Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beginnend jochie  (gelezen 15627 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BandOne

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
Beginnend jochie
« Gepost op: 21-07-2010 00:46 u »
Hi , ik ben roel  woonachtig in Hillywood (Hilversum) en sinds vandaag een deluxe starterspakket gehaald in Almere.
Het idee om bier te brouwen stamt bij mij al sinds ik 18 was.
Zoals gewoonlijk verder geen aandacht gegeven, totdat ik op mijn HD een filmpje zag over brouwen van bier(studenten(denk ik)  en HAB als eind-titel.
Zo verder zitten neuzen op het net.
Kwam ik op leuke links en fora, zoals deze.
Ik wil eerst met "Brewferm" extracten kijken of ik iets kan vergisten/bier maken.
Later wil ik (als het brouwen, mijn ding is) verder gaan om dan zo'n compleet pakket te halen of scheumen op ebay/marktplaats.
De extracten, die ik nu heb is: de grand-cru en gallia.
Verder neus ik dit forum door en hoop dat mede-dorpers in het dorp ook met tips kunnen komen en eventueel het "live" kunnen laten zien.


Greetz



Ik, zie dat ik een tijd geleden al mij heb voorgesteld. (dit was mij ontschoten) en mods is het in strijd met de regels, verwijder het dan (hoop het niet) 8-)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Beginnend jochie
« Reactie #1 Gepost op: 21-07-2010 09:59 u »
Wederom welkom!
Lees veel, vraag veel en discussieer lekker mee!
 :degroeten:

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Beginnend jochie
« Reactie #2 Gepost op: 21-07-2010 16:58 u »
Welkom! En  :biersmile: alvast op je 1e brouwsel!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.112
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Beginnend jochie
« Reactie #3 Gepost op: 21-07-2010 18:46 u »
totdat ik op mijn HD een filmpje zag over brouwen van bier(studenten(denk ik)  en HAB als eind-titel.

Altijd goed !!  :brouwen:

Offline BandOne

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
Re: Beginnend jochie
« Reactie #4 Gepost op: 21-07-2010 21:34 u »
Dank je Dank je.
Was er vandaag niet aan begonnen i.v.m. een begrafenis.
Maar zit op youtube te kijken hoe zij het doen en met de tips hier een brouwmethode eigen te maken.
Voor de andere beginnende/ouwe rotten in het brouwen zijn de filmpjes van craigtube de moeite om te zien.
Geeft veel tips en laat zien hoe hij het doet.
 voorbeeld:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.112
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Beginnend jochie
« Reactie #5 Gepost op: 21-07-2010 21:48 u »
Maar zit op youtube te kijken hoe zij het doen en met de tips hier een brouwmethode eigen te maken.
Voor de andere beginnende/ouwe rotten in het brouwen zijn de filmpjes van craigtube de moeite om te zien.

Geinig maar echt brouwen is het naturlijk niet... Pasta mengen met water, verwarmen, suiker toevoegen, eventueel koken, meer water toevoegen ter verdunningen koeling v/h wort. In het vat doen, gist erbij en wachten.....

Zoiets toch?  

Offline BandOne

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
Re: Beginnend jochie
« Reactie #6 Gepost op: 21-07-2010 22:13 u »
Klopt helemaal, De volgende stap zal dus worden schroten/maischen.
Voorlopig doe ik het dus even met extracten en misschien toevoegingen zoals honing.
Mij gaat het erom dat ik over 2 maanden een biertje heb die goed weg te drinken is.
En dat ik trots kan zeggen : Lekker He. ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.461
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #7 Gepost op: 21-07-2010 22:29 u »
Hoi Roel,

Allereerst wil ook ik je van harte welkom heten op dit forum.

Als je toe bent aan het brouwen met mout kan ik je aanraden de online cursus op deze site te lezen.
Mocht dan nog iets onduidelijk zijn stel dan rustig op het forum vragen hierover. Zonodig wordt de cursus aangepast. Het is namelijk de bedoeling dat het voor iedereen die de cursus doorgenomen heeft het mogelijk is een goed glas bier te brouwen.

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #8 Gepost op: 21-07-2010 22:38 u »
Die startpakketten zijn altijd goed, eigenlijk moet elke brouwer die het zelf moet leren het voor de eerste keer gewoon met zo'n Brewferm blik doen.
Per slot van rekening moet je ook leren bottelen en een beetje overzicht krijgen over het geheel.

De online brouwcursus is natuurlijk een prima startpunt om wat dieper te gaan dan een blik vloeibaar moutextract.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.461
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #9 Gepost op: 21-07-2010 22:44 u »
Die startpakketten zijn altijd goed, eigenlijk moet elke brouwer die het zelf moet leren het voor de eerste keer gewoon met zo'n Brewferm blik doen.
Per slot van rekening moet je ook leren bottelen en een beetje overzicht krijgen over het geheel.

Werken met zo'n blik is echt niet nodig om het brouwen van bier te leren. In ieder geval heb ik destijds die stap overgeslagen.

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #10 Gepost op: 21-07-2010 22:53 u »
Ja dat klopt wel Jaques, maar ik zelf zou nooit een moutmolen van 55 Euro kopen voor de eerste keer brouwen.
Ok als je kennissen/vrienden hebt die je wel willen helpen met het brouwen kan je dat gedoe met blikken overslaan.

Maar laagdrempeliger als een Brewferm blik kan het niet; de grote lijnen zijn dan duidelijk: koken, koelen, vergisten etc.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Beginnend jochie
« Reactie #11 Gepost op: 21-07-2010 23:06 u »
Daarbij helpt het bestaan en gebruik van die blikken de twijfelaars over de streep om toch verder op de materie in te gaan.
Ik weet zeker dat we veel minder hobbybrouwers hadden wanneer die extract blikken niet hadden bestaan!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.461
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #12 Gepost op: 21-07-2010 23:09 u »
Ja dat klopt wel Jaques, maar ik zelf zou nooit een moutmolen van 55 Euro kopen voor de eerste keer brouwen.
Ok als je kennissen/vrienden hebt die je wel willen helpen met het brouwen kan je dat gedoe met blikken overslaan.

Maar laagdrempeliger als een Brewferm blik kan het niet; de grote lijnen zijn dan duidelijk: koken, koelen, vergisten etc.

De eerste keren schrootte ik bij een bevriende banketbakker die een instelbare amandelmolen had (een walsenmolen dus). Daarna kocht ik op een rommelmarkt een schijvenmolen voor een habbekrats en na een aantal jaren later een MaltMill. Schroten kan op verschillende manieren en die hoeven niet allemaal veel geld te kosten.

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 984
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: Beginnend jochie
« Reactie #13 Gepost op: 21-07-2010 23:28 u »
Geinig maar echt brouwen is het naturlijk niet... Pasta mengen met water, verwarmen, suiker toevoegen, eventueel koken, meer water toevoegen ter verdunningen koeling v/h wort. In het vat doen, gist erbij en wachten.....

Zoiets toch?  

Ach kom, Oscar, brandt niet meteen extractbrouwen af.
Voor mensen die in brouwen geïnterresseerdzijn maar nog niet weten of het bevalt is dit een mooie gelegenheid wat meer te leren over vergisten. En als je dan voor de eerste keer een (lekker) drinkbaar bier maakt raak je vanzelf over de streep.Ik ben ook zo begonnen.

Overigens van harte welkom BandOne.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #14 Gepost op: 21-07-2010 23:37 u »
Laat je niet afschrikken. Niets mis met blik/extractbrouwsels. Schoonmaken, desinfecteren en vergisten is toch het belangrijkst. En het gaat lekker vlot zo.
Dan leer je vast de geur van vergistend bier kennen, en binnen no-time ben je verslaafd.

 

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #15 Gepost op: 22-07-2010 06:51 u »
Mee eens.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Beginnend jochie
« Reactie #16 Gepost op: 22-07-2010 09:19 u »
Het meest magische vond ik toch gewoon je 1e brouwsel in flessen doen en dan kroonkurken erop zetten. En als je dan weken later die sis hoort bij het openen en wow, het ruikt naar bier en je neemt een slok en het proeft naar bier, dan is dat toch gewoon de hemel, niet waar jongens?  :proost:
En als je vrienden het dan ook proeven en vragen "heb je dat zelf gemaakt?", dan is niets zo leuk als "Ja!" te zeggen met een glimlach. En natuurlijk vragen ze dan: "Hoe krijg je die kroonkurken er dan op?". Dus, of het nu van de granen of uit een blik gebrouwen is, dat maakt voor de beleving niet uit de eerste brouwsels.

En ja, mijn eerste brouwsels waren ook een blikpakket, niets mis mee!

Antoinette


Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #17 Gepost op: 22-07-2010 09:53 u »
Die eerste sis is wel legendarisch, het schuim in je glas ook trouwens :) Ik heb al diverse keren laten zien aan vrienden hoe je de kroonkurken plaatst (en dan het flesje met kroonkurk inleveren bij de supermarkt ;)).

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: Beginnend jochie
« Reactie #18 Gepost op: 24-07-2010 16:35 u »
Geinig maar echt brouwen is het naturlijk niet... Pasta mengen met water, verwarmen, suiker toevoegen, eventueel koken, meer water toevoegen ter verdunningen koeling v/h wort. In het vat doen, gist erbij en wachten.....
Zoiets toch?  

In de technische zin van het woord is blik-brouwen wellicht niet echt brouwen. Maar ik durf de stelling wel aan dat het verstandig is om als beginner te starten met blik concentraten.

In het brouwproces zitten wellicht iets van 50 componenten/stappen die belangrijk zijn voor de de uiteindelijke smaak en kwaliteit van het bier. Ik merk op het forum geregeld dat zelfs veel ervaren brouwers ze niet allemaal kennen, laat staan onder de knie hebben. Dus voor een beginneling is dat helemaal niet te doen de eerste paar keer.
In het blik-brouwen zijn die 50 wellicht teruggebracht tot 10 componenten, inclusief het 'magische' gistingsproces. Een stuk beter te behappen dus! Dit opgeteld bij het kosten voordeel en de algehele laagdrempeligheid, maakt dat ik ervan overtuigd ben dat blikbrouwen het beste startpunt is.

Kortom; roepen dat je blikbrouwen maar over moet slaan als beginneling is als het kopen van een nieuwe Ferrari als je begint met autorijden!
Dit laatste doet alleen Paris Hilton, en aangezien zij geen verstand van bier heeft heb je ongelijk in je stelling Oscar.   ;D

Ben zelf bezig aan mijn 4de Brewferm brouwsel.

groeten,
Remvs


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.461
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #19 Gepost op: 24-07-2010 22:52 u »
Hmmm,

Blikbrouwen is zoiets als soep maken met een pakje waarbij je misschien iets van groenten of een balletje gehakt aan toevoegt.
Bouillon trekken is niet zo moeilijk. Het geeft veel meer smaak en er zit dan ook echt vlees in je soep.

Zo is het ook met bierbrouwen. Mout geeft gewoon een beter resultaat. Dat wil overigens niet zeggen dat blikbier slecht smaakt, nee, maar dat doet soep uit een pakje ook niet.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #20 Gepost op: 24-07-2010 22:55 u »
Eigenlijk komt het er op neer dat onze vrouwen ons bier moeten bereiden.
 :denken:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Beginnend jochie
« Reactie #21 Gepost op: 24-07-2010 23:43 u »
De mijne wil niet :)

Met blikbrouwen ben ik ooit ook begonnen. De 1e twee volgens het etiket gehandeld, de 3e met zelf opgekweekte chimaygist vergist. Het 4e bier was zelf gemaischt.

Succes met brouwen, je bent een verslaving rijker!

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: Beginnend jochie
« Reactie #22 Gepost op: 25-07-2010 11:00 u »
Eigenlijk komt het er op neer dat onze vrouwen ons bier moeten bereiden.
 :denken:

JA! ging het vroeger bij de noormannen ook niet zo?
Ik ben wel voor een wat meer conservatieve hobbybrouw wereld :)

Offline Turin

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Beginnend jochie
« Reactie #23 Gepost op: 25-07-2010 22:32 u »
Ik vind het zo nu en dan wel makkelijk een blik. ik heb pas voor het eerst gist opgekweekt uit een flesje, en dan heb ik geen zin om een hele dag werk te verpesten. dus wordt er een blik bier mee vergist en die was super volgende keer weer opkweken en dan in een echt eigen brouwsel.

Heb wel eens vanille pils gemaakt ook met bik zelf vanille toe gevoegd ook prima.

En voor een feestje, je hebt makkelijk een grote hoeveelheid bier en de gemiddelde pilsdrinker proeft het toch niet.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.112
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Beginnend jochie
« Reactie #24 Gepost op: 25-07-2010 22:45 u »
ik heb pas voor het eerst gist opgekweekt uit een flesje, en dan heb ik geen zin om een hele dag werk te verpesten. dus word er een blik bier mee vergist

 ??? Zo te lezen heb je niet veel vertrouwen in je eigen brouwkunsten... :weetniet:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Beginnend jochie
« Reactie #25 Gepost op: 25-07-2010 22:58 u »
Wel in z'n brouwkunsten, minder in z'n opkweekkunsten! ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.461
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #26 Gepost op: 25-07-2010 23:11 u »
En voor een feestje, je hebt makkelijk een grote hoeveelheid bier en de gemiddelde pilsdrinker proeft het toch niet.

Het mag best zijn dat een gemiddelde pilsbrouwer het niet proeft maar een volmout bier geeft denk ik bij de meeste van ons (de ervaren brouwers bedoel ik dan) veel meer voldoening.

Offline Turin

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
Re: Beginnend jochie
« Reactie #27 Gepost op: 26-07-2010 10:39 u »
Wel in z'n brouwkunsten, minder in z'n opkweekkunsten! ;)

Inderdaad geen vertrouwen in mijn opkweek kunsten maar het is gelukt dus nu heb ik wel vertrouwen en ga ik het ook toepassen in mijn volmout bieren.

.
Het mag best zijn dat een gemiddelde pilsbrouwer het niet proeft maar een volmout bier geeft denk ik bij de meeste van ons (de ervaren brouwers bedoel ik dan) veel meer voldoening.

Een echt bier geeft inderdaad meer voldoening, en is veel leuker maar als ik weet dat er een verjaardag aan komt waar men bier wil drinken en verwacht dat het mijn eigen bier is. Maar er komen alleen barbaren die alles koud en schuimend en geel is bier noemen, dan gooi ik er even een blik tegen aan. En houd ik die zelf gebrouwen IPA mooi als privat stock. Dat vinden ze dan toch te bitter.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #28 Gepost op: 26-07-2010 11:25 u »
Blikbrouwen is zoiets als soep maken met een pakje waarbij je misschien iets van groeten of een balletje gehakt aan toevoegt.
Bouillon trekken is niet zo moeilijk. Het geeft veel meer smaak en er zit ook echt vlees in je soep.
Ik vind het toch jammer dat je zo negatief doet over blikbrouwen. Misschien is het niet echt "brouwen", maar veel potentiele brouwers beginnen hiermee en daar is niets mis mee. Ik denk zelfs dat het veel beter is dan meteen "de grote sprong in het diepe" maken omdat dat misschien nogal kan afschrikken. Er komt veel meer bij brouwen kijken dan alleen maischen.
Schoonmaken, desinfecteren, vergisten, bottelen, de geur van fermentatie, wachten op de hergisting (geduld). 
Allemaal aspecten die je met blikbrouwen meemaakt.

Ik zou het positief vinden als wemen hier op het forum niet zo snobistisch doen over blikbrouwen of extractbrouwen. Met extracten kan je zelfs prijswinnend bier maken. En ook als blikbrouwer/extractbrouwer tel je gewoon mee.
Het is de fermentatie waarin het bier gemaakt wordt. Wij maken alleen wort.

 :degroeten:

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Beginnend jochie
« Reactie #29 Gepost op: 26-07-2010 11:36 u »
Helemaal eens met Geert! Een beetje meer ruimdenkendheid over de lol van de hobby zou wel fijn zijn! Ik heb zelf ook heerlijk bier gebrouwen met extracten. De vergelijking met pakjessoep vind ik erg denigrerend - er valt ook bij extractbrouwen nog aan heel veel knoppen te draaien, zoals Geert al aangeeft. Geen brouwpolitie aub  :police:

 :degroeten: JW.

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Beginnend jochie
« Reactie #30 Gepost op: 26-07-2010 12:41 u »
JA! ging het vroeger bij de noormannen ook niet zo?
Ik ben wel voor een wat meer conservatieve hobbybrouw wereld :)

Ik ben bang van niet. Graan was bij de Noormannen te kostbaar om er bier van te maken. Noormannen dronken mede, bier was eigenlijk iets vrij zeldzaams. De Goten en Kelten daarentegen waren wel bierdrinkers, en hier werd de brouwlepel inderdaad door de Vrouwe des Huizes  gehanteerd. Niet kunnen brouwen was trouwens een geldige reden om je vrouw buiten te schoppen  ;D

Maar het topic gaat niet over wie wat wanneer heeft gebrouwen hé. Ik ben trouwens zelf ook begonnen met een blik, hoewel ik daarna (vooral dankzij dit forum) meteen ben overgestapt op brouwen met graan.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Beginnend jochie
« Reactie #31 Gepost op: 26-07-2010 13:31 u »
Ook eens met Geert!
Blikbrouwen is niks mis mee en niemand hoeft (het gevoel te krijgen) zich daarvoor te (moeten) verdedigen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.461
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #32 Gepost op: 26-07-2010 17:30 u »
Ik vind het toch jammer dat je zo negatief doet over blikbrouwen. Misschien is het niet echt "brouwen", maar veel potentiele brouwers beginnen hiermee en daar is niets mis mee. Ik denk zelfs dat het veel beter is dan meteen "de grote sprong in het diepe" maken omdat dat misschien nogal kan afschrikken. Er komt veel meer bij brouwen kijken dan alleen maisschen.
Schoonmaken, desinfecteren, vergisten, bottelen, de geur van fermentatie, wachten op de hergisting (geduld).  
Allemaal aspecten die je met blikbrouwen meemaakt.

Dat veel hobbybrouwers begonnen zijn met een blik klopt. Het geeft echter gewoon veel meer voldoening als je het gehele product maakt. Je hebt dan veel meer controle over je eindproduct.

Brouwen met blik is en blijft werken met een halfproduct. Om even een andere vergelijking te maken, je kunt brood bakken met een broodmix of je kunt het deeg helemaal zelf samenstellen. Hier op het forum was destijds duidelijk dat een broodmix gezien werd als een product dat snel resultaat geeft maar dat de echte hobbybakker toch zijn eigen mix samenstelde.

Overigens ligt het helemaal aan hoe je begonnen bent met het brouwen hoe je tegen het brouwen met een blik aankijkt. Als je er zelf mee begonnen bent dan vind je het waarschijnlijk een logische stap. Als je net als ik het blikbrouwen overgeslagen hebt dan snap je niet waarom anderen adviseren met een blik te beginnen. Er komt echt niet zo meer kijken bij het brouwen met mout. Schoten, maischen en filteren zijn niet de handelingen die echt lastig zijn uit te voeren. Je hebt wel wat meer apparatuur nodig. Met jou ben ik het eens dat de vergisting het meest belangrijke is. Of je dat doet met extract uit een blik of met zelfgemaakte wort maakt niet zo veel uit. In beide gevallen zul dat onder de knie moeten krijgen. Als je dan ook nog meteen de rest van het proces leert ben je helemaal klaar.

Uiteraard mag je er anders over denken maar ik adviseer iedere hobbybrouwer meteen met mout te beginnen. Dan hoeft hij het proces maar één keer te leren.
Bij verenigingen voor hobbybrouwers worden trouwens geen cursussen blik-/extractbrouwen gegeven. Daar leert men ook meteen het brouwen met mout. Het beginnen met extract is denk ik iets dat vooral door de winkeliers aanbevolen wordt. Moutextract is aanzienlijk duurder dan mout. Hierdoor is er waarschijnlijk aanzienlijk meer verdiend aan extract/blikken dan aan mout.
Mensen hoeven minder te investeren en beginnen wat makkelijker aan de hobby, dat is natuurlijk het positieve aan moutextract. Maar het echte is het toch niet helemaal. Net zo min als broodmix...

Offline Big Willem

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #33 Gepost op: 26-07-2010 18:17 u »
Er komt echt niet zo meer kijken bij het brouwen met mout. Schoten, maischen en filteren zijn niet de handelingen die echt lastig zijn uit te voeren.

Ik ben ook eerst begonnen met het brouwen met een blik, hoewel ik direct bij het 2e brouwsel al met mout aan de gang ging. Hierbij was ik wel erg blij met de standaard maischschema's in BrouwVisie, omdat ik hierdoor iets had om aan vast te houden.

Ik vind het eigenlijk nog steeds (ondanks veel lezen op dit forum) erg lastig om nou te benoemen wat de verschillende maischstappen doen, en bij welk bier je welke stap hoe lang vast moet houden. Bij blikbrouwen heb je deze keuzes niet, hierdoor word je uiteraard beperkt in de smaken van je bier, maar je kan wel eens bekijken of je de andere stappen wel kan uitvoeren. En je hebt natuurlijk meteen een goede motivator om nog een keer te brouwen :)  :proost:

Verdere reden om te gaan extractbrouwen is de hoeveelheid tijd die dit bespaart; 1-2 uurtjes tegen 5-6 bij vanaf mout beginnen. Ikzelf brouw op het moment weer uit blik omdat ik 7 dagen in de week werk, hierdoor is het voor mij erg lastig om tijd te vinden om te gaan maischen.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Beginnend jochie
« Reactie #34 Gepost op: 28-07-2010 15:32 u »
Hmmm,

Blikbrouwen is zoiets als soep maken met een pakje waarbij je misschien iets van groeten of een balletje gehakt aan toevoegt.

Ik doe nooit de groeten aan mijn soep  ;D


Offline BandOne

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
Re: Beginnend jochie
« Reactie #35 Gepost op: 29-07-2010 04:50 u »
Bedankt voor de reacties.
Reden dat ik eerst voor de extract brouwsel heb gekozen is simpel : aanschafprijs/makkelijk te maken.
Ook is het ondanks mijn onregelmatigheid qua werken (machinist bij de N.S.) gekozen voor de extract.
Het idee om bier te brouwen staat me wel giga aan(schroten etc.) maar moet het een keer zien/ruiken/voelen.
Na het lezen dan. ;)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.838
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Beginnend jochie
« Reactie #36 Gepost op: 29-07-2010 09:04 u »
Zijn er geen collega-hobbybrouwers in de buurt van Hilversum te vinden waar je kunt kijken? Zien is overtuigen.

Offline Leeghwater

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 274
  • Land: nl
  • nieuw huis, nieuwe brouwerij, nieuwe naam
Re: Beginnend jochie
« Reactie #37 Gepost op: 29-07-2010 10:27 u »
Er is helemaal niks mis met het brouwen uit een blik, het gaat inderdaad meer om je eerste flesje bier (ik heb de allereerste nog staan). De eerste ontkurking, de eerste slok. De avond met je vrienden, ik was bij mijn blik bier een beetje te gortig geweest met bottelsuiker. Het ene flesje was veel zwaarder dan de andere. Hoop goede reacties gehad en een onwijs gezellige avond. En daar gaat het uit eindelijk om. Het brouwen zelf vind ik altijd maar een hele kluif. Ben nog niet zo ver er in. heb nu een 6 tal brouwsels gemaakt en weet nog steeds niet wat welke stap bij het maischen met de smaak doet. Hetzelfde geldt voor gist. Ik heb een hoop plezier beleeft aan het blik. En soms denk ik nog wel eens ik haal gewoon zo'n blik en dan heb ik een 9 liter bier voor een redelijke prijs waaraan niet zoveel fout kan gaan. Ik heb nu al twee keer een goede 30 liter weg kunnen donderen omdat ik niet op heb zitten letten met hop en omdat ik een infectie te pakken had.

Geniet van je blik. De rest komt wel met de tijd. Je kan ook niet zo maar even een hele brouwerij aanschaffen, althans ik niet. Dus het zal wat tijd kosten. Maar daarom is het niet minder leuk... Tuurlijk zijn er mensen die zeggen je moet het blik overslaan want dat is geen bierbrouwen, ergens hebben ze gelijk. Maar, het is leuk, snel en je krijgt een best lekker biertje. Het zullen geen hoogstaande brouwsels zijn. Maar zeker goed voor een avondje lol.

Proost! :ziek:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Beginnend jochie
« Reactie #38 Gepost op: 29-07-2010 10:34 u »
Precies. Het gaat om de lol die je eraan beleeft. Als je geen lol beleeft aan brouwen met mout en hop, maar wel aan brouwen met blik, dan moet je dat vooral doen.

Overigens kun je ook met blikbrouwen een infectie oplopen...

SiriS

  • Gast
Re: Beginnend jochie
« Reactie #39 Gepost op: 29-07-2010 10:55 u »
Beste BandOne,

Met het bier brouwen van een moutextract uit blik en de focus op gistmanagement geeft je veel moutbrouwers het nakijken. Niks mis dus met het bierbrouwen uit blik.

Groet, SiriS

Offline BandOne

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
Re: Beginnend jochie
« Reactie #40 Gepost op: 31-07-2010 15:42 u »
Nou het is zover.
Heb net de coopers microbrew kit in gebruik genomen en het is wachten tot einde van de fermentatie. :brouwen:.
Nu ff wachten tot de bubbeltje komen, vat zit rustig op de 24 graden celsius. :nut:
Ik heb nog een kit (Brewferm) liggen misschien ga ik straks een ander biertje maken.

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: Beginnend jochie
« Reactie #41 Gepost op: 02-08-2010 21:23 u »
Ik ben bang van niet. Graan was bij de Noormannen te kostbaar om er bier van te maken. Noormannen dronken mede, bier was eigenlijk iets vrij zeldzaams. De Goten en Kelten daarentegen waren wel bierdrinkers, en hier werd de brouwlepel inderdaad door de Vrouwe des Huizes  gehanteerd. Niet kunnen brouwen was trouwens een geldige reden om je vrouw buiten te schoppen  ;D
Hahaha ik zat dus goed, haalde alleen enkele behaarde volksstammen uit de oudheid door elkaar. ;D

en met mede bedoel je ditte? http://en.wikipedia.org/wiki/Mead

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: Beginnend jochie
« Reactie #42 Gepost op: 02-08-2010 21:29 u »
Nou het is zover.
Heb net de coopers microbrew kit in gebruik genomen en het is wachten tot einde van de fermentatie. :brouwen:.
Nu ff wachten tot de bubbeltje komen, vat zit rustig op de 24 graden celsius. :nut:
Ik heb nog een kit (Brewferm) liggen misschien ga ik straks een ander biertje maken.

Und? bubbelt het al? :)

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Beginnend jochie
« Reactie #43 Gepost op: 02-08-2010 23:04 u »
Noormannen dronken mede (gemaakt van honing) omdat er na het brood bakken niet genoeg graan over was om bier te brouwen???

Eindelijk begrijp ik waarom de noormannen op expeditie/rooftocht gingen; een noordelijk gelegen land zonder bier, dat kan nooit goed aflopen...  ;D 

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Beginnend jochie
« Reactie #44 Gepost op: 03-08-2010 08:35 u »
Noormannen dronken mede (gemaakt van honing) omdat er na het brood bakken niet genoeg graan over was om bier te brouwen???

Eindelijk begrijp ik waarom de noormannen op expeditie/rooftocht gingen; een noordelijk gelegen land zonder bier, dat kan nooit goed aflopen...  ;D 

Jep, één van de eerste dingen die ze meestal leegroofden naast de kerk was drankopslagplaatsen. Stel je voor hoe die mannen diarree moeten gehad hebben op de terugweg omdat ze een of andere geïnfecteerde ale zaten te drinken  ;D En wc papier bestond toen nog niet  >:D


Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Beginnend jochie
« Reactie #45 Gepost op: 03-08-2010 08:37 u »

en met mede bedoel je ditte? http://en.wikipedia.org/wiki/Mead


Dat durf ik niet te zeggen, geschiedenisboeken spreken van mede maar ik denk niet dat dat zo'n geraffineerde drank was. Ik denk eerder dat het een mix van kruiden en honing was die aan het gisten werd gebracht.

Offline BandOne

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
Re: Beginnend jochie
« Reactie #46 Gepost op: 03-08-2010 20:06 u »
update: heb totaal geen CO2 bellen gezien(naar gelang de tijd die ik had i.v.m. werk) in het waterslot :'(
Ben het waterslot bekijken en zie dat het waterslot wat overtollig plastic heeft. >:(
Dus CO2 ontsnapte via de makkelijke weg(langs de waterslot), dit heb ik even bij gevijld en weer schoongemaakt en weer teruggezet.
Tevens gelijk de SD gemeten en die was een stuk lager(1020 of iets) dan begin(1047).
Verder ruikt het brouwsel nog als bier en smaakt daar ook naar.
Hopen dat alles nu wel dicht is, anders  :huilen:

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Beginnend jochie
« Reactie #47 Gepost op: 03-08-2010 20:49 u »
update: heb totaal geen CO2 bellen gezien(naar gelang de tijd die ik had i.v.m. werk) in het waterslot :'(
Ben het waterslot bekijken en zie dat het waterslot wat overtollig plastic heeft. >:(
Dus CO2 ontsnapte via de makkelijke weg(langs de waterslot), dit heb ik even bij gevijld en weer schoongemaakt en weer teruggezet.
Tevens gelijk de SD gemeten en die was een stuk lager(1020 of iets) dan begin(1047).
Verder ruikt het brouwsel nog als bier en smaakt daar ook naar.
Hopen dat alles nu wel dicht is, anders  :huilen:

Het is niet een heel groot probleem je gistvat niet helemaal dicht is. Ik heb ook een gistvat dat niet helemaal goed afsluit, maar ik heb nog nooit infecties in mijn bier geproefd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Beginnend jochie
« Reactie #48 Gepost op: 03-08-2010 21:02 u »
Niet voor de hoofdgisting inderdaad, aangezien je daarbij altijd veel overdruk hebt.
De lagering is een ander verhaal...

Offline BandOne

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
Re: Beginnend jochie
« Reactie #49 Gepost op: 04-08-2010 23:47 u »
Laatste actie: De deksel verder dichtschroeven(nog strakker) en eindelijk CO2 via het waterslot. ;D

Offline twc

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
Re: Beginnend jochie
« Reactie #50 Gepost op: 02-09-2010 11:43 u »
Als je een klein beetje olijfolie aan de ring in de deksel smeert gaat het dicht draaien en het openen van de coopers microbrew kit een stuk makkelijker

Offline BandOne

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
Re: Beginnend jochie
« Reactie #51 Gepost op: 12-09-2010 16:14 u »
Nou de eerste , batch of beer gaat goed op (4 weken gelagerd) en de mexican serveza van coopers is ook al aan het lageren nu gaat ik weer wat anders fermenteren.
Begin er zin in te krijgen, dat bierbrouwen(doel ikk mee graan en verder).