Recepten > Groep A

Kölsch (D)

(1/1)

Jacques:
Kenmerken biertype Kölsch (D)


Zwaarte
SG 1041 - 1048     Plato 10,25 - 11,9

Bitterheid
20 - 30 EBU

Kleur
10 - 17 EBC

Smaakomschrijving
Geur: neutraal tot hoppig
Smaak: soms moutig, licht fruitig
Mondgevoel: iets samentrekkend/droog door koolzuur en laag restsuikergehalte
Nasmaak: bitterig en soms moutig of bloemachtig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Adrie:
Naam brouwer: De vier Broeders (A3) (Amateurbrouwerij De Vier Broeders)
Bron van het recept: Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,677.0.html

Naam brouwsel: De Vier Broeders Kölsch
Biertype: Kölsch
Begin SG: 1048
Eind SG: 1008
Berekende kleur: 5 EBC
Berekende bitterheid: 16 EBU

Mout & suiker
1590 gram    88,6%   Pilsmout   3 EBC
200 gram   11,4%   Tarwemout   4 EBC

Water
6,29 L maischwater
9 L spoelwater

Maischschema
35 min   62 gr C
30 min   71 gr C
5 min   78 gr C

Hop
6,5 gram   Hallertau   5,4% alfa   pellets   90 min
6,5 gram   Saaz   2,9% alfa   pellets   90  min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: Wyeast 2565 Kölsch vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 7 dagen bij 15 gr C
lagering 21 dagen bij 15 gr C

Bijzonderheden:

Schuimpie:
Hier dan eindelijk een antwoord van een prijswinnaar uit Arnhem:

ONK 2006 A 2 Kolsch

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
-----------------------------------------------------------------------------
Batch Size (L):          20.00    Wort Size (L):     20.00
Total Grain (kg):         4.00
Anticipated begin SG:          1.047    Plato:             11.57
Anticipated SRM:           3.2
Anticipated IBU:          33.9
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential SRM
-------------------------------------------------------------------------------
 80.0     3.20 kg.  Pils mout                     België         1.037      3
 20.0     0.80 kg.  Tarwe mout                 België         1.038      2

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-------------------------------------------------------------------------------
 20.00 g.     Brewer's Gold                Whole    7.00  23.0  90 min.
 10.00 g.     Saaz                               Pellet     6.00  10.9  90 min.

Yeast
------------------------------------------------------------------------------
België  Brewferm Bovengistend

Water Profile
-------------------------------------------------------------------------------
Profile:           Arnhem-Zuid

Calcium(Ca):             63.0 ppm
Magnesium(Mg):           7.5 ppm
Sodium(Na):              13.0 ppm
Sulfate(SO4):             0.0 ppm
Chloride(Cl):             0.0 ppm
biCarbonate(HCO3):     0.0 ppm

pH: 7.00

Notes
-----------------------------------------------------------------------------
Maischwater en spoelwater aangezuurd tot pH 5,3. Na het koken had ik 20ltr
wort met een SG van 1048. Gisting met Brewferm bovengistende korrelgist.
Gisting was na 2 dagen over (1014) daarna nog 5 dagen laten bezinken.
Gebotteld (1013) met 7 gram suiker per liter.
Brouwdatum 12-12-05 . Botteldatum 19-12-05. Keurdatum 20-05-06

Awards
-------------------------------------------------------------------------------
2e prijs ONK 2006 A klasse  Rob Meijer  88 punten


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Batavier:
Dit bier heeft op het ONK 2009 met 87 punten, de 3e prijs gewonnen.
Een van mijn favoriete bieren die ik regelmatig brouw.
Voor de derde keer op rij een Kölsch ingezonden.
De vorigen met de Wyeast Kölsch gist.
Nu voor het eerst met korrelgist en in de prijzen.  :weetniet::hoera:



Basis :
OmschrijvingWaardeNaam receptKolschBrouwdatum07-10-08BiertypeKölschAantal liters25Gewenst begin SG1048 (5.0 vol% alc.)Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater35.56 literMaischdikte4.00 l/kiloMaischwater20.6 literSpoelwater15 literKooktijd80 min.Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)Berekende bitterheid28 EBU (Ray Daniels)
Mout :
Moutnaam% stortMassaKleurPilsmout 3 EBC85.0 %4377 gram3 EBCTarwemout15.0 %772 gram3 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelSpalter Select (D)5.4 %30 gram80 min.26 EBUHallertau Hersbrücker4.0 %10 gram40 min.5 EBUHallertau Hersbrücker4.0 %20 gram10 min.4 EBU


Gist
OmschrijvingWaardeGist soortDanstar NottinghamGist toegevoegd als

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte153°C10 minuten4.00 l/kg262°C30 minuten4.00 l/kg371°C15 minuten4.00 l/kg478°C5 minuten4.00 l/kg


Hoofdvergisting op 18°
Lageren 2 weken op 13°


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie