Weizen (D)

Gestart door Jacques, 02-10-2004 21:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Weizen (D)


Zwaarte
SG 1046 - 1056     Plato 11,5 - 14

Bitterheid
10 - 15 EBU

Kleur
6 - 22 EBC

Smaakomschrijving
Geur en smaak: kruidnagel, fenol, banaan, nootmuskaat, vanille
Mondgevoel: sterk samentrekkend en soms plakkerig
Nasmaak: kruidig, weeïg en iets zurig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Adrie

Naam brouwer: De Vier Broeders (Amateurbrouwerij De Vier Broeders)
Bron van het recept: geïnspireerd op het recept voor de Schneider Weizen uit Wheeler & Protz Brew Classic European Beers at Home.
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1211.0.html

Naam brouwsel: Witte Eusebius
Biertype: Weizen
Begin SG: 1051
Eind SG: 1009
Berekende kleur: 15 EBC
Berekende bitterheid: 14 EBU

Mout & suiker
1170 gram   56,7 %   Tarwemout   4 EBC
750 gram   36,4 %   Pilsmout   3 EBC
140 gram   6,9 %   CaraMünich (Cara120)   120 EBC

Water
7,5 L maischwater
12 L spoelwater

Maischschema
40 min   60 gr C
35 min   70 gr C
5 min   78 gr C

Hop
7,25 gram   Hallertau   5,40 % alfa   pellets   kooktijd 75 min
3,17 gram   Hallertau   5,40 % alfa   pellets   kooktijd 15 min

Kruiden of andere toevoegingen
Geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist: Schneider Weizen, opgekweekte gist uit fles

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 4 dagen bij 21 gr C
lagering 21 dagen bij 15 gr C

Bijzonderheden:

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.




Naam brouwer: De vier Broeders
Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: HIER

Naam brouwsel: Eusebius Weizen
Biertype: Weizen
Begin SG: 1048
Eind SG: 1008
Berekende kleur: 6 EBC
Berekende bitterheid: 12 EBU

Mout & suiker
1170 gram   56,0 %   Tarwemout   3 EBC
830 gram    40,0 %   Pilsmout    3 EBC
80 gram      8,3 %   Münichmout 15 EBC

Water
9,4 L maischwater
4,0 L spoelwater
Beslagdikte: 4,56 l/kg

Maischschema
10 min   44 gr C
15 min   50 gr C
30 min   60 gr C
30 min   70 gr C
5 min    78 gr C

Hop
8,33 gram   Hallertau Tradition   5,0% alfa   pellets   kooktijd 90 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: Wyeast 1368 Weihenstephan vloeibare gist.
4 liter giststarter gemaakt voor 120 liter bier. Hier is 20 gram Fermaid-K en 1 gram Cervomyces (zinkgist) aan toe gevoegd. Vervolgens is de starter 24 uur continu belucht.

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 8 dagen bij 19 ºC
Lagering 8 dagen bij 16 ºC

Bijzonderheden:
3e prijs klasse A bij het ONK 2006. Het bier scoorde 87 punten.

Jacques

Het onderstaande recept met de naam Arnhems wit is van Adrie.
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.




Deze keer wilden we een Weizenbier brouwen. De ingrediënten (voor 120 liter):

9 kg pilsmout (6 EBC)
13 kg tarwemout
1,25 kg Caramout (120 EBC)
200 g Styrian hoppellets (140 g 90 minuten gekookt, de rest 20 minuten)
Wyeast Weihenstephan Weizen gist.

Maischschema:
Temp:      52      60      70      75
Tijd:      15      60      30      5

Kooktijd: 90 minuten

Gemeten begindichtheid: 1053.

Volgens de berekeningen in Promash zou de kleur nu 12,9 EBC moeten zijn, volgens de definities nog een licht witbier. Maar volgens mij is de kleur veel donkerder... Heeft een van jullie deze ervaring met Promash ook?

De gemeten begindichtheid komt prima overeen met de geplande begindichtheid van 1050.

Theo van Eijden

Deze Weizen heb ik op 9 maart 2008 gebrouwen, moest allemaal snel want het was kort dag om het bier gebotteld te krijgen i.v.m. een vakantie die gepland was.   

Een Paulaner Hefe Weizen was het doel. 

Hierbij het recept;

Brouwer: Theo van Eijden
Soort: Weizen
Start SG: 1056
Eind SG: 1012
kleur: 9 EBC
Bitterheid: 12 IBU
Schaal: 40 L

Mout
3150 gr pilsmout 3 EBC
7300 gr tarwemout


Water
31 L Maischwater
22 L Spoelwater

Maischschema
10 min 40 °C
25 min 50 °C
20 min 64 °C
1 min 72 °C
spoelen 78 °C

Hop

20 g  Hallentau Perle 5,5% 90 min
10 g  Hallentau Perle 5,5% 30 min
10 g  Hallentau Perle 5,5% 15 min

Gist
Safbrew WB-06 (1 zakje korrelgist)

Hoofdvergisting 5 dagen 22 °C (tot 1014)
Lagering 10 dagen 15 °C ( tot 1012)
Lagering 10 dagen 2 °C
Gebotteld met 8 g/liter suiker.


Nadat het wort in het gistvat zat de korrelgist er op gestrooid en de deksel er op.....

Een mooie Weizen met veel banaan, zegt dus veel over de gebruikte gist.



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Jacques

Van Geert van Slobbe ontving ik het recept waarmee hij een tweede prijs gewonnen heeft bij het kampioenschap in Bergen op Zoom dit jaar.

Uiteraard dank ik Geert voor het delen van het recept.



Recept voor 20 l
Weizenbier

2de prijs OBBK Bergen op Zoom 2010

Ingrediënten:
2100 gr Pilsmout 3 ebc
2600 gr Tarwemout 3 ebc
24,2 gram HallertauerMittelfruh hopbloemen  4% (in hopzak)
Gist: Wyeast smackpak 3068  Weihenstefan.

12 liter maischwater
19 liter Filteren/spoelen.

Maischschema:
45 ˚C      10 min.
53 ˚C      10 min.
63 ˚C      30 min.
72 ˚C      20 min.
78 ˚C      5   min.

60 minuten koken.

Belucht 15 min voor en 15 min na gisttoevoeging.(giststarter)

Begin SG 1058
Eind   SG 1012

Zie ook  " SIOS Brau-rezepte CH "
Even Google-en.

Brouwerij het portiek
Brouwer Geert.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.