Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Blonde ALE  (gelezen 6834 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Blonde ALE
« Gepost op: 15-07-2010 05:44 u »
Hi beloved friends :degroeten:

I bought some books
believe me .... I'm reading! ;D ;D :weetbeter:

I'm reading the book "Brew like a monk" and in page 96 I found information of the Leffe Blond... you can see...
Original Gravity is 1.064 (15,6 P)
IBU is 25
Malts: Pilsener, pale
Hops: Hallertau, Saaz
Yeast: House yeast
Primary Fermentation: yeast pitched at 18C, rises 25C ...4 -5 days
and 2 weenks at -1C

well...I go make a Blonde Ale... :proost: :bijdrage_forum:
this is my recipe;

Est Original Gravity: 1,071 SG
Estimated Alcohol by Vol: 7,08
Bitterness: 22,7 IBU
Est Color: 6,9 SRM
Brewhouse Efficiency: 75,00
Boil Time: 90 min
Mash pH: 5,4 pH
Batch Size: 20,00 L

Malt's...and more
4,75 kg Pilsner (Weyermann) (1,7 SRM) Grain 79,17 %
0,45 kg Munich II (Weyermann) (8,5 SRM) Grain 7,50 %
0,25 kg Aromatic Malt (26,0 SRM) Grain 4,17 %
0,25 kg Carahell (Weyermann) (13,0 SRM) Grain 4,17 %
0,25 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (2,0 SRM) Grain 4,17 %
0,05 kg Brown Sugar, Light (8,0 SRM) Sugar 0,83 %

HOPS
28,30 gm Styrian Goldings [5,40 %] (70 min) Hops 15,0 IBU
28,30 gm Styrian Goldings [5,40 %] (15 min) Hops 7,2 IBU
28,30 gm Saaz [4,00 %] (1 min) Hops 0,5 IBU
1,06 gm Yeast Nutrient (5 min)

ADJUNCTS
10Gr Cardamom (3 min to Boil)
50Gr peach peel (10 min to Boil)

YEAST
1 Pkgs Nottingham (Danstar #-) Yeast-Ale
OR WLP 530 :weetniet:(best?)


and now?
good combination of ingredients... :brouwen: :biersmile:

Wamser.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Blonde ALE
« Reactie #1 Gepost op: 15-07-2010 08:03 u »

Peach peel ?  ??? (persik-schil?)

What is so special about a thin hairy peach peel?
Does that taste afterall?
Is'nt the fruit itself not better in a beer?



Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Re: Blonde ALE
« Reactie #2 Gepost op: 15-07-2010 15:52 u »
Peach peel ?  ??? (persik-schil?)

What is so special about a thin hairy peach peel?
Does that taste afterall?
Is'nt the fruit itself not better in a beer?




Peel Peach will be for to add a flavor distinct and tasty.
but without identifying which fruit was adding.

and the brown sugar, I think it will give a flavor of spices.

I bought the book "Brew with wheat", and there I found the information wich the mash at 44 C (20min) produce aromas of clove ... it will also be present in my BLOND

and yeast?

could I mischaracterize this beer how BLOND ALE? :weetniet:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Blonde ALE
« Reactie #3 Gepost op: 15-07-2010 16:07 u »
I don't know how much 10 grams of kardemom is but for 20 liter you will not need much more then say a half to one piece (1 - 3 grams?). Be carefull, too much is awfull

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Blonde ALE
« Reactie #4 Gepost op: 15-07-2010 16:14 u »
You need to have WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAY less than either 10 or 1 grams. Use one to a half pod, which should be much less than a gram. Kardemom is awful in too high quantities....

 :degroeten: JW.

PS I'm in for everything, but are you sure you don't mean orange ('laranja' in Portuguese) peel instead of peach ('pessego' in Portuguese)peel? You might want to check the translation.....

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Blonde ALE
« Reactie #5 Gepost op: 15-07-2010 17:01 u »
PS I'm in for everything, but are you sure you don't mean orange ('laranja' in Portuguese) peel instead of peach ('pessego' in Portuguese)peel? You might want to check the translation.....

checking translations.......perhaps Wamser means koriander in stead of kardemom?

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Re: Blonde ALE
« Reactie #6 Gepost op: 15-07-2010 18:50 u »
uhhh ... OK.

I Will eliminate kardemom ...
What about a vanilla bean (1gr)?
http://www.simplesmentedelicia.com/wp-content/uploads/2008/10/foto1a.jpg

peach skin
http://extension.usu.edu/fsne/images/uploads/fruits%20and%20vegetables/peach.jpg

I think about it to give more flavor and complexity .. :denken:
the yeast of White Labs 530 (Westmalle) is a good option? :gistsmile:

Tags: