Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Märzen & Oktoberfest (D)  (gelezen 11176 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.206
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Märzen & Oktoberfest (D)
« Gepost op: 02-10-2004 20:31 u »
Kenmerken biertype Märzen & Oktoberfest (D)

Zwaarte
SG 1050 - 1056     Plato 12,5 - 14

Bitterheid
18 - 25 EBU

Kleur
15 - 35 EBC

Smaakomschrijving
Geur: mout ot geroosterd brood
Smaak: vol mout en bitterig
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: moutig en fijn hopbitterig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij deze site.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.206
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 05 V3 - Märzen - Jan-Willem den Hartog
« Reactie #1 Gepost op: 30-03-2008 21:47 u »
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Van Jan Willem den Hartog ontving ik gisterenavond het recept waarmee hij een derde prijs heeft gewonnen in de vrije klasse.



Beste brouwers,

Recept van het brouwsel wat op het ONK 2005 de 3e prijs in de klasse V heeft gewonnen met nummer V026

Organisatie door de het HAB op 28 Mei 2005 te Boekelo.(Grolsch)
Aantal in gezonden bieren de klasse V : 31
Aanlat punten door de jury gegeven: 80.
Commentaar van Jury:
-Uiteindelijk mooi bier.
-Neutrale, goede geur.
-Goede, zachte (na) smaak.
-Prima bier, zou in een ander klasse kunnen maar reglement voorziet hier niet in.

Het bier scoorde 14 van de 15 punten op visuele aspecten, 20 van de 25 op geur en 13 van de 15 op smaak, 12 van de 20 op creativiteit 8 van de 10 op basissmaak, 5 van de 5 op mondgevoel en 8 van de 10 op nasmaak totaal 80 punten


Biersoort: Märzen

Recept is om gerekend naar 10 liter bier.
Was origineel voor 40 liter bier.

Totale storting 2000 gram mout op 5,0 liter = 1: 2,50 of 400 gram op 1liter water.
Maischwater van 8,5 °dH (Leidingwater Sassenheim).

Mout.                        Grammen            Kleur in EBC                     %

Pils                         1300                       3                                      65
Münchner                   400                      17                                      20
Cara red                      300                      45                                     15
moutextract               250                      18                                      zie recept

Inmaischen op 50°C in 15 minuten daarna pH gemeten en naar 5,58 gecorrigeerd.
Na te hebben ingemaischt deze temperatuur 15 minuten aangehouden.
In 15 minuten van 50°C naar 63 °C verwarmd en 35 minuten op 63 °C aangehouden.
In 15 minuten naar 73°C verwarmd en 20 minuten op 73 °C aangehouden.
Het beslag wel tijdens opwarmen en in de rust in beweging gehouden.
Na 20 minuten op 73°C in 10 minuten naar 78°C en afgemaischt.

Klaren met zelfgebouwd hevelfilter.
Waswater:5,0 liter.

Aan de verzamelde wort 250 gr moutextract van 18 EBC (voor 10 liter) toegevoegd om de hoeveelheid bier te vergroten.

Koken 90 minuten met pH correctie bij begin koken op pH 5,31 met melkzuur.

Hop : Storting berekent om in het bier op een ± 25 EBU uit te komen.
85 % van de hopstorting bij begin koken in de vorm van Perle hopbellen met een alfazuur % van 7,6 % totaal 15,65 gram hop.
15 % van de hopstorting 10 minuten voor einde koken in de vorm van Perle hopbellen met een alfazuur % van 7,6 % totaal 2,75 gram hop.

Eind koken met tegenstroomkoeler gekoeld en met een filterdoek gefiltreerd.

Daar er dik is ingemaischt wordt er voor de vergisting terug verdund met onder andere ijswater naar een SG van 1,052 gr/ml.

Vergisting met zelf opgekweekte ondergist van een St-Georgenbraü Kellerbier uit Buttenheim.
Aansteltemperatuur 9,1°C en vergisting temperatuur ± 10,5°C gedurende 11 dagen.

Lagering gedurende 28 dagen bij ± 3,0°C.

Bottelen:
Bier in zijn geheel overgeheveld naar tapvat en een suiker oplossing gemaakt om 6 gr/liter
kristalsuiker voor de nagisting toe te voegen.

Eind SG: 1,011 gr/ml.
pH 4,35 (ontkoolzuurd)
Kleur 28 EBC.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
ONK 12 A1 + Algemeen kampioen - Oktoberfest
« Reactie #2 Gepost op: 05-06-2012 22:04 u »
Ben ik een keer in de 10 jaar niet op het ONK, maken ze me Algemeen Kampioen  :groots:

Het recept voor het bier is de laatste jaren ontstaan uit mijn Eigenwijze Vienna. Begonnen met recepten van George & Laurie Fix - Classic Beer Styles, later gemengd met het recept uit de Biertypen gids van Derek Walsh met steeds meer eigen veranderingen ontstaan uit vorige brouwsels, na opmerkingen van keurmeesters en eigen smaak.

 Ik heb het bier 10 februari gebrouwen onder de naam sarAnja voor een fustje op de verjaardag van mijn vrouw Anja. Haar verzoek was: Een NIET bitter zoet bier, een moeilijke opdracht voor mij omdat ik zelfs mijn Vienna's nog van zo'n 40 IBU voorzie.

Gekozen voor een Vienna/Oktoberfest met iets oranje kleur (18 ebc) en deze keer 23 IBU.

Als basis de Wyeast Staro Prague gist, een starter uit het depot van een paar weken eerder gebrouwen Vienna. (zie A12-02 met 81 pnt)

Gebrouwen in de Speidel Braumeister 20 Ltr.

Ingrediënten voor 32 liter:

5400 gram Pilsmout       3 ebc  - 83%
  650 gram Cara Vienna 60 ebc - 10%
  130 gram Special B    350 ebc -  2%
  325 gram Kristalsuiker            - 5%

HOP:   Amarillo pellets 7,2 %  17 gram na 5 min.
          EK Goldings      5,1  %  30 gram laatste 45 min.

Maischen:  25 ltr water  - 8 ml melkzuur bij aanvang-
inmaischen 48 gr > bij start 52 ºC  5 min. pH 5,8 / 5 ml extra fosforzuur toegevoegd
               opwarmen tot    >65 ºC  30 min    Brix 12,5 / pH 5,5 
                                       >67 ºC  60 min    Brix 14,2 / pH 5,5
                                       >72 ºC  10 min    Brix 15,0
                    afmaischen     78 ºC    3 min

Spoelwater pH 5,4 met Fosforzuur: 10 ltr/ 90 ºC

Kooktijd 75 min.

Afkoelen met spiraal tot ca. 65 ºC daarna platenkoeler.
Voor gisting koude Spa blauw (met ijsschilfers) erbij tot brix 13,0 = SG 1050 (±)

Gist toegevoegd bij 14 ºC  > na 12 uur 13,2 ºC lichte activiteit.
Beluchten bij overhevelen en na 12 uur ouderwets plonzen door overgieten met steelpan.
Deksel erop en naar 10 ºC snelle giststart door flink beluchte starter en plonzen.
Na 17 dagen hoofdgisting voorbij/ Brix 6,6 = SG 1010
Overhevelen naar ander vat en naar 5 ºC - lagering 24 dagen tot bottelen en overhevelen in fust.

SG voor  1050
SG na     1009

Commentaar van de keurmeester weet ik nog niet maar zodra ik het heb zal ik het toevoegen.

 :degroeten:

Theo



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags: