Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pilsener (Urtyp)  (gelezen 15088 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.171
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Pilsener (Urtyp)
« Gepost op: 02-10-2004 21:41 u »
Kenmerken biertype Pilsener (Urtyp)


Zwaarte
SG 1044 - 1056     Plato 11 - 14

Bitterheid
28 - 45 EBU

Kleur
6 - 14 EBC

Smaakomschrijving
Geur: hoppig, kruidig
Smaak: bitter tot zeer bitter, soms boterig (Tsjechisch)
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: zeer moutig en droog

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.171
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pilsener (Urtyp)
« Reactie #1 Gepost op: 01-11-2004 23:32 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Edgard
Bron van het recept:     zelfontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,655.msg6915.html#msg6915

Naam brouwsel:     Czech Mate
Biertype:    Pilsener
Begin SG:    1050
Eind SG:    1015
Kleur (berekend):    6 EBC
Berekende bitterheid:   48 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1850 gram   97,6%    Pilsmout Weyermann     3 EBC     
50 gram    2,4%    Witte kandijsuiker         

Water
Water verzacht door ca. 1/3 osmosewater te gebruiken. Gekookt voor inmaischen.
6 L maischwater
9 L spoelwater

Maischschema
15 min   55 gr C
30 min   60 gr C
60 min   71 gr C
5 min   78 gr C
Voor het doorlopen van de eerste opwarming van het beslag is gebruik gemaakt van een gedeeltelijke decoctie

Hop
11,4 gram   Northern Brewer    9 % alfa   bloemen     kooktijd   FWH
11,4 gram   Northern Brewer    9 % alfa   bloemen     kooktijd   75 min
9,5 gram      Saaz       2,7 % alfa   bloemen     kooktijd   75 min
9 gram      Saaz       2,7 % alfa   bloemen     kooktijd   5 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Czech Pils #2278    vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   8   dagen bij   10 gr C
lagering       70   dagen bij   4 gr C

Bijzonderheden:  dit bier is oorspronkelijk door Edgard gebrouwen als een high gravity bier. Voor de vergisting is water toegevoegd. Voor meer bijzonderheden zie bovenstaande link.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.801
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Barbarossa Pils
« Reactie #2 Gepost op: 15-12-2003 19:57 u »
Om dit goede initiatief van winnende recepten te steunen herhaal ik hier maar even een recept van mijn site.
:degroeten:
Herman

"Barbarossa Pils" - Recept van het winnende bier op het ONK 1998

Met dit recept werd ik in 1998 algemeen Nederlands kampioen op het Open Nederlands Kampioenschap Amateur-Bierbrouwen (ONK), totaal 233 inzendingen.

Klasse A (60 bieren), Punten: 92, keuring 23-5-98, Keurmeester H. Koops

Brouwdatum 8-2-1998

Per 12.5 liter bier:

2125 gram Pilsmout
100 gram Mazena (AJP: C1000)
46 gram Saaz hopbloemen van 4 % (41 gram gekookt gedurende 75 minuten, de rest 10 minuten)
1 buisje ondergist van ene FH
6.5 liter maischwater
11 liter spoelwater

Dit bier is middels de 2-traps decoctiemethode gebrouwen (decoctie rust 1e decoct. 15m-64C en 10m-71C en 2e decoct. 10m-74C). De gebruikte tijden lijken wat lang, hetgeen komt door de tijd die verstrijkt tijdens het verwarmen van de deelmaisch.

Temperatuur (C)51657275
Tijd (minuten)9595715

Het EBU is 34, het begin SG is ongeveer 1047 en het eind SG 1013.

NB. Toen ik dit bier heb gemaakt had ik niet de beschikking over een aparte koelkast voor de vergisting van bier. Ik heb het bier derhalve buiten op het balkon vergist(!), dit was in de winter van 1998. Om al te grote temperatuurschommelingen te voorkomen heb ik het bier enigszins gesoleerd door middel van een laag kranten, karton en vuilniszakken.

Bijgaand de waardering:

Visueel [30/30] 5pt elk:
Presentatie - correct
Koolzuur - veel
Kleur - volgens klasse; volgens soort
Helderheid - briljant
Schuimkraag - romig
Schuimstabiliteit - inzakkend tot blijvend laagje

Geur- [22/25]en smaakassociaties [13/15]:
moutig/gerst/tarwe/graan - Geur: zwak-matig; Smaak matig
hoppig/bitter - Geur: matig; Smaak matig-sterk
zwavelig - geur: zwak

Smaak [27/30]
Basismaak - volgens soort (9/10)
Body - volgens soort (5/5)
Mondgevoel: sterk koolzuur (4/5)
Nasmaak (9/10):
bitter/hoppig - matig-sterk
zoetig/moutig - zwak

Opmerkingen: goed bier, gefeliciteerd



Voor de discussie over dit recept zie hier.

oranjeboombiertje

  • Gast
ONK 07 A2 Pilsener - Wesley Aarse
« Reactie #3 Gepost op: 03-06-2007 17:17 u »
Hier is het recept van mijn urtype pilsner waarmee ik de 2e prijs behaald heb ik klasse A:

Schaal: 22 liter
Kleur: 8,2 EBC
Bitterheid: 47,4 IBU
Rendement: 80%
Begin s.g.: 1043 (door een hoger rendement kwam het s.g. uit op 1046)

Mouten en granen:
Pilsmout         (80%)      3,2 kg
Munchener     (15%)      0,6 Kg
Mas              (5%)       0,2 Kg

Maischschema: (beslagdikte 5,57 liter/kilo)
63 C   35 Min.
73 C     5 Min.
Uitmaischen en spoelen bij 78 C

Hop: (75 minuten koken)
Magnum (12,5%)       25G   FWH
Spalt Select (2,6%)   15G   FWH
Tettnanger (4,6%)    15G   FWH
Tettnanger (4,6%)    20G   5 Min.

Gist/vergisting:
Wyeast 2001 Urquell lager (6 liter starter laten bezinken)
Hoofdgisting: 11 dagen bij een temperatuur van 12-14 C
Diacetylrust: 3 dagen bij een temperatuur van 17 C
Lagering: 24 dagen bij een temperatuur van 4 C
N.B. Deze temperaturen zijn buiten het gistvat gemeten met een maischthermometer. De temperatuur werd gecontroleerd door de koelkast zelf en kan dus wat geschommeld hebben.

Gebotteld met 3 gram suiker per liter en hervergist op buitentemperatuur.

Dit bier haalde 89 punten. Het commentaar was: Mooie urtype

Hier is de discussie over dit bier te vinden.

 :degroeten:
Wesley



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Bud
« Reactie #4 Gepost op: 09-01-2009 17:08 u »
Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptBud
Brouwdatum24-10-2008
BiertypePilsener (Urtype)
Aantal liters16
Gewenst begin SG1050
Brouwzaalrendement65.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater25.04 liter
Maischdikte4.50 l/kilo
Maischwater17.85 liter
Spoelwater7.73 liter
Kooktijd75 min.
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid42 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC91.3 %3765 gram3 EBC
Palemout 7 EBC4.9 %202 gram8 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3.0 %10 gram10 min.2 EBU
Saaz (CZ)3.0 %10 gram30 min.3 EBU
Saaz (CZ)3.0 %40 gramFWH17 EBU
Magnum (D)11.0 %12 gram75 min.20 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort2000 Budvar Lager
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume giststarter1000 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter20C
OpmerkingenSlurry van Amber Lager gewassen met 0,5L water. Gedurende enkele uren laten bezinken en bovenstaande vloeistof afgegoten. Deze vloeistof in koelkast laten bezinken en op brouwdag herstart met 1 liter verse wort.


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
150C10 minuten4.50 l/kg
266C60 minuten4.50 l/kg
372C10 minuten4.50 l/kg
478C1 minuten4.50 l/kg


Vergisting:

- 9 dagen op 10 graden, SG = 1020
- 6 weken op 10 graden, SG = 1015



Zie hier voor de gevoerde discussie over dit recept.

Tags: pils