Recepten > Groep A

Witbier / Tarwebier (B en NL)

(1/3) > >>

Jacques:
Kenmerken biertype Witbier / Tarwebier (B en NL)


Zwaarte
SG 1042 - 1045     Plato 10,5 - 12,2

Bitterheid
9 - 16 EBU

Kleur
5 - 8 EBC

Smaakomschrijving
Geur en smaak: zurig, zoetig, fruitig, kruidig
Mondgevoel: samentrekkend en soms plakkerig
Nasmaak: droog, soms zurig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site.

Caspar:
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Caspar
Bron van het recept:    Adrie is de bedenker van dit recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4652.0.html

Naam brouwsel:  Cascade Wit
Biertype:    Witbier
Begin SG:    1046
Eind SG:    1010
Kleur (berekend): 8 EBC
Berekende bitterheid: 19 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 27 liter wort/bier

Mout & suiker
3800 gram   60,3%   Pils mout       3 EBC
2200 gram   34,9%   Tarwemout   3 EBC
300 gram   4,8%   Havervlokken   3 EBC

Water
23 L maischwater
20 L spoelwater

Maischschema
In   54 gr C
30 min   62 gr C
30 min   73 gr C
1 min   78 gr C

Hop
30 gram Cascade    5,0 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
15 gram Cascade    5,0 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min
10 gram Cascade    5,0 % alfa   bloemen   kooktijd   10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Wyeast 3944 Belgian White Beer (24 uur belucht)       

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   6   dagen bij      21 gr C
lagering    10   dagen bij   22 gr C

Opmerking
7 gram koriander / 7 gram sinaasappelschil 15 min meegekookt
Havervlokken 30 min verstijfseld bij 90 oC

TVERSCH:
Hier volgt het recept waarmee ik 1e in de categorie A ben geworden op het clubkampioenschap van de Roerstok (2003/2004)  8)
Het is een recept op basis van Het Fantoombier, van de site van de Deltabrouwers :idea:, aangepast naar eerder door mij gebrouwen tarwebieren.

Voor 27 Liter:
 
2500 gram Pilsmout - 4ebc
1500 gram Tarwemout - 15 ebc
1000 gram Tarwe
  250 gram Havermout

0,75 Ltr HvP dubbelsap  
0,75 Ltr HvP appelsap    

30 gram Cascade hoppellets (5,8%) 70 min. meekoken

20 gram Koriander na 30 min. toevoegen
20 gram sinaasappelschil vers-reform laatste 10 min. + hoofdgisting.

Gist: Opgekweekt depot van Koningshoeve Witbier (Witte Trapist).

maischschema: 52║ / 20 min. (pH 5,2; 4 ml melkzuur 80% toegevoegd)
                  62║ / 30 min. (opwarmen met ca. 1║ per minuut)
                  65║ / 45 min.
                  72║ / 10 min.
                  75║ / 2 min. - spoelen  met water ▒ 80║ (2 uur met hevelfilter)

Gemalen tarwe + havermout ca. 15 min. gekookt en dan 16 uur ge´soleerd weggezet. Voor toevoegen met staafmixer fijngemalen.

HvP staat voor " Heerlykheid van Papendrecht " : pure vruchtensappen zonder extra kleur, zoet of conserveringsmiddelen. Deze  na een half uur toegevoegd aan kokende wort.

Wort belucht door overgieten, + na toevoegen gist nog 1 uur met pompje.

1e gisting: ▒ 21║/23║ (= zeer heftig 40 ltr RVS gamel loopt over)
terug naar 16║ oplopend naar 19║.

Brouwdatum 18 mei 2003     begin SG: 1045
Botteldatum  3 juni             eind SG  : 1007

Direkt uit gistvat gebotteld zodra bier helder is, geen lagering. (in verband met snelle klaring - en lekkere smaak.)

per fles 2,4 gram suiker toegevoegd.

Het lijkt wat veel vruchtensap, maar dat is in het eindresultaat niet terug te vinden. Een eerder brouwsel met enkel HvP appelsap en minder koriander/sinaasappelschil was wel frisser (zurig) van smaak(wel  tarwemout van 5 ebc), en had persoonlijk mijn voorkeur. Maar de huidige trend is steeds zoeter, dus alle 'leken' uit mijn omgeving vonden dit bier lekkerder en  beter dan de aangeboden commerciŰle witbieren, ook de clubgenoten waardeerden dit bier hoog.
 Maar of dit werkelijk een goed bier is zal op 21 mei blijken, als de echte keurmeesters hun oordeel bekend maken.
Ik hou jullie op de hoogte
 :degroeten:
Theo


Voor de discussie over dit recept zie hier.

Adrie:
Dit bier heeft de derde prijs gewonnen in de klasse A op het ONK van 1996.

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          10.00    Wort Size (L):     10.00
Total Grain (kg):         2.00
Anticipated begin SG:          1.053    Plato:             13.19
Anticipated EBC:           7.1
Anticipated IBU:           4.6
Brewhouse Efficiency:    82 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name          Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 50.0     1.00 kg.  Pilsener          1.038      3
 50.0     1.00 kg.  White Wheat   1.040      5


Hops
   Amount     Name                    Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------
  2.17 g.     Hallertauer Mittelfruh Pellet   4.50   1.6  30 min.
  2.17 g.     Hallertauer Mittelfruh Pellet   4.50   0.8  15 min.
  2.17 g.     Saazer                    Whole    4.30   1.4  30 min.
  2.17 g.     Saazer                    Whole    4.30   0.7  15 min.

Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
  8.70 gm     Citroenschillen                Fruit      10 Min.(boil)
  6.52 gm     Corriander Seed              Spice     15 Min.(boil)
  6.52 gm     Vlierbloesem (gedroogd)    Herb     15 Min.(boil)

Acid Rest Temp :               45  Time:   15
Protein Rest Temp :            53  Time:  30
Intermediate Rest Temp :     63  Time:  60
Saccharification Rest Temp : 72 Time:  30
Mash-out Rest Temp :          78  Time:  5

Gist: korrelgist bovengistend.

Commentaar van de jury: Lekker geurig bier, nog wat zoet. Mooi bier. Geur iets te geparfumeerd.

Groeten,

A3


Zie hier voor de discussie over dit recept.

Henielma:
Aangezien dit bier 85 punten heeft gehaald op het ONK 2007 hieronder het recept en het juryrapport.

Topic waarin dit bier besproken is:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5375.0.html

Naam bier: Korenwolf achtig witbier
Biertype: Witbier


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =====================================================================

Gepland volume: 20 liter
Geplande begindichtheid: 1050 g/l
Gemeten begindichtheid: 1053 g/l
Brouwzaalrendement: 101.1%  (De opbrengst van de meelsoorten stond op 75% dit moet waarschijnlijk rond de 90% zijn voor meel)
Geplande kleur (Morey): 8 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 15 IBU
Alcohol percentage 5,6%


==== Maischen ===========================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    1.951    45.0
Tarwemout                                  3    0.477    11.0
Tarwemeel                                  4    0.910    21.0
Roggemeel                                  4    0.607    14.0
Speltmeel                                  4    0.390     9.0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 20

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Gom in rogge afbreken   38     38        0     30    Infusie                  39       22.00         5.08
Eiwitrust               50     50       15     15    Directe verwarming        0      
Beta-amylaserust        61     61       35     20    Directe verwarming        0      
Alfa-amylaserust        70     70       16     30    Directe verwarming        0      


==== Filteren en spoelen =======================================================================
Spoelwater:             7.52 liter
Temperatuur spoelwater: 80.00░C
pH spoelwater:          5.0  (Aangezuurt met citroenzuur)
Filtertijd:             2:00 uur


==== Koken, hop en kruiden =======================================================================

Totale kooktijd: 90 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Cascade                    5.0            19.0           75         Pellets       13.6
Cascade                    5.0            10.0            5         Pellets        1.4


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)
Gedroogde vlierbloesem        10.0              10
Gemalen koriander              3.0               5
Gedroogde sinasappelschil      5.0              10

SG na koelen:          1053
Volume na koelen:      20.3 liter


==== Vergisting ==============================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Wyeast 3944 Belgium Wit
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Nee
Volume giststarter:      0.1 liter
Dichtheid giststarter:   1040 g/l
Gistvoeding:             Nutrivit
Hoeveelheid gistvoeding: 10.0 gram

Vergisting
Primaire vergisting bij 22 ░C
Na 9 dagen overgeheveld bij een SG van 1014. Lagertemperatuur ongeveer 13 ║C
Weer 9 dagen later bij een SG van 1013 gebotteld met 6,9 gr suiker per liter. Dit zowel voor Beertenderfust alsook voor de flesjes.

Beginnen met 12 liter water te koken. Het roggemeel met 1,5 liter koud water mengen en toevoegen aan het kokende water waarbij de vlam uitgezet wordt. Hierna de tarwe- en speltmeel met 1,5 liter koud water vermengen en toevoegen aan de ketel. Af laten koelen tot 50 ░C. Bijvoorbeeld in de vijver plaatsen onder goed roeren tot de 50 ░C is bereikt. Daarna 7 liter koud water toevoegen. Bij 38..39 ░C storten van het geschrote gerstemout en start maischen. Niet te snel verwarmen i.v.m. aanbranden.
    

Uitslag juryrapport:
 
Het punten totaal is 85 en dit beer heeft een 6e plaats in de klasse A.

Koolzuur: constante stroom
Kleur: volgens klasse
Helderheid: helder
Schuimkraag: romig. Stabiel blijvend

Geur en smaak:
Citrus matig in de geur
Koriander matig
Kruidig matig
Melkzuur zwak in de geur
Moutig tarwe matig/sterk
Zoetig zwak in de smaak

Basissmaak volgens soort. Zoetig zurig
Body volgens soort

Mondgevoel
Koolzuur zwak/matig
Plakkerig/mondklevend zwak

Opmerkingen
Mooie, typische witbiergeur.
Fijne, zachte (na)smaak
Goed bier!


Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie