Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Special Belge ook Pale Ale (Belgische)  (gelezen 21087 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.839
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Special Belge ook Pale Ale (Belgische)
« Gepost op: 02-10-2004 21:32 u »
Kenmerken biertype Special Belge ook wel Pale Ale (Belgische)


Zwaarte
SG 1046 - 1055     Plato 11,5 - 13,5

Bitterheid
19 - 25 EBU

Kleur
15 - 27 EBC

Smaakomschrijving
Geur: hoppig, licht moutig
Smaak: bitterig, zoetig, licht fruitig, soms karamelachtig
Mondgevoel: droog tot plakkerig
Nasmaak: bitterig, fruitig en droog

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.839
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pale Ale (Belgische)
« Reactie #1 Gepost op: 03-10-2004 23:21 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Bas
Bron van het recept: Derek Walsh (Pale Ale, Belgisch) en van Graham Wheeler / Roger Protz (De Koninck)
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,631.0.html

Naam brouwsel:  Belgische Pale Ale
Biertype:  Belgische Pale Ale 
Begin SG: 1052
Eind SG: 1010
Kleur (berekend): 18 EBC
Berekende bitterheid:  16 EBU

Mout
1600 gram Pilsmout, 3 EBC
510 gram Viennamout, 8 EBC
27 gram Chocolate mout, 900 EBC

maischschema:
50 ēC 30 min
67 ēC 60 min
78 ēC  5 min.

90 minuten koken met 20 gram Saaz hops (3,5%).  Verder de laatste 15 minuten 10 gram iers mos meekoken.

Gist: Chimay (Wyeast #1214 Belgian Abbey)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.714
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
De Koninck
« Reactie #2 Gepost op: 20-04-2003 23:18 u »
Hoi,

Vanmiddag heb ik een De Koninck achtige Belgische Pale Ale gebrouwen, leuk werk gezien het zonnige weer (17 graden). Het eerste biertje dat ik sinds ik weer werk heb gebrouwen.

Ik ben uitgegaan van het recept van De Keijzer. Maar heb de mouten aangepast aan mijn eigen perceptie, maar heb uiteraard de discussie van A3 goed gevolgd. Met name de hoeveelheid Vienna leek me te hoog. Achteraf denk ik dat ik de Carafa ook wel weg had kunnen laten, maar dat kan ik het beste pas later beoordelen. Mijn beoordeling van de kleur was namelijk gedaan voordat ik het wort met water heb verdund.

Totaal heb ik 22 liter gebrouwen van 1.048

Bijgaand het recept:
(Promash EBC: 30.8  IBU: 26.0 )

   % Hoeveelh   Mout
-------------------------------------------------------------
62.1 3.10 kg. Pilsener
32.9 1.64 kg. Vienna Malt 7 EBC
 4.0 0.20 kg. CaraMunich Malt 120-150 EBC
 1.0 0.05 kg. Carafa Special dehusked chocolate 800 EBC

Hop
Hoeveelh Naam       Type   Alpha IBU  Kooktijd
-------------------------------------------------------
   53 g. Czech Saaz bellen 3.20  24.3 75 min.
17.60 g. Czech Saaz bellen 3.50   1.7 10 min.

Gist: Wyeast 1214 Belgian Ale

Aangezien ik Duitse mout gebruik en daar vergistingsproblemen mee heb gehad, voer ik een eiwitrust uit. Sindsdien heb ik geen problemen meer. Recent las ik waarom dat is. Het uitvoeren van een eiwitrust zorgt voor een hoger gehalte aan aminozuren die, zoals wellicht bekend, essentiële bouwstoffen voor gist zijn.

Ik heb 3 liter maischwater gebruik per kg mout:

54C - 20 minuten
60C - 45 minuten
70C - 20 minuten
78C- 5 minuten

Ik heb wat meer verdamping gehad dan verwacht en eindigde met ca 19 liter van 1.056. Ik heb dit met water verdund tot 1.048. Vervolgens de gist toegevoegd. Deze had ik in een 'ziplock' / druksluitingszak bewaard van mijn vorige week overgehevelde Chimay rood kloon.

De bedoeling is e.e.a. tussen de 18-20C te vergisten.

Op uwen gezondheid!
Herman


Zie hier voor de discussie over dit recept.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
ONK 04 B2 - Belgische Pale Ale
« Reactie #3 Gepost op: 31-03-2004 10:47 u »
Ha brouwers :proost:

Met dit bier ben ik in maart 2004 1e geworden in de categorie donker smalbieren (klasse B) bij het clubkampioenschap 2003-2004 van De Roerstok. Zodra ik precies weet hoeveel punten dit bier heeft gekregen laat ik dat nog even weten. Het recept:

Voor 20 liter

EBC: 28.4
IBU: 18.4

Mout:
   %     hoeveelheid  Naam                              EBC
---------------------------------------------------------
 70.0    3.25 kg.      Pilsener 3 - Dingemans        3
 21.6    1.00 kg.      Viennamout - Weyermann    7
  7.5     0.35 kg.      Caramunich I - Weyermann  120
  0.9     0.04 kg.      Carafa Special ontkaft        1400

Hop:
Hoeveelheid    Naam                Vorm      Alpha  Kooktijd
---------------------------------------------------------
 60.00 g.        Saazer              bloemen   2.70  75 min.
 20.00 g.        Saazer              bloemen   2.70  15 min.

Gist: opgekweekt uit flesje Westmalle dubbel (botteldatum okt 2003)
Maischwater: 3,5 liter per kilo: 16.25 liter

Maischschema:
54   60   70   78
1     45   20   5

begin SG:   1.052   Plato: 12.86   (brouwdatum: 5 december 2003/heveldatum 12 december 2003)
eind SG:   1.010   Plato:  2.56    (botteldatum: 20 december 2003)
Opbrengst: 15.5 liter.
Suiker voor de hergisting op fles: 120 gram rietsuiker

De vergisting verliep in 7 dagen in een door een waterslot afgesloten mandfles. Omgevingstemperatuur: 180C. De lagering vond op dezelfde temperatuur plaats. De hergisting op fles was voor 2 weken ook op 180C. Later in de garage gezet (< 10 0C)


Edwin




Met dit bier ben ik 2e geworden bij het ONK van 2004, met 81 punten. De keurmeester had niets op dit bier aan te merken.



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 838
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
ONK 04 A3 - Belgische pale ale
« Reactie #4 Gepost op: 26-05-2004 19:03 u »
Hoi brouwers, hier het recept waar ik de 3e prijs in klasse A behaalde op het onk 2004. Het recept is voor 40 liter gebotteld bier.
Pilsmout 3 ebc                                       5000gr
Viennamout 7 ebc                                   5000gr
Tarwevlokken                                         1000gr
Cara-crystalmout                                      600gr
Chocolademout 800 ebc (ontbitterd)               60gr
Saaz hopbloemen (90 minuten meekoken)       130gr
Maishwater: 63.5 liter er is geen spoelwater gebuikt!
Maischschema: temperatuur--55--63--73-- graden Celsius
                                tijd--10--60--20--minuten
Kooktijd: 90 minuten
Gist: 4 zakjes Brewferm korrelgist, geen giststarter gemaakt!
Begin SG 1052. Eind SG 1016
Dit bier heb ik gebrouwen op 12-10-2002 , dus was met de keuring al ruim 1,5 jaar oud.                                  

  :degroeten: Marco Geilings



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

snatertje

  • Gast
ONK 05 A1 - Belgische Pale Ale - Coevorder ale Huisbrouwerij `t snatertje
« Reactie #5 Gepost op: 23-06-2005 19:26 u »
Hierbij het recept van Bert Calkhoven van huisbrouwerij `t snatertje te Coevorden. Het is een Belgische ale en ik noem het zelf coevorder ale. Het bier heeft de eerste prijs gewonnen tijdens het ONK2005 klasse A. Aangezien ik dit najaar op kleine schaal commercieel wil gaan brouwen is een eerste prijs tijdens het ONK een mooi steuntje in de rug. Ik nodig hierbij een ieder uit (mochten ze in de buurt zijn natuurlijk) om langs te komen in de brouwerij te Coevorden.

Het recept bestaat uit de volgende ingrediënten voor 42 liter
Pilsmout 3 EBC 8 Kilo
Munich mout type 2 20EBC 2.2 Kilo

Tetnang pellet hop 4.6 alpha 49 gram 70 minuten koken
Saaz pellet hop 3.7 alpha 15 gram 15 minuten koken

Inmaischen op 60° dan door naar 63° en dan een rust van 25 minuten.
Doorverwarmen naar 72° en dan een rust van 30 minuten.
Doorverwarmen naar 78° en daarna uitmaischen.

Koken gedurende 70 minuten.

Vergisten met Wyeast 1187 Ringwood op 20° eindsoortelijk gewicht 1015. Het begin zal ergens rond de 1057 liggen.

En daarna natuurlijk bottelen en opdrinken. (Wel eventjes laten rijpen natuurlijk)

Veel plezier en gaarne reactie's.

Met vriendelijke brouwgroet
Bert en Monique Calkhoven.




Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
ONK 2006 - A4 - BPA
« Reactie #6 Gepost op: 05-06-2006 20:44 u »
Dag allemaal,

Je zou haast niet geloven dat je met het onderstaande recept een hele mooie Belgian Pale Ale kan brouwen. Afgelopen weekend heb ik em nogmaals geproefd en het is echt een terechte prijswinnaar. Hij drinkt lekker weg, smaakt fris zoetig / licht droog en heeft een mooie hop-bitterheid:

----

Batch                 25 liter
Maisch / spoel    22 / 18 liter
Begin SG           1052
Eind SG             1011
Kleur                 31 EBC (iets lichter)
Bitterheid           23 IBU 

Pilsner               3 EBC        5000 gram
Cara                  120 EBC    880 gram
Donkere kandij   10 EBC       500 gram

46     55     62     73     78
in      10     40     20     1

East Kent            5,1%        30 gram           60 min koken
East Kent            5,1%        20 gram           20 min koken
East Kent            5,1%        10 gram           10 min koken

Gist                    Wyeast Belgian Ardennes   19 uur belucht / 3 gram Nutrivit

----

Commentaar:

Visueel: 14 uit 15 (helder, contante stroom koolzuur)
Geur: 21 uit 25 (zwak karamel, zwak fruitig, zwak hoppig, zwak moutig, zwak zoetig)
Smaak: 21 uit 25 (idem als geur, behalve het fruitige)
Basissmaak: 10 uit 10 (volgens soort, bitterig, zoetig)
Body: 5 uit 5 
Mondgevoel: 4 uit 5 (volgens soort, zwak plakkerig)
Nasmaak: 11 uit 15 (zwak hoppig, zwak caramelachtig, zwak fruitig, zwak zoetig, zwak zuur)

Opmerking:

Mooie Belgische Pale Ale. Fijne hop/karamel associatie. Proficiat!

86 punten  :dansen:

----

Zie hoe dit bizarre recept tot stand is gekomen op http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3389.0.html



Offline wim.l

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
ONK 11 A2 Speciale Belge (Belgische Pale Ale) - Wim Lensing
« Reactie #7 Gepost op: 30-05-2011 22:41 u »
Dit is het recept van de Drentsch Hout Speciale Belge(Belgische Pale Ale) waarmee ik tijdens onk 2011 tweede ben geworden in de klasse A.
Hoeveelheid 34 liter
6750 gram pilsmout 3 ebc
2320 gram viennamout 7 ebc
100 gram maisvlokken
75 gram chocolademout 800 ebc

82 gram Saaz hop 4,0 kooktijd 120 minuten
Gist 1272 american ale 2
Maischschema 67 graden 120 minuten
Beslagdikte 3 liter/kg
Begin SG 1056
Eind SG 1010
Gebotteld met 6,5 gram kristalsuiker per liter.

Tags: pale ale