Recepten > Groep C

Barley wine (pale)

(1/1)

Jacques:
Kenmerken biertype Barley wine (pale)

Zwaarte
SG 1088 - 1120     Plato 22 - 30

Bitterheid
15 - 35 EBU

Kleur
15 - 35 EBC

Smaakomschrijving
Geur: iets banaanachtig/peerachtig, soms iets honingachtig, zoetig tot zoet, soms hoppig
smaak: zoet, fruit, bitterig, soms iets sherryachtig
Mondgevoel: alcoholwarmend, plakkerig tot sterk plakkend
Nasmaak: alcohol, branderig, zoetig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Caspar:
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Caspar
Bron van het recept:    Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4282.0.html

Naam brouwsel:  Barley Wine (Pale)
Biertype:    Barley Wine (Pale)
Begin SG:    1089
Eind SG:    1017
Kleur (berekend): 30 EBC
Berekende bitterheid: 42 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 25 liter wort/bier

Mout & suiker
9000 gram   84,0%   Pale mout   7 EBC
200 gram   1,8%   CaraAromamout   150 EBC
20 gram   0,2%   Zwarte mout   1400 EBC
1500 gram   14%   Witte Basterdsuiker    0 EBC

Water
28 L maischwater
15 L spoelwater

Maischschema
In   55 gr C
90 min   65 gr C
1 min   78 gr C

Hop
30 gram Target    6,7 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
17 gram Target    6,7 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min
30 gram Styrian Goldings   3,5 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
20 gram Styrian Goldings   3,5 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min
15 gram Fuggle   4,7 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min
20 gram Fuggle   4,7 % alfa   bloemen   kooktijd   10 min
20 gram Fuggle   4,7 % alfa   bloemen   kooktijd   DRY

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   US56 (2 zakjes)       

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7   dagen bij      24 gr C
lagering    17   dagen bij   28 gr C (geen typefout).

Opmerking
Hop gecorrigeerd op ouderdom

Jacques:
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.


Van Ger Daverveld kreeg ik vandaag het recept waarmee hij een derde prijs heeft gewonnen in de klasse C tijdens het ONK 2005. Het gaat om een licht gekleurde Barley Wine die veel tijd nodig heeft gehad om zich goed te ontwikkelen.


Brouwdatum   16-4-2003   brouwer   Ger Daverveld
Barley Wine           

Recept voor 20 liter               

Storting                 
   6500 gr   pilsmout           
   700 gr   tarwemout           
   400 gr   maisvlok           
      aangevuld met water tot totaal van 22 l       

aanzuren               
   600 ml   melkzuur   1%         
                 

Maischen   
temp. C      52   62   70   75
Tijd Min   10   30   30   5
                 
Spoelen   water 80 C spoelen tot 24 liter           
                 
                 
Koken   90 min   

Hop en overige toevoegingen
   30 gr   styrian goldings hop   4,50%   90 min     
   30 gr   Saaz   2,70%   90 min     
   1000 gr   glucose      45 min     
   10 gr    Halletau Perle    7,60%   10 min     
   8 gr    Saaz   2,70%   10 min     
   1 tl   iers mos      10 min     
   3 gr   calcium chloride           
                 

Vergisting
gist   Kolsch korrel + 2 flesjes Westmalle Tripel         
                 
                 
SG     
begin      1100      16-4-03   
koud 0 C         5-5-03
eind      1020      18-6-03
   

Bottelen   18-6-03               
   glucose   160 gr   gist   2 flesjes Westmalle Tripel
            5 gr champagne gist korrel
                 

Ontwikkeling bier
ONK 04   60 pnt.   onvoldoende hergisting op fles         
ONK 05   89 pnt.   3e prijs klasse C           

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie