Recepten > Groep C

India Pale Ale

(1/4) > >>

Jacques:
Kenmerken biertype India Pale Ale


Zwaarte
SG 1056- 1070     Plato 13,75 - 17,5

Bitterheid
38 - 65 EBU

Kleur
15 - 35 EBC

Smaakomschrijving
Geur: overheersend hop, licht moutig, soms marmelade-achtig
smaak: bitter tot zeer bitter, op de achtergrond iets moutigs, fruitig, citrus
Mondgevoel:plakkerig en alcoholwarmend
Nasmaak: bitterheid neemt toe, esters en alcohol

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Jacques:
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: JWVG
Bron van het recept:    Kevin
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,696.0.html

Naam brouwsel:     Calvijn Gandhi (IPA)
Biertype:    India Pale Ale
Begin SG:    1086
Eind SG:    1016
Kleur (berekend):    27 EBC
Berekende bitterheid:   90 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1140 gram   42%    Pilsener        3 EBC     
1140 gram    42%    Vienna (weense mout)    14 EBC     
160 gram     5,9%    Caramunich     120 EBC     
160 gram     5,9%    Carared        40 EBC     
110 gram     4,2%    Mellanoidin mout     70 EBC     

Water
7,5 L maischwater
7,5 L spoelwater

Maischschema
60 min   66 gr C

Hop
7,3 gram   Columbus    15 % alfa   pellets     kooktijd   FWH
7,3 gram   Centennial    9,1 % alfa   pellets     kooktijd   90 min
7,3 gram   Centennial    9,1 % alfa   pellets     kooktijd   10 min
7,3 gram   Columbus    15 % alfa   pellets     kooktijd   10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   Wyeast German Ale #1007       vloeibare gist
Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   12   dagen bij   18 gr C
lagering       35   dagen bij   13 gr C

Jacques:
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.


Via de post kreeg ik het volgende recept van Rob van den Berge.


India Pale Ale (Rob van den Berge)


Aantal liter  :                  10.00 
Totale hoeveelheid (kg):     2.72
Begin SG:                       1.074    Plato:             17.84
Berekende EBC kleur:          13.2
Berekende bitterheid IBU:     41.4
Rendement (Amerikaanse methode): 86 %
Kooktijd:                          90    Minuten


Mout/suiker

   %     gewicht    Naam                          land          EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 43.6     1.18 kg.  Palemout 7 - Dingemans      Belgi            7
 26.8     0.73 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        Belgi            3
 14.1     0.38 kg.  Tarwemout - Dingemans Belgi                 4
  4.7     0.13 kg.  Havervlokken                                         4
  3.8     0.10 kg.  Munichmout II - Weyermann  Duitsland      20
  0.2     0.01 kg.  Chocolate (Mout Roost 900) -  Belgi     1000
  6.7     0.18 kg.  Kristalsuiker                                           0



Hop

 Gewicht      Naam                              Vorm    Alfa  IBU    Kooktijd
-----------------------------------------------------------------------------
 23.33 g.     Goldings - E.K.                   bloem    5.30  25.5  90 min.
 28.67 g.     Czech Saaz                       bloem    2.70  15.9  90 min.


Gist
-----

DCL Yeast T-58 SafBrew Specialty Ale


Maischschema
-------------


Totaal mout/suiker kg:     2.53
Beslagwater L:    9.46


Temperatuur         44 C   66 C   72 C
Tijd (in minuten)    20     120     20


Prijs
------

2e prijs ONK 2004 klasse C waarbij het bier 84 punten heeft gehaald. In klasse C waren 61 bieren ingezonden.

huizerbrouwer:
 :lekkerbier:
Recept IPA: 2e prijs klasse C ONK 2006

Gebrouwen 23 januari 2006, nummer 246.
Begin SG 1048  (11.9 Plato)
Geschat eind SG 1010 (2.6 Plato)
Bitterheid 28 EBU
Kleur 20 EBC

Maischen: water niet aangezuurd
30 liter water 37 graden, 5 minuten
45 graden, 5 minuten
53 graden, 5 minuten
60 graden, 20 minuten
70 graden, 20 minuten
75 afmaischen

Pilsmout  47,5%, 3720 gram
Pale Ale 47,5%, 3720 gram
Aroma 150 5%, 390 gram

20 liter spoelwater, aangezuurd tot pH 6.0 met fosforzuur
75 graden.

Tettnanger 4.0%, bijdrage 15EBU, 55 gram, 90 minuten FWH
Tettnanger 4.0%, bijdrage 13EBU, 70 gram, 30 minuten

Wyeast Scottisch Ale 1728,
start 1048 op 04-02-2006
gesloten 1010 op 11-02-2006
bottelen 1010 op 15-02-2006
Gebotteld met 3gram kristalsuiker

Met het bovenstaande recept wordt het nog geen IPA.
Te weinig alcohol en te weinig hoparoma.
Tijdens het botelen is een zelfgemaakt hopextract toegevoegd:
- een 2 liter weckpot is gevuld met verse Fuggle hopbloemen uit eigen tuin
- hierbij is een liter genever gedaan aangvuld met water tot pot geheel vol is
- deksel erop en 6 weken laten trekken
- hopbellen eruit zeven en er blijft een bruinig zeer sterk naar hop ruikend en
  smakend extract over
- dit aan het bier toevoegen naar smaak, zo hoppig en bitter als gewenst

Groeten Huizer Brouwer.


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

MO:
Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: zelf ontwikkeld
Naam: Mouffe IPA
Soort: IPA
Batchcode: OB101
Start SG: 1073
Eind SG: 1014 (schijnbare vergistingsgraad 81%)
kleur: 14 EBC
Bitterheid (schatting): 59 IBU
Schaal: 20 L
Brouwzaalrendement: 75%

Discussietopic op het forum

Mout
4,2 kg Pilsmout     3 EBC           50%   
4,2 kg Pale ale mout  7 EBC          50%

Water
Maischwater 27 liter
Spoelen tot 27 liter
Na koken verdunnen tot 27 liter
Gebrouwen met onbehandeld kraanwater (16 DH, 250-300 ppm HCO3-, 90-100 ppm Ca2+)

Maischschema
60 min 66 C, spoelen op 75 C

Hop
Columbus         50 g       11%      90 min      44 IBU
Chinook         10 g        11%      90 min      9 IBU
Saaz eigen tuin      35 g       3%      30 min      6 IBU
Saaz eigen tuin      15 g       3%      koudhop   


Vergisting
Volledige gistkoek gebruikt na lagering van een 14 liter La Chouffe batch (Wyeast 3522)
Het wort 1 uur belucht
Gist toegevoegd aan wort van ca 23 C
Vergisting in RVS gamel (isoleert zeer goed) in woonkamer bij een externe temperatuur van 16-19 C
Brouwdatum 23 februari 2007. Uitvergist binnen 48 uur. Temperatuur van het wort dan 23 C
Gelagerd na drie dagen hoofdvergisting in een glazen gistfles bij 18 C
Na 13 dagen lagering bij 18 C de koudhop toegevoegd
Na drie dagen in de woonkamer de gistfles verplaatst naar de brouwerij (temperatuur ca 11 C). Na 5 dagen bij deze temperatuur het vat weer 24 uur in de woonkamer gezet om op temperatuur te komen voor bottelen.

Bottelen
Geen verse gist toegevoegd
6,8 g/L suiker toegevoegd
hergisting 8 dagen bij 25-28 C (gistkast)

Opmerkingen
De hop werd geplukt om 4 uur s middags, deze hop is dezelfde avond nog gebruikt in dit bier
Erg veel liters verloren na hopkoken en tijdens lageren. Uiteindelijk maar 16 liter gebotteld.


Beoordeling ONK2007
Keurmeester: A. v/d Zee

87 punten
2e prijs klasse C

Visueel: 15 uit 15
Geur: 23 uit 25 (sterk hoppig, zwak kruidig, moutig en zoetig)
Smaak: 21 uit 25 (sterk bitter, zwak kruidig.moutig, matig zoetig)
Basissmaak: 8 uit 10
Body: 4 uit 5
Mondgevoel: 4 uit 5 (matig koolzuur, matig plakkerig, sterk samentrekkend)
Nasmaak: 12 uit 15 (matig alcohol, matig hoppig, sterk bitter, zwak kruidig)

commentaar
Uiterlijk perfect. Mooie hopgeur en hopsmaak. Lekker bitter. Ga zo door!


Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie