Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Irish Red Ale (IRL)  (gelezen 16781 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.685
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Irish Red Ale (IRL)
« Gepost op: 02-10-2004 20:14 u »
Kenmerken biertype Irish Red Ale (IRL)


Zwaarte
SG 1040 - 1048     Plato 10,0 - 11,9

Bitterheid
22 - 28 EBU

Kleur
22 - 26 EBC

Smaakomschrijving
Geur: fruitig tot hoppig / geroosterd brood
Smaak: bitterig tot bitter, zoutig, geroosterd
Mondgevoel: plakkerig en soms metaalachtig
Nasmaak: fruitig, bitterig tot zeer bitter en iets zurig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Joh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: 00
ONK 09 A2 Irish Red Ale - Johan Riethoff
« Reactie #1 Gepost op: 14-06-2009 15:17 u »
Beste amateurbrouwers,

Graag deel ik met jullie het recept van het bier waarmee ik op het ONK 09 de 2de prijs heb behaald in klasse A (licht smal bier).
Het bier betreft een Irish Red Ale.

Aantal liters bekomen wort: 19 l

Liters maischwater: 15,8 l
Liters spoelwater: 17,4 l

Moutsoort
2800 gram 72% pilsmout  
800 gram 21 % munichmout
300 gram 8 % cara mout 120

Maischschema
65 ºC  90 minuten
78 ºC  78 minuten

Hopgifte
33 gram Bramling Cross 5,1% alfazuur begin koken toegevoegd
15 gram Bramling Cross 5,1% alfazuur laatste 10 minuten koken toegevoegd

Kooktijd: 90 minuten

Berekende bitterheid: 24 EBU
Berekende kleur: 25 EBC

Gist
Wyeast #1084 Irish Ale

Begin SG: 1047
Eind SG: 1015

Het brouwsel na het hopkoken niet gekoeld, maar de gist pas de volgende ochtend toegevoegd.
Hoofdvergisting gedurende ca. 1 week op ca. 20gr Celcius.
Lagering gedurende ca. 2 weken op kamertemperatuur.
Gebotteld met 8 gram suiker per liter bier (60 flesjes van 0,3l).

Veel brouwplezier,
Johan




Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Tags: