Beste amateurbrouwers,
Graag deel ik met jullie het recept van het bier waarmee ik op het ONK 09 de 2de prijs heb behaald in klasse A (licht smal bier).
Het bier betreft een Irish Red Ale.
Aantal liters bekomen wort: 19 l
Liters maischwater: 15,8 l
Liters spoelwater: 17,4 l
Moutsoort
2800 gram 72% pilsmout
800 gram 21 % munichmout
300 gram 8 % cara mout 120
Maischschema
65 ºC 90 minuten
78 ºC 78 minuten
Hopgifte
33 gram Bramling Cross 5,1% alfazuur begin koken toegevoegd
15 gram Bramling Cross 5,1% alfazuur laatste 10 minuten koken toegevoegd
Kooktijd: 90 minuten
Berekende bitterheid: 24 EBU
Berekende kleur: 25 EBC
Gist
Wyeast #1084 Irish Ale
Begin SG: 1047
Eind SG: 1015
Het brouwsel na het hopkoken niet gekoeld, maar de gist pas de volgende ochtend toegevoegd.
Hoofdvergisting gedurende ca. 1 week op ca. 20gr Celcius.
Lagering gedurende ca. 2 weken op kamertemperatuur.
Gebotteld met 8 gram suiker per liter bier (60 flesjes van 0,3l).
Veel brouwplezier,
Johan
Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.