----

2,5 gr CalciumSulfaat
1,5 gr CalciumChloride

Start SG 1061 / 15.4 oBrix (Temp 18 tot 18,5 ºC)
Temperatuur na 2 dagen verhoogd naar 18,5 tot 19 ºC.

Op dag 6 temperatuur op laten lopen tot 24 ºC.

SG na 9 dagen 7.2 oBrix / 1010 (18 liter in mandfles)

Eind SG na 8 dagen 1009 / 7.2 oBrix. (24 ºC)
SVG 84% / 7,1% alcohol
5,7 gr/l bottelsuiker / botteldatum 11-8-2010

De-Geert

Met dit bier heb ik de 1e prijs categorie C en het algemeen kampioenschap gewonnen:
Forumlink:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12669.msg216979.html#msg216979

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLaguniettes II
KenmerkGB62
Brouwdatum30-7-2010
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters20
Werkelijk begin SG1060
Eind SG1012
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30 liter
Maischdikte3,1 l/kg
Maischwater18,0 liter
Spoelwater12 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur29 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid48 EBU (Mark Garetz)/ 65 (Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
MO Pale80,1 %4600 gr4 EBC
Carahell5,9 %340 gr22 EBC
Tarwemout5,2 %300 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC5,2 %300 gr49 EBC
crystal (Thomas Fawcett)3,5 %200 gr125 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Simcoe (pellets)14,0 %19 grKoud hop II0 EBU
Amarillo9,5 %4 grKoud hop II0 EBU
Chinook12,7 %10 grKoud hop II0 EBU
Amarillo9,5 %15 grKoud hop I0 EBU
Chinook12,7 %15 grKoud hop I0 EBU
Amarillo9,5 %20 gr0 minuten0 EBU
Chinook12,7 %20 gr0 minuten0 EBU
Chinook12,7 %10 gr30 minuten7 EBU
Amarillo9,5 %10 gr30 minuten5 EBU
Northdown8,0 %50 gr90 minuten37 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 1764 Rogue Pacman Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter1500 ml

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C90 minuten3,1 l/kg

Spoelen doe ik door spoelwater in het zelfde tempo toe te voegen als het wort wat in de kookemmer loopt. Ik laat het dus niet bijna drooglopen.

Brouwwater na aanpassen:
Ca   Mg   Na   SO4   Cl    HCO3
150   15   25   244   122 92


Gist toegevoegd bij 21 graden, in een halve dag gekoeld naar 19 graden.
Vervolgens laten oplopen tot 21 graden in 3 dagen.
Na 3 dagen de 1e koudhop erbij (svg: 73%, SG 1016).
Na 8 dagen geheveld en koudhop II erbij (koudhop I en gistkoek achterlatend)
Langzaam teruggekoeld naar 7 graden (in 15 dagen).
26 dagen na brouwen gebotteld met 4g/l. Eind SG 1012 (svg: 80%)

Keuringsformulier:
Presentatie 4/4
Kleur, helderheid 5/6 (tweeschijn)
Schuim 5/5
Geur 24/25 (sterk hoppig, matig bloemenachtig, matig zoetig/honing/kandij)
Smaak 24/25 (matig hoppig, matig zoetig/honing/kandij)
Basissmaak 8/10 (bitter, zoetig (te weinig))
Body 4/5 (iets te weinig)
Mondgevoel 4/5 (matig koolzuur, matig wrang)
Nasmaak 14/15 (matig hoppig, matig zoetig/moutig (wat weinig), zwak complexiteit (te weinig))
Opmerkingen:Proficiat een hele mooie IPA. Er is fraai gedryhopped met amerikaanse hop, daardoor de typische hopgeur. Prima.
In de smaak, mondgevoel en nasmaak mis ik wat moutigheid, nu iets te hoppig (eenzijdig). Maar laat je daar niet te ernstig door afleiden, een heel mooie IPA Amerikaans

Hopelijk ben ik niets vergeten.

VEMP

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHop met de Gijt
Brouwdatum3-4-2011
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters30
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,6%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater46,2 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater33,2 liter
Spoelwater11,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur20 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid67 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC100,0 %9475 gr7 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Amarillo6,9 %90 gr90 minuten80 EBU
Amarillo9,2 %25 gr10 minuten10 EBU
Amarillo9,2 %50 gr5 minuten11 EBU
Amarillo9,2 %30 gr0 minuten0 EBU
Amarillo9,2 %45 grKoud hop0 EBU

OpmerkingenpH naar 5.2 bij 10 minuten hop

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Gistvoeding
Hoeveelheid
Opmerkingenpaar druppels olijfolie

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C60 minuten3,5 l/kg

Uiteindelijk een bier van 6,7% alc.



Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.

VEMP

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptGijt Ut?
KenmerkAmerican DIPA
Brouwdatum12-2-2011
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters35
Gewenst begin SG1095 (9,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater61,2 liter
Maischdikte3,3 l/kg
Maischwater45,4 liter
Spoelwater14,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur59 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid71 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC(kopie)(kopie)65,0 %9934 gr3 EBC
Biscuitmout 50 EBC25,0 %3821 gr58 EBC
Kandijsuiker (wit)5,0 %764 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade6,6 %20 gr5 minuten1 EBU
Amarillo9,2 %88 gr5 minuten9 EBU
Columbus17,9 %50 gr90 minuten53 EBU
Columbus17,9 %20 gr0 minuten0 EBU
Cascade6,6 %25 gr0 minuten0 EBU
Chinook12,7 %30 gr5 minuten4 EBU

OpmerkingenGedrooghopt met Tomahawk. Vergisting liep heel traag en kwam tot stilstand, nieuwe gist, Safale US-05 toegevoegd.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast Denny's Favorite 50 1450
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gistvoeding
Hoeveelheid
Opmerkingen1 druppel olijfolie

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C60 minuten3,3 l/kg
280°C5 minuten3,3 l/kg

OpmerkingenMaischen tot joodnormaal


jelle

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptindiaase swaan
Kenmerk63
Brouwdatum22-1-2011
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters25
Gewenst begin SG1065 (7,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39,2 liter
Maischdikte3,4 l/kg
Maischwater25,0 liter
Spoelwater14,4 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur29 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid68 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC91,0 %6608 gr8 EBC
Carapils (D)5,0 %363 gr60 EBC
Caramunich4,0 %290 gr123 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Columbus16,0 %8 gr75 minuten14 EBU
Columbus16,0 %10 gr14 minuten8 EBU
amarillo7,0 %25 gr75 minuten19 EBU
amarillo8,0 %15 gr7 minuten3 EBU
Columbus16,0 %10 gr7 minuten4 EBU
Summit17,0 %8 gr75 minuten15 EBU
Summit16,0 %3 gr14 minuten2 EBU
amarillo7,0 %10 gr14 minuten3 EBU
Summit17,0 %25 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1056 American Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter100 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C

maischschema
45min op 63 graden en 30 min op 73 graden
uitmaischen op 78

guuz

Moi,

Hier het recept van mijn winnend bier ONK 2012, in de klasse C. 92 punten.
 De winnende versie is mijn 3e brouwsel van dit type bier. Sta inmiddels weer met beide benen op de grond, maar uiteraard nog steels erg blij met het behaalde resultaat. 

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recept Klipper
KenmerkPS-201203
Brouwdatum3-3-2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters20
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,6%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater33,6 liter
Maischdikte3,4 l/kg
Maischwater21,6 liter
Spoelwater12,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur16 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid60 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC70,0 %4439 gr7 EBC
Pilsmout 3 EBC20,0 %1268 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC10,0 %634 gr16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Amarillo10,7 %26 gr90 minuten31 EBU
Amarillo10,7 %24 gr30 minuten20 EBU
Amarillo10,7 %18 gr15 minuten10 EBU
Amarillo10,7 %22 grKoud hop0 EBU

Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen gist gewoon gestrooid.
   



maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten3,4 l/kg


vergisting begin 1070 eind 1015.

Opmerking van keurmeester(s) :"Mooie IPA, voldoet prima aan type."


Ik wil nog wel even opmerken, dat ik voor dit bier het recept van VEMP van ONK 2010 als basis gebruikt heb. Tot die tijd had ik nog nooit van dit soort bier gehoord en ben ik het mede uit nieuwsgierigheid gaan brouwen.

vr grt,

Peter



Voor de discussie over dit recept zie hier.

William

Met onderstaand recept heb ik de 3e prijs in de klasse C met deze Engelse IPA gewonnen met 89 punten. Het recept was geïnspireerd op een recept uit de serie Can You Brew It waar men probeerde de Meantime IPA te klonen.

Hier en hier kun je meer info over dit bier vinden.

Commentaar van de keurmeester: mooie bloemige geur, smaak goed, voldoende def. (???)
visueel: 14 van 15 punten
geur:24 van 25 punten
smaak: 22 van 25 punten
basissmaak: 9 van 10 punten
body: 4 van 5 punten
mondgevoel: 4 van 5 punten
nasmaak: 13 van 15 punten

Zelf moet ik wat wennen aan de nasmaak van dit bier wat ik iets te bitter vind. Zal wel horen in een IPA.

MeanTime IPA

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          16.00    Wort Size (L):    16.00
Total Grain (Kg):         4.65
Anticipated OG:          1.071    Plato:            17.38
Anticipated EBC:          18.1
Anticipated IBU:          37.0
Brewhouse Efficiency:       77 %
Wort Boil Time:             75    Minutes

Alc by Weight:  6.21      by Volume:  7.94 
ADF:            82.5      RDF         68.7

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 81.1     3.77 kg.  Palemout 7                                   1.037      7
  8.7     0.41 kg.  Munichmout 15                 Weyerm.        1.037     15
  4.3     0.20 kg.  Crystal 120                   America        1.035    120
  5.8     0.27 kg.  Kristalsuiker                                1.047      0


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 20.00 g.     Fuggle                            Whole    4.75  12.1  First WH
 20.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    5.25  13.4  First WH
 20.00 g.     Fuggle                            Whole    4.75   6.4  15 min.
 20.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    5.25   5.1  10 min.
 15.00 g.     Fuggle                            Whole    4.75   0.0  0 min.
 14.40 g.     Styrian Goldings                  Whole    5.25   0.0  0 min.


Yeast
-----
Wyeast 1318 London Ale III (400 ml dikke slurrie)


Mash Schedule
-------------
Dough In Temp:               73  Time:   0
Saccharification Rest Temp:  67  Time:  60
Mash-out Rest Temp:          75  Time:  10
Sparge Temp:                  0  Time:   0




Voor de discussie over dit recept zie bovenstaande links en hier.

JeroenF

OBBK 2012  C2  Imperial IPA American

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens
Brouwdatum:  29 december 2011
Botteldatum:  11 februari 2012

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Double IPA USA
Begin SG: 1088
Eind SG: 1020
Berekende kleur:  23 EBC
Berekende bitterheid:  80 EBU
Aantal liters wort:  34.5  (gerekend na koken)
Aantal liter bier: 30

Mout / Graan
7700  gram  Pale Ale 7 EBC
3850  gram  Pilsmout  3 EBC
300  gram Cara Amber  60 EBC

Suikers
768 gram Witte Kandij

Kruiden
Citroenschillen (1 citroen)
sinaasappelschillen (1 sinaasappel)
Limoenschillen (2 limoenen)

Opm.:  Waslaagje eerst afgespoeld en de vruchten drooggewreven met schone theedoek, daarna met een dunschiller alleen het dunne buitenste van de schil zonder het bittere witte, laatste minuten meekoken.

Water
Brouwwater:  35.5 liter
Spoelwater:  16.5 liter
Totaal:  52 liter
Beslagverhouding:  1 : 3

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L

Toevoegingen:
Calciumchloride:  8.7 ml. (33.3% oplossing) voor totaal 52 ltr. water
Calciumsulfaat:  16.7 gram voor totaal 52 liter water
Melkzuur :   0 ml

Maischschema:
Temperatuur in °C:   66 / 78
Tijd in minuten :       75 / 5

Hop:
Centennial  bloemen  5.9%, 248 gram (73 IBE), FWH
Amarillo  bloemen  9.2%, 17 gram (7 IBE), laatste 10 minuten meekoken.
Amarillo  bloemen  9.2%, 15 gram (0 IBE), Flame out.

Kooktijd:
Totale kooktijd wort: 90 min
Kookpaninhoud: 50 Liter
Hoeveelheid wort voor koken:  42 liter.
Verdamping tijdens koken:  ca. 7,5 liter.

Gist
Lesaffre:  US-05  Korrelgist; ca. 30 gram (~ 2.5 zakje a 11.5 gr)
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting  6 dagen bij 20 °C
Nagisting 38 dagen bij 21 °C
Drooghop:  90 gram (3gr/liter); 5 dagen max.

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  2e prijs C- klasse – 90 punten.
44  inzendingen in deze klasse.
Keurmeester:  Bert Meassen
Opmerking keurmeester:  Zeer mooi bier,  goede balans.
Mooie bitterheid in de nasmaak.

Aantal punten:
Visuele aspecten:  14 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  4 van 5
Geur:  22 van 25
Smaak:  23 van 25
Nasmaak:  13 van 15

Mijn opmerking
Dit bier heeft wat tijd nodig gehad om mooi te rijpen en in balans te komen (het zoete vs de zachte bitterheid),  het was het wachten meer dan waard............
Dit bier is van het type "buitencategorie" ;  niet voor watjes dus......  :)

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free  :degroeten:



Voor de discussie over dit recept zie hier.

hilldevils

Met dit recept behaalden we 92 punten op het OBBK 2012 in de C-klasse, met 44 inzendingen.
Opmerking van de keurmeester: Mooie IPA, goede mout/hopbalans en complexe nasmaak. Verbeterpunten: andere dop/andere fles.
IPA/USA, genaamd 27-07 IPA per 10 liter.

Moutsoorten: Pale Ale mout            9 ebc             2500 g
                      Munich mout            19 ebc               250 g
                      Cara crystal mout   120 ebc              165 g
                      Rijstvlokken                                       210 g

Hopsoorten: 16 g Simcoe   14,3%    60 min.
                     16 g Simcoe   14,3%    40 min.   
                     33 g Simcoe   14,3%      0 min.

Gist = Safale US O5
Maischen: 60 min op 67 graden
Begin SG: 1056
Eind SG: 1011                                                                                                                                                     
Alc. prom. : 6,3%



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.