Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wamser Dubbel  (gelezen 4342 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Wamser Dubbel
« Gepost op: 08-07-2010 05:13 u »
Hi...

What do you say of this recipe

I don't make a Dubbel if I don't have a feedback of you(s)...I have need of this beer...but I have very dificulty...the malt is good? the hops a copy of: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4991.msg50210.html#msg50210
are another yeast dry?

I love Westmalle Dubbel (but here cost is UR$ 20,00)

well...help me!

Batch Size: 10,00 L
Brewhouse Efficiency: 60,00%
Est Original Gravity: 1,063 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,43%
Bitterness: 23,5 IBU
Est Color: 25,3 SRM

Fermentables
3,00 kg Pilsner (Weyermann) (1,7 SRM)                 Grain 89,55 %
0,25 kg Caraaroma (Weyermann) (178,0 SRM)        Grain 7,46 %
0,10 kg Chocolate Rye (Weyermann) (245,0 SRM)   Grain 2,99 %

Hops
10,00 gm Styrian Goldings [5,40 %] (60 min) Hops 14,7 IBU
10,00 gm Saaz [4,00 %] (30 min) Hops 8,4 IBU
8,00 gm Tettnang [4,50 %] (1 min) Hops 0,4 IBU

Yeast
1 Pkgs Belgian Golden Ale (White Labs #WLP570) Yeast-Ale
1 Pkgs Trappist Ale (White Labs #WLP500) Yeast-Ale

 :degroeten: :brouwen:
Strength Netherlands :) :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wamser Dubbel
« Reactie #1 Gepost op: 08-07-2010 09:18 u »
I think adding some sugar (5-10%) will add to the drinkability and relative dry-ness of the Westmalle dubbel (compared to other dubbels).
Is the cara-aroma a crystal malt? If yes, ok, in no i'd use a dark crystal malt instead, also around 5%.
The chocolate malt (preferably de-bittered) is only for coloring, use half as much.

If you still lack color, use dark candi-sugar or karamel syrup to compensate if you want. However taste is more important than color, so don't worry if it's a little bit too light.

For yeast use only the WLP-500 (Chimay, but pretty close) or cultivate from a commercial bottle of WMD! :)
Or off course if you can: use WLP-530, which is the Westmalle strain!

Tags: