Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Witbier / Tarwebier (B en NL)  (gelezen 30146 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.092
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Witbier / Tarwebier (B en NL)
« Gepost op: 02-10-2004 21:58 u »
Kenmerken biertype Witbier / Tarwebier (B en NL)


Zwaarte
SG 1042 - 1045     Plato 10,5 - 12,2

Bitterheid
9 - 16 EBU

Kleur
5 - 8 EBC

Smaakomschrijving
Geur en smaak: zurig, zoetig, fruitig, kruidig
Mondgevoel: samentrekkend en soms plakkerig
Nasmaak: droog, soms zurig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Cascade Wit
« Reactie #1 Gepost op: 17-10-2006 20:16 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Caspar
Bron van het recept:    Adrie is de bedenker van dit recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4652.0.html

Naam brouwsel:  Cascade Wit
Biertype:    Witbier
Begin SG:    1046
Eind SG:    1010
Kleur (berekend): 8 EBC
Berekende bitterheid: 19 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 27 liter wort/bier

Mout & suiker
3800 gram   60,3%   Pils mout       3 EBC
2200 gram   34,9%   Tarwemout   3 EBC
300 gram   4,8%   Havervlokken   3 EBC

Water
23 L maischwater
20 L spoelwater

Maischschema
In   54 gr C
30 min   62 gr C
30 min   73 gr C
1 min   78 gr C

Hop
30 gram Cascade    5,0 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
15 gram Cascade    5,0 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min
10 gram Cascade    5,0 % alfa   bloemen   kooktijd   10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Wyeast 3944 Belgian White Beer (24 uur belucht)       

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   6   dagen bij      21 gr C
lagering    10   dagen bij   22 gr C

Opmerking
7 gram koriander / 7 gram sinaasappelschil 15 min meegekookt
Havervlokken 30 min verstijfseld bij 90 oC

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
HvP - Tarwe
« Reactie #2 Gepost op: 20-04-2004 22:48 u »
Hier volgt het recept waarmee ik 1e in de categorie A ben geworden op het clubkampioenschap van de Roerstok (2003/2004)  8)
Het is een recept op basis van Het Fantoombier, van de site van de Deltabrouwers :idea:, aangepast naar eerder door mij gebrouwen tarwebieren.

Voor 27 Liter:
 
2500 gram Pilsmout - 4ebc
1500 gram Tarwemout - 15 ebc
1000 gram Tarwe
  250 gram Havermout

0,75 Ltr HvP dubbelsap  
0,75 Ltr HvP appelsap    

30 gram Cascade hoppellets (5,8%) 70 min. meekoken

20 gram Koriander na 30 min. toevoegen
20 gram sinaasappelschil vers-reform laatste 10 min. + hoofdgisting.

Gist: Opgekweekt depot van Koningshoeve Witbier (Witte Trapist).

maischschema: 52º / 20 min. (pH 5,2; 4 ml melkzuur 80% toegevoegd)
                  62º / 30 min. (opwarmen met ca. 1º per minuut)
                  65º / 45 min.
                  72º / 10 min.
                  75º / 2 min. - spoelen  met water ± 80º (2 uur met hevelfilter)

Gemalen tarwe + havermout ca. 15 min. gekookt en dan 16 uur geïsoleerd weggezet. Voor toevoegen met staafmixer fijngemalen.

HvP staat voor " Heerlykheid van Papendrecht " : pure vruchtensappen zonder extra kleur, zoet of conserveringsmiddelen. Deze  na een half uur toegevoegd aan kokende wort.

Wort belucht door overgieten, + na toevoegen gist nog 1 uur met pompje.

1e gisting: ± 21º/23º (= zeer heftig 40 ltr RVS gamel loopt over)
terug naar 16º oplopend naar 19º.

Brouwdatum 18 mei 2003     begin SG: 1045
Botteldatum  3 juni             eind SG  : 1007

Direkt uit gistvat gebotteld zodra bier helder is, geen lagering. (in verband met snelle klaring - en lekkere smaak.)

per fles 2,4 gram suiker toegevoegd.

Het lijkt wat veel vruchtensap, maar dat is in het eindresultaat niet terug te vinden. Een eerder brouwsel met enkel HvP appelsap en minder koriander/sinaasappelschil was wel frisser (zurig) van smaak(wel  tarwemout van 5 ebc), en had persoonlijk mijn voorkeur. Maar de huidige trend is steeds zoeter, dus alle 'leken' uit mijn omgeving vonden dit bier lekkerder en  beter dan de aangeboden commerciële witbieren, ook de clubgenoten waardeerden dit bier hoog.
 Maar of dit werkelijk een goed bier is zal op 21 mei blijken, als de echte keurmeesters hun oordeel bekend maken.
Ik hou jullie op de hoogte
 :degroeten:
Theo



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.977
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
ONK 96 A3 - Belgisch Witbier
« Reactie #3 Gepost op: 12-12-2003 20:57 u »
Dit bier heeft de derde prijs gewonnen in de klasse A op het ONK van 1996.

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          10.00    Wort Size (L):     10.00
Total Grain (kg):         2.00
Anticipated begin SG:          1.053    Plato:             13.19
Anticipated EBC:           7.1
Anticipated IBU:           4.6
Brewhouse Efficiency:    82 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name          Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 50.0     1.00 kg.  Pilsener          1.038      3
 50.0     1.00 kg.  White Wheat   1.040      5


Hops
   Amount     Name                    Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------
  2.17 g.     Hallertauer Mittelfruh Pellet   4.50   1.6  30 min.
  2.17 g.     Hallertauer Mittelfruh Pellet   4.50   0.8  15 min.
  2.17 g.     Saazer                    Whole    4.30   1.4  30 min.
  2.17 g.     Saazer                    Whole    4.30   0.7  15 min.

Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
  8.70 gm     Citroenschillen                Fruit      10 Min.(boil)
  6.52 gm     Corriander Seed              Spice     15 Min.(boil)
  6.52 gm     Vlierbloesem (gedroogd)    Herb     15 Min.(boil)

Acid Rest Temp :               45  Time:   15
Protein Rest Temp :            53  Time:  30
Intermediate Rest Temp :     63  Time:  60
Saccharification Rest Temp : 72 Time:  30
Mash-out Rest Temp :          78  Time:  5

Gist: korrelgist bovengistend.

Commentaar van de jury: Lekker geurig bier, nog wat zoet. Mooi bier. Geur iets te geparfumeerd.

Groeten,

A3



Zie hier voor de discussie over dit recept.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.079
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
ONK 07 A6 Korenwolfachtig witbier - Henielma
« Reactie #4 Gepost op: 05-06-2007 21:57 u »
Aangezien dit bier 85 punten heeft gehaald op het ONK 2007 hieronder het recept en het juryrapport.

Topic waarin dit bier besproken is:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5375.0.html

Naam bier: Korenwolf achtig witbier
Biertype: Witbier


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =====================================================================

Gepland volume: 20 liter
Geplande begindichtheid: 1050 g/l
Gemeten begindichtheid: 1053 g/l
Brouwzaalrendement: 101.1%  (De opbrengst van de meelsoorten stond op 75% dit moet waarschijnlijk rond de 90% zijn voor meel)
Geplande kleur (Morey): 8 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 15 IBU
Alcohol percentage 5,6%


==== Maischen ===========================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    1.951    45.0
Tarwemout                                  3    0.477    11.0
Tarwemeel                                  4    0.910    21.0
Roggemeel                                  4    0.607    14.0
Speltmeel                                  4    0.390     9.0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 20

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Gom in rogge afbreken   38     38        0     30    Infusie                  39       22.00         5.08
Eiwitrust               50     50       15     15    Directe verwarming        0      
Beta-amylaserust        61     61       35     20    Directe verwarming        0      
Alfa-amylaserust        70     70       16     30    Directe verwarming        0      


==== Filteren en spoelen =======================================================================
Spoelwater:             7.52 liter
Temperatuur spoelwater: 80.00°C
pH spoelwater:          5.0  (Aangezuurt met citroenzuur)
Filtertijd:             2:00 uur


==== Koken, hop en kruiden =======================================================================

Totale kooktijd: 90 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Cascade                    5.0            19.0           75         Pellets       13.6
Cascade                    5.0            10.0            5         Pellets        1.4


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)
Gedroogde vlierbloesem        10.0              10
Gemalen koriander              3.0               5
Gedroogde sinasappelschil      5.0              10

SG na koelen:          1053
Volume na koelen:      20.3 liter


==== Vergisting ==============================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Wyeast 3944 Belgium Wit
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Nee
Volume giststarter:      0.1 liter
Dichtheid giststarter:   1040 g/l
Gistvoeding:             Nutrivit
Hoeveelheid gistvoeding: 10.0 gram

Vergisting
Primaire vergisting bij 22 °C
Na 9 dagen overgeheveld bij een SG van 1014. Lagertemperatuur ongeveer 13 ºC
Weer 9 dagen later bij een SG van 1013 gebotteld met 6,9 gr suiker per liter. Dit zowel voor Beertenderfust alsook voor de flesjes.

Beginnen met 12 liter water te koken. Het roggemeel met 1,5 liter koud water mengen en toevoegen aan het kokende water waarbij de vlam uitgezet wordt. Hierna de tarwe- en speltmeel met 1,5 liter koud water vermengen en toevoegen aan de ketel. Af laten koelen tot 50 °C. Bijvoorbeeld in de vijver plaatsen onder goed roeren tot de 50 °C is bereikt. Daarna 7 liter koud water toevoegen. Bij 38..39 °C storten van het geschrote gerstemout en start maischen. Niet te snel verwarmen i.v.m. aanbranden.
  
 

Uitslag juryrapport:
 
Het punten totaal is 85 en dit beer heeft een 6e plaats in de klasse A.

Koolzuur: constante stroom
Kleur: volgens klasse
Helderheid: helder
Schuimkraag: romig. Stabiel blijvend

Geur en smaak:
Citrus matig in de geur
Koriander matig
Kruidig matig
Melkzuur zwak in de geur
Moutig tarwe matig/sterk
Zoetig zwak in de smaak

Basissmaak volgens soort. Zoetig zurig
Body volgens soort

Mondgevoel
Koolzuur zwak/matig
Plakkerig/mondklevend zwak

Opmerkingen
Mooie, typische witbiergeur.
Fijne, zachte (na)smaak
Goed bier!



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Offline Arnoud en Erwin

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
ONK 07 A3 Witbier Arnoud en Erwin
« Reactie #5 Gepost op: 12-06-2007 22:05 u »
Recept voor 10 liter

Alc.% 5,4
EBU 15
Begin SG 1045
Eind SG 1007

1,2 kg pils
0,71 kg tarwe mout
0,08 kg tarwe vlokken
27,26 gr. Saaz hop (2,2 alpha)
#3944 Belgian Witbier
1,66 gr. koriander

5 liter spoelwater

maischschema:
T: 5    10    60    10   -
C: 45   52    65    72   78

De keurmeesters:

Mooie typische witbiergeur. (Na)smaak nodigt uit tot meer..... Goed bier!

TOTAAL: 88 punten



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Offline jacob

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Brouwerij Vader Jacob
ONK 09 E1 Witte Trappist Jacob Burger
« Reactie #6 Gepost op: 08-06-2009 21:12 u »
Dit is het recept van de Witte Trappist die ik gebrouwen heb.

BrouwHulp recept rapport


Naam bier: witte trappist
Biertype: Weizen


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =======================================
Gepland volume: 16 liter
Geplande begindichtheid: 1052 g/l
Gemeten begindichtheid: 1050 g/l
Gemeten einddichtheid: 1009 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 82.0%
Brouwzaalrendement: 84.0%
Geplande kleur (Morey): 7 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 13 IBU


==== Maischen =================================================================
Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    1.453    45.0
Tarwemout                                  3    1.775    55.0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 10

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
inmaischen              52     52        1      5    Infusie                  56       13.00         4.03
stap1                   62     62        5     35    Directe verwarming        0      
stap2                   72     72        5     15    Directe verwarming        0      


==== Filteren en spoelen =======================================================

Spoelwater:             10.16 liter


==== Koken, hop en kruiden ======================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
hal hertz                  5.5             6.0           45         Hopbellen      4.4
Tettnanger                 8.0             3.0           45         Pellets        3.5
styrian golding            3.1             5.0           30         Hopbellen      1.7
spalter select             4.4             6.0           30         Pellets        3.3


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)

SG na koelen:          1050
Volume na koelen:      16 liter


==== Vergisting =============================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          witte trappist
Gistvorm:                Opgekweekt
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      0.9 liter
Dichtheid giststarter:   1050 g/l
Starter belucht:         12 uur
Temperatuur giststarter: 18.0°C
Gistvoeding:             siris
Hoeveelheid gistvoeding: 10.0 gram

Jacob



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Offline Raymond VG

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
ONK 09 E2 Witte Trappist - Raymond van Gils
« Reactie #7 Gepost op: 14-06-2009 22:01 u »
Recept Witte Trappist 10 liter.

1,125 kg pilsmout
1,125 kg tarwemout

Hop 13,5 g Hallertauer Herrsbrücker 3,0%. Toegevoegd begin koken.
Na 80 min 7,5 g Hallertauer Herrsbrücker 3,0%

Maischwater: 9.5 l
Spoelwater: 5 l (een deel apart ingedampt en later toegevoegd)

Kooktijd: 90 minuten.

Maischschema:

40 ºC   52 ºC   61 ºC   72°C   78 ºC
10 min.   17 min.   45 min.   48 min.   1 min
        

Gist: opgekweekt uit drie flesjes Witte Trappist

Begin SG: 1055.
Eind SG: 1012

Vergisting: 6 dagen in de huiskamer bij 18 -  20 °C. Daarna overgezet op ander vergistingsvat en twee weken in de schuur bij - gok ik -  ca. 10 °C. Daarna bottelen met 8,5 gram suiker per liter.


2de prijs bij het ONK 2009

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.092
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 09 E3 Witte Trappist - Reinold Koelink
« Reactie #8 Gepost op: 18-06-2009 22:29 u »
Van Reinold Koelink ontving ik per mail het recept waarmee hij een prijs heeft gewonnen bij het ONK 2009



WITTE TRAPPIST

Recept voor 20 liter

Ingrediënten:
Tarwe mout               2200 gram
Gerstemout            1800 gram
Hallertauer hop 4% alfa          40 gram
Saaz 3,8 % alfa             10 gram   
Opgekweekte witte trappist gist         1 liter

Enig CaCl voor waterbehandeling
Enig ZnCl2 als giststimulator
Enig melkzuur voor pH correctie
p.m:
Geen toevoegingen van  
koriander of citrus of dergelijke

Maischschema
52 graden             60 minuten
62 graden            25 minuten
72 graden              5 minuten
78 graden              1 minuut
   
Koken
100 graden            60 minuten

Hallertauer toevoegen bij begin koken.
Saaz  5 minuten voor einde koken.

Relatief koud vergisten. ( 16 tot 18 graden )


Nog wat nadere informatie.
Ik ga bij een 20 liter recept altijd uit van 12 liter maischwater en ik spoel tot ik 21 liter wort heb. Daarvan verkook ik een liter.
Mijn begin sg was 1050 na koken 1052.
Ik heb ruim een week bij ongeveer 18 graden vergist en toen het jongbier van de gist gehaald en direct gebotteld. Toen had ik een eind sg van 1012.
Omdat dat wat hoog was heb ik de helft van de normale hoeveelheid suiker voor hergisting toegevoegd. Nog een week bij kamertemperatuur gelagerd en
toen in de kelder opgeslagen.


Met vriendelijke groeten  Reinold Koelink



Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
ONK 11 A3 Witbier - De Kiekert
« Reactie #9 Gepost op: 02-06-2011 13:06 u »
Opmerkingen keurmeester: Mooi witbier, prima in balans. Het zoetige had wellicht iets minder gemogen.
Lekker! :biersmile: 90 punten.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBarBier - Witte Kuif
KenmerkK002
Brouwdatum4-4-2011
BiertypeWitbier
Aantal liters25
Gewenst begin SG1050 (5,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36,4 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater19,9 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid15 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC51,3 %2919 gr3 EBC
Tarwevlokken14,7 %838 gr4 EBC
Tarwemout29,2 %1662 gr3 EBC
Havervlokken4,7 %268 gr4 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker2,9 %40 gr90 minuten13 EBU
Hallertau Hersbrücker2,9 %20 gr10 minuten2 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Oranjeschil bittere  curacao10 gr10 Min.
Koriander10 gr10 Min.


OpmerkingenZakje koriander bij Natuurwinkel.
Koriander in de vijzel.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3944 Belgian Witbier
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter200 ml
Beluchtingstijd3 uur
Temperatuur giststarter22°C
GistvoedingSiris
Hoeveelheid5 gram per 100 ml
OpmerkingenPropagator>Wortpoeder+gistvoeding Siris>1ltr>Magneetroerder+beluchten>Vermeerderen cellen>Koelkast>Afgieten> 2ltr wort+voeding>Vermeerderen cellen>Koelkast>Afgieten op brouwdag>Activeren met halve ltr wort+ Magneetroerder.


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140°C10 minuten3,5 l/kg
252°C17 minuten3,5 l/kg
361°C45 minuten3,5 l/kg
472°C48 minuten3,5 l/kg
578°C1 minuten3,5 l/kg


OpmerkingenpH spoelwater behandeld met citroenzuurpoeder. pH spoelwater 4.2


Uiteindelijk werd het SG 1046 na koeling. Rendement is dan werkelijk 70.2%.
Eerste dagen de baby op 21-22 ºC  gehouden. Derde dag 21.5 ºC, dag daarna temp. nog 1 ºC naar beneden tot 20.5 ºC. SG 5e dag 1030. Overhevelen op de 7e dag bij SG1020. 1 dag later schuimt hij zo hevig dat ik het waterslot moet reinigen temp is nu 18.6 ºC. Dat houdt hij nog een dag vol.Het wort laat ik nu iedere dag zijn natuurlijke temp verlagen, ten teken dat de activiteit afneemt.
Na 3 weken gelagerd te hebben is het FG 1010 en besluit ik te bottelen met 7 gram suiker per ltr.. Geur prima, citrus en kruidigheid is aanwezig, smaak nog dun en flauw als zijn grote Inbevbroer Hoegaarden witbier, wat een paar weken later zal veranderen in een meer ambachtelijk witbier.
 Rob.


Offline R.Vermerris

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • Rilland Bierland
OBBK 2011 A3 Witbier
« Reactie #10 Gepost op: 22-10-2011 10:12 u »
OBBK 2011 A3
Naam brouwers:  Peter en Rene Vermerris
Lid van De Deltabrouwers, Goes

Algemene gegevens
Naam brouwers:  Peter en Rene Vermerris
Brouwdatum:  15 mei 2011
Botteldatum:  06 juni 2011

Biertype: Witbier
Aantal liter bier: 30
Begin SG: 1046
Eind SG: 1008
Vol % alc: 5.6
Kleur:  7 EBC
Bitterheid:  26 EBU

Mout
4000 gram  Pilsmout  3 EBC
3000 gram  Tarwemout 3 EBC
2000 gram  Tarwe vlokken 3 EBC

Totaal: 9000 gram stort

Kruiden/suikers
Koriander: 18 gram
Sinaasappelschil:  22 gram

Water
Brouwwater:  55 liter
Spoelwater:  niet
Totaal:  55 liter

Maischschema:
Temperatuur in °C:  55 / 63 / 74 / 78
Tijd in minuten :      10 / 30 / 20 / 5

Hop
Cascade, Bloemen  6.8%, 45 gram, 60 minuten meegekookt (geen FWH)

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Kookpaninhoud: 70 Liter

Gist
WB-06 korrelgist
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht
Vergisting uitgevoerd in 2x 15 liter
Suiker voor gisting op fles: 6 gram/liter

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting:  10 dagen bij 20 gr C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Nagisting:  13 dagen bij 20 °C

Bijzonderheden over dit bier:

Opmerking:  3e klassering A- klasse – 88 punten.

Offline Cambrinus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: nl
  • Cambrinus.nl-Dutch Beer Portal-The Place To Beer
    • Cambrinus.nl - Dutch Beer Portal - The Place To Beer
Met onderstaand recept sleepten Lukas Ausems en Alain Hannewijk de 1e prijs in de klasse A in de wacht met 86 punten.

Commentaar van de keurmeester: "Uitstekend witbier. Past mooit binnen het type., erg lekker! Proficiat!"
Visueel: 15 van 15 punten
Geur: 19 van 25 punten
Smaak: 20 van 25 punten
Basissmaak: 9 van 10 punten
Body: 5 van 5 punten
Mondgevoel: 5 van 5 punten
Nasmaak: 13 van 15 punten

Recept voor 40 liter:

Mout:
Tarwemout: 5000 gram
Pilsmout: 5000 gram

Hop
Northern Brewer: 10 gram (70 minuten)
Hallertau Hersbrucker       : 20 gram (70 minuten)
Hallertau Hersbrucker       : 20 gram (10 minuten)

Kruiden
20 gram gekneusde koriander (10 minuten)
20 gram zoete curacaoschillen (10 minuten)

Gist
Safbrew WB-06

Maischschema
44 graden: 10 minuten
50 graden: 15 minuten
60 graden: 25 minuten
70 graden: 25 minuten
78 graden: 5 minuten



Voor de discussie over dit recept zie hier.