Recepten > Groep C

India Pale Ale

<< < (2/4) > >>

roco:
Met dit recept heb ik de eerste prijs gewonnen in de klasse licht dikbier (klasse C) met 92 punten.
Het recept is gebrouwen in de Speidel Braumeister.
------------------------------------------------------------
Type bier :Strong India Pale Ale
Gebrouwen  18 januari 2009
Gebotteld     6 februari 2009
Recept voor 16,5 liter
Maischwater 25 liter
Spoelwater  2,5 liter
Begin SG  1060
Eind   SG  1006
------------------------------------------------------------
Pilsmout                              3  EBC      2200 gram
Pale ale mout                       8  EBC      2500 gram
Aroma mout                        60 EBC        300 gram
Kristal suiker                                        400 gram
Amarillo hop   FWH             10% alpha      50 gram (hoppellets)
Amarillo hop   Dry hopping   10% alpha      15 gram (hoppellets)
-------------------------------------------------------------

90 minuten maischen op 65 graden
70 minuten koken.

Het bier is na het koken d.m.v. een roestvrijstalen koelspiraal van 8 meter lang afgekoeld in 30 minuten naar 22 graden.

Gist: Safale US-05.
Het bier is vergist in een gesloten plastic emmer met waterslot op kamertemperatuur in 5 dagen.
Ik heb de korrelgist eerst laten weken in lauw water voordat ik het heb toegevoegd.

Dry hopping 2 weken lang in een hopzakje in een glazen fles.

Commentaar van het jurylid: Goed Bier! Had van alles iets meer mogen hebben, bitter, hoppig, koolzuur, alcohol.

Groeten,
Rogier Uijtdehaag



William:
Hieronder het recept van de Double IPA (de Hoppa) waarmee ik op het OBBK2009 de 3e prijs in de C-klasse heb gewonnen met 81 punten.

Opmerkingen: Mooi bier! Fijne schuimkraag. Ik mis wat van de rijke hopgeur die dit biertype karakteriseert. Mag meer aromahop/dryhop in. De hopgeur op zich is fijn en bloemig.

In dit commentaar kan ik me goed vinden. Ik had, zoals sommigen in deze draad al hadden gezegd, toch moeten koudhoppen.
--------------------------------------

Recept Hoppa
Brewing Date: Wednesday May 27, 2009
Head Brewer:  William


Recipe Specifics
Batch Size (L):          16.00    Wort Size (L):    16.00
Total Grain (Kg):         5.05
Anticipated OG:          1.083    Plato:            20.02
Anticipated EBC:          16.8
Anticipated IBU:          60.7
Brewhouse Efficiency:       81 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Actual OG:  1.084   Plato: 20.23
Actual FG:  1.010   Plato:  2.56

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 77.1     3.90 kg.  Palemout 7                                   1.037      7
  9.9     0.50 kg.  Kristalsuiker                                1.047      0
 11.0     0.55 kg.  Munichmout 15                                1.037     15
  2.0     0.10 kg.  Cara Crystal 120                             1.034    120

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 10.00 g.     Warrior                           Pellet  16.00  31.0  90 min.
 15.00 g.     Amarillo                          Pellet   9.20  12.4  30 min.
 28.00 g.     Amarillo                          Pellet   9.20  12.1  15 min.
 19.06 g.     Amarillo                          Pellet   9.20   5.2  5 min.


Yeast
Wyeast 1056 Amercan Ale/Chico

Water Profile
Veghel water (350 ppm HCO3) 50% verdund met demi-water en calcium weer aangevuld met 2.1 gr CaSO4


Mash Schedule

Grain kg:     4.55
Water L:     16.02 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 3.52 - Before Additional Infusions


Intermediate Rest Temp:      53  Time:  10
Saccharification Rest Temp:  65  Time:  45
Mash-out Rest Temp:          72  Time:  10
Sparge Temp:                  0  Time:   0

Caspar:
Dag heren,

Dit bier leverde me een gedeelde 3e prijs op met 88 punten, geen bokaal... maar wel een bewezen recept ;) .

IPA

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-C  Derek Walsh - klasse  C, India Pale Ale

Min OG:  1.056   Max OG:  1.070
Min IBU:    38   Max IBU:    65
Min Clr:    19   Max Clr:    46  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          19.00    Wort Size (L):     19.00
Total Grain (kg):         6.43
Anticipated OG:          1.060    Plato:             14.64
Anticipated EBC:          23.0
Anticipated IBU:          50.6
Brewhouse Efficiency:       56 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Extract   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  2.1     0.13 kg.  Light Dry Malt Extract (starter)                      1.002     17
 42.0     2.70 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.025      7
 42.0     2.70 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.025      3
  7.8     0.50 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.005     15
  3.1     0.20 kg.  Caraamber - Weyermann         Duitsland      1.002     80
  3.1     0.20 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.002    120

Exract represented as SG.

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    9.00   9.8  First WH
 10.00 g.     Magnum                            Whole   14.50  16.4  60 min.
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    9.20   8.0  30 min.
 10.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   4.5  20 min.
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    9.20   6.3  20 min.
 20.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   5.4  10 min.
 20.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   0.0  0 min.
 30.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   0.0  Dry Hop
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    9.20   0.0  Dry Hop

Yeast
-----

Wyeast 1056 Amercan Ale/Chico


Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for: Hardheid 1,02 mmol / 5,71 oDH

Calcium(Ca):          34.1 ppm
Magnesium(Mg):         4.1 ppm
Sodium(Na):           11.6 ppm
Sulfate(SO4):          4.6 ppm
Chloride(Cl):         11.4 ppm
biCarbonate(HCO3):    98.0 ppm

pH: 7.90

Mash Schedule
-------------

Mash Name: 3 staps maisch

Total Grain kg:     6.30
Total Water Qts:   34.87 - Before Additional Infusions
Total Water L:   33.00 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        20.50 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Inmaischen             0     15     62      62   Infuse    64       33.00   5.24
Maisch Stap 1          3     45     65      65   Infuse     0        0.00   5.24
Maisch Stap 2          3     15     68      68   Infuse     0        0.00   5.24
Uitmaischen           10      1     78      78   Infuse     0        0.00   5.24


Total Water Qts:           34.87 - After Additional Infusions
Total Water L:             33.00 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       37.20 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.


Notes
-----

2,5 gr CalciumSulfaat
1,5 gr CalciumChloride

Start SG 1061 / 15.4 oBrix (Temp 18 tot 18,5 ºC)
Temperatuur na 2 dagen verhoogd naar 18,5 tot 19 ºC.

Op dag 6 temperatuur op laten lopen tot 24 ºC.

SG na 9 dagen 7.2 oBrix / 1010 (18 liter in mandfles)

Eind SG na 8 dagen 1009 / 7.2 oBrix. (24 ºC)
SVG 84% / 7,1% alcohol
5,7 gr/l bottelsuiker / botteldatum 11-8-2010

De-Geert:
Met dit bier heb ik de 1e prijs categorie C en het algemeen kampioenschap gewonnen:
Forumlink:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12669.msg216979.html#msg216979

Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptLaguniettes IIKenmerkGB62Brouwdatum30-7-2010BiertypeIndia Pale AleAantal liters20Werkelijk begin SG1060 Eind SG1012Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater30 literMaischdikte3,1 l/kgMaischwater18,0 literSpoelwater12 literKooktijd90 minutenBerekende kleur29 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid48 EBU (Mark Garetz)/ 65 (Tinseth)
Mout
Moutnaam% StortMassaKleurMO Pale80,1 %4600 gr4 EBCCarahell5,9 %340 gr22 EBCTarwemout5,2 %300 gr3 EBCAmbermout 50 EBC5,2 %300 gr49 EBCcrystal (Thomas Fawcett)3,5 %200 gr125 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelSimcoe (pellets)14,0 %19 grKoud hop II0 EBUAmarillo9,5 %4 grKoud hop II0 EBUChinook12,7 %10 grKoud hop II0 EBUAmarillo9,5 %15 grKoud hop I0 EBUChinook12,7 %15 grKoud hop I0 EBUAmarillo9,5 %20 gr0 minuten0 EBUChinook12,7 %20 gr0 minuten0 EBUChinook12,7 %10 gr30 minuten7 EBUAmarillo9,5 %10 gr30 minuten5 EBUNorthdown8,0 %50 gr90 minuten37 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoortWyeast 1764 Rogue Pacman AleGist toegevoegd alsGist slurryVolume starter1500 ml

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte168°C90 minuten3,1 l/kg
Spoelen doe ik door spoelwater in het zelfde tempo toe te voegen als het wort wat in de kookemmer loopt. Ik laat het dus niet bijna drooglopen.

Brouwwater na aanpassen:
Ca   Mg   Na   SO4   Cl    HCO3
150   15   25   244   122 92


Gist toegevoegd bij 21 graden, in een halve dag gekoeld naar 19 graden.
Vervolgens laten oplopen tot 21 graden in 3 dagen.
Na 3 dagen de 1e koudhop erbij (svg: 73%, SG 1016).
Na 8 dagen geheveld en koudhop II erbij (koudhop I en gistkoek achterlatend)
Langzaam teruggekoeld naar 7 graden (in 15 dagen).
26 dagen na brouwen gebotteld met 4g/l. Eind SG 1012 (svg: 80%)

Keuringsformulier:
Presentatie 4/4
Kleur, helderheid 5/6 (tweeschijn)
Schuim 5/5
Geur 24/25 (sterk hoppig, matig bloemenachtig, matig zoetig/honing/kandij)
Smaak 24/25 (matig hoppig, matig zoetig/honing/kandij)
Basissmaak 8/10 (bitter, zoetig (te weinig))
Body 4/5 (iets te weinig)
Mondgevoel 4/5 (matig koolzuur, matig wrang)
Nasmaak 14/15 (matig hoppig, matig zoetig/moutig (wat weinig), zwak complexiteit (te weinig))
Opmerkingen:Proficiat een hele mooie IPA. Er is fraai gedryhopped met amerikaanse hop, daardoor de typische hopgeur. Prima.
In de smaak, mondgevoel en nasmaak mis ik wat moutigheid, nu iets te hoppig (eenzijdig). Maar laat je daar niet te ernstig door afleiden, een heel mooie IPA Amerikaans

Hopelijk ben ik niets vergeten.

VEMP:
Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptHop met de GijtBrouwdatum3-4-2011BiertypeIndia Pale AleAantal liters30Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)Brouwzaalrendement73,6%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater46,2 literMaischdikte3,5 l/kgMaischwater33,2 literSpoelwater11,7 literKooktijd90 minutenBerekende kleur20 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid67 EBU (Glenn Tinseth)
Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPalemout 7 EBC100,0 %9475 gr7 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelAmarillo6,9 %90 gr90 minuten80 EBUAmarillo9,2 %25 gr10 minuten10 EBUAmarillo9,2 %50 gr5 minuten11 EBUAmarillo9,2 %30 gr0 minuten0 EBUAmarillo9,2 %45 grKoud hop0 EBU

OpmerkingenpH naar 5.2 bij 10 minuten hop

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoortSafale US-05Gist toegevoegd alsGiststarterVolume starter1000 mlBeluchtingstijd0 uurTemperatuur giststarter0°CGistvoedingHoeveelheidOpmerkingenpaar druppels olijfolie

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte166°C60 minuten3,5 l/kg

Uiteindelijk een bier van 6,7% alc.


Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie