Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Barley wine (pale)  (gelezen 12379 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Barley wine (pale)
« Gepost op: 02-10-2004 23:58 u »
Kenmerken biertype Barley wine (pale)

Zwaarte
SG 1088 - 1120     Plato 22 - 30

Bitterheid
15 - 35 EBU

Kleur
15 - 35 EBC

Smaakomschrijving
Geur: iets banaanachtig/peerachtig, soms iets honingachtig, zoetig tot zoet, soms hoppig
smaak: zoet, fruit, bitterig, soms iets sherryachtig
Mondgevoel: alcoholwarmend, plakkerig tot sterk plakkend
Nasmaak: alcohol, branderig, zoetig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Barley Wine (Pale)
« Reactie #1 Gepost op: 17-10-2006 20:05 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Caspar
Bron van het recept:    Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4282.0.html

Naam brouwsel:  Barley Wine (Pale)
Biertype:    Barley Wine (Pale)
Begin SG:    1089
Eind SG:    1017
Kleur (berekend): 30 EBC
Berekende bitterheid: 42 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 25 liter wort/bier

Mout & suiker
9000 gram   84,0%   Pale mout   7 EBC
200 gram   1,8%   CaraAromamout   150 EBC
20 gram   0,2%   Zwarte mout   1400 EBC
1500 gram   14%   Witte Basterdsuiker    0 EBC

Water
28 L maischwater
15 L spoelwater

Maischschema
In   55 gr C
90 min   65 gr C
1 min   78 gr C

Hop
30 gram Target    6,7 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
17 gram Target    6,7 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min
30 gram Styrian Goldings   3,5 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
20 gram Styrian Goldings   3,5 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min
15 gram Fuggle   4,7 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min
20 gram Fuggle   4,7 % alfa   bloemen   kooktijd   10 min
20 gram Fuggle   4,7 % alfa   bloemen   kooktijd   DRY

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   US56 (2 zakjes)       

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7   dagen bij      24 gr C
lagering    17   dagen bij   28 gr C (geen typefout).

Opmerking
Hop gecorrigeerd op ouderdom

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 05 C3 - Barley Wine - Ger Daverveld
« Reactie #2 Gepost op: 30-03-2008 23:13 u »
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Van Ger Daverveld kreeg ik vandaag het recept waarmee hij een derde prijs heeft gewonnen in de klasse C tijdens het ONK 2005. Het gaat om een licht gekleurde Barley Wine die veel tijd nodig heeft gehad om zich goed te ontwikkelen.



Brouwdatum   16-4-2003   brouwer   Ger Daverveld
Barley Wine           

Recept voor 20 liter               

Storting                 
   6500 gr   pilsmout           
   700 gr   tarwemout           
   400 gr   maisvlok           
      aangevuld met water tot totaal van 22 l       

aanzuren               
   600 ml   melkzuur   1%         
                 

Maischen   
temp. C      52   62   70   75
Tijd Min   10   30   30   5
                 
Spoelen   water 80 C spoelen tot 24 liter           
                 
                 
Koken   90 min   

Hop en overige toevoegingen
   30 gr   styrian goldings hop   4,50%   90 min     
   30 gr   Saaz   2,70%   90 min     
   1000 gr   glucose      45 min     
   10 gr    Halletau Perle    7,60%   10 min     
   8 gr    Saaz   2,70%   10 min     
   1 tl   iers mos      10 min     
   3 gr   calcium chloride           
                 

Vergisting
gist   Kolsch korrel + 2 flesjes Westmalle Tripel         
                 
                 
SG     
begin      1100      16-4-03   
koud 0 C         5-5-03
eind      1020      18-6-03
   

Bottelen   18-6-03               
   glucose   160 gr   gist   2 flesjes Westmalle Tripel
            5 gr champagne gist korrel
                 

Ontwikkeling bier
ONK 04   60 pnt.   onvoldoende hergisting op fles         
ONK 05   89 pnt.   3e prijs klasse C           

Tags: barley wine