Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie  (gelezen 6539 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline sjoerdmulder

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: nl
  • Sjoerd Mulder
    • www.sjoerdmulder.nl
pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Gepost op: 05-07-2010 14:07 u »
Beste mensen,

Het heeft niet direct met bierbrouwen te maken, maar er zijn er vast die dit weten. Het gaat om mijn Handboek voor de Vinexjager waar ik al wel over heb geschreven op dit forum. Nu komt er binnenkort een tweede druk aan dus ik ben het boek nogmaals aan het doorspitten op taalfouten.

Nu heb ik geschreven "verlaag de zuurgraad van de worst", door bijv. melkzuurbacteriŽn toe te voegen. Ik twijfel nu over de terminologie.

  • Melkzuurbacterien aan worst toevoegen, maakt de worst zuurder.
  • Melkzuurbacterien aan worst toevoegen, verlaagt dus de pH.
  • De zuurgraad wordt gemeten in pH.

Hieruit zou ik afleiden dat: het verlagen van de zuurgraad=het verlagen van de pH-waarde=het toevoegen van zuur. Maar de zin 'verlaag de zuurgraad' klinkt heel erg alsof je het minder zuur maakt. Moet ik niet stellen dat je de zuurgraad verhoogt wanneer je het pH laat zakken? Als ik op internet zoek, kom ik beide varianten geloof ik evenveel tegen.

Enig idee wat nu de juiste terminologie is?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #1 Gepost op: 05-07-2010 14:12 u »
Volgens mij zit je op de goede weg.
Lagere pH = hogere zuurgraad.

Dus je verhoogt de zuurgraad (indirect) door melkzuurbacterien toe te voegen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #2 Gepost op: 05-07-2010 14:35 u »
De zuurgraad wordt vaak uitegdrukt in de hoeveelheid loog die nodig is om jouw product op een bepaalde pH te brengen. Voor yoghurt bijvoorbeeld van pH van de yoghurt naar pH 6.5.

De hoeveelheid loog (uitgedrukt in millequivalenten) wordt dan bepaald door de start pH van het product en de buffercapaciteit (naarmate er meer bufferende componenten zoals eiwitten aanwezig zijn, is deze hoger). Als je meer loog nodig hebt is de zuurtegraad hoger.

Offline sjoerdmulder

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: nl
  • Sjoerd Mulder
    • www.sjoerdmulder.nl
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #3 Gepost op: 05-07-2010 14:48 u »
@William, bedankt, maar dat gaat me eerlijk gezegd boven mijn pet. Verhoog ik de zuurgraad of verlaag ik de zuurgraad van vlees, wanneer ik er melkzuur(bacterien) aan toe voeg? Oftewel: ben je het met DeGeert eens? Dan neem ik dat dubbele advies graag over.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #4 Gepost op: 05-07-2010 14:55 u »
William is het met me eens.  8)
Wat hij beschrijft is een alternatieve methode om zuurgraad uit te drukken. Het titreerbaar zuur (zo heet dat) zegt meer over hoe zuur iets smaakt.

Als het gaat om worst maken, is de pH een belangrijke parameter omdat dat bepaalt of er gevaarlijke bacterien in kunnen groeien.

Offline biersmurf

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #5 Gepost op: 05-07-2010 15:51 u »
William is het met me eens.  8)
Wat hij beschrijft is een alternatieve methode om zuurgraad uit te drukken. Het titreerbaar zuur (zo heet dat) zegt meer over hoe zuur iets smaakt.

Als het gaat om worst maken, is de pH een belangrijke parameter omdat dat bepaalt of er gevaarlijke bacterien in kunnen groeien.

Ook ik heb nooit begrepen waarom wij als brouwers met pH papier werken, doe ik dus ook. (monkey see monkey do)
Wijnmakers gebruiken een titreersetje om de zuurtegraat te bepalen waarom wij eigenlijk niet?
de kleuromslag met een titratieset is veel gemakkelijker te zien

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #6 Gepost op: 05-07-2010 16:00 u »
Het doel van titreren is gewoon anders dan een pH-bepaling, voor ons van weinig nut.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #7 Gepost op: 05-07-2010 16:01 u »
Ook ik heb nooit begrepen waarom wij als brouwers met pH papier werken,

Daarom gebruik ik ook een pH-meter. ;D

Bert

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #8 Gepost op: 05-07-2010 17:23 u »
Van http://nl.wikipedia.org/wiki/pH

"De begrippen zuurgraad en pH worden in het Nederlandse taalgebruik vaak als synoniemen gebruikt. Dit is strikt genomen onjuist. Een hogere zuurgraad betekent 'meer zuur' en dus een lage pH-waarde."

Duidelijker kan het haast niet volgens mij...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #9 Gepost op: 05-07-2010 18:31 u »
Nu heb ik geschreven "verlaag de zuurgraad van de worst", door bijv. melkzuurbacteriŽn toe te voegen. Ik twijfel nu over de terminologie.

Na al die technische termen zou ik zeggen verander de tekst in "Verlaag de pH van de worst", door bijv melkzuurbacterien toe te voegen  :) Dan gebruik je de juiste terminologie  ;)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #10 Gepost op: 05-07-2010 19:02 u »
Van http://nl.wikipedia.org/wiki/pH

"De begrippen zuurgraad en pH worden in het Nederlandse taalgebruik vaak als synoniemen gebruikt. Dit is strikt genomen onjuist. Een hogere zuurgraad betekent 'meer zuur' en dus een lage pH-waarde."

Duidelijker kan het haast niet volgens mij...

Maar om het wat onduidelijker te maken op dezelfde http://nl.wikipedia.org/wiki/pH staat:
Citaat
De pH is een uitdrukking voor de zuurgraad van een waterige oplossing.

Bert

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #11 Gepost op: 05-07-2010 21:24 u »
Citaat
De pH is een uitdrukking voor de zuurgraad van een waterige oplossing.

Klopt helemaal! Immers hoe groter de zuurgraad des te lager de pH. En dat maakt het voor veel mensen zo verwarrend.

Offline sjoerdmulder

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: nl
  • Sjoerd Mulder
    • www.sjoerdmulder.nl
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #12 Gepost op: 05-07-2010 23:52 u »
Dus eigenlijk is pH de uitdrukking voor de negatieve zuurgraad...

Nou ja ik heb het duidelijk. Bedankt voor jullie meedenken. De 2e druk zal een niet mis te verstane zin bevatten: "zuur de worst aan door melkzuurbacterien toe te ...."

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #13 Gepost op: 06-07-2010 04:42 u »
Dus eigenlijk is pH de uitdrukking voor de negatieve zuurgraad...

Nee...Een pH van 1 - 7 wordt zuur genoemt, van 7 is neutraal en van 7-14 is Basis (Niet zuur, zeepachtig).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #14 Gepost op: 06-07-2010 07:42 u »
Dus eigenlijk is pH de uitdrukking voor de negatieve zuurgraad...

Nou ja ik heb het duidelijk. Bedankt voor jullie meedenken. De 2e druk zal een niet mis te verstane zin bevatten: "zuur de worst aan door melkzuurbacterien toe te ...."

Op de middelbare school leerde ik dat
pH = negatieve logaritme van H+ concentratie.

Met andere woorden hoe meer zuur-ionen (H+) des te lager de pH.

Zie ook http://www.encyclo.nl/begrip/pH

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #15 Gepost op: 06-07-2010 11:05 u »

H is toch waterstof?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #16 Gepost op: 06-07-2010 11:50 u »
Yep, en H+ een waterstof-ion.

De 2e druk zal een niet mis te verstane zin bevatten: "zuur de worst aan door melkzuurbacterien toe te ...."

Correcter zou zijn: "Door fermentatie door melkzuurbacterien wordt de worst aangezuurd"
Het toevoegen van melkzuurbacterien an sich heeft immers geen invloed op de pH... ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #17 Gepost op: 06-07-2010 20:13 u »
Het toevoegen van melkzuurbacterien an sich heeft immers geen invloed op de pH... ;)

Ik lees hier : Doe melkzuurbacterien in je bier en je zult er niets van proeven... :clownsmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: pH versus zuurgraad verlagen; terminologie
« Reactie #18 Gepost op: 06-07-2010 20:30 u »
Klopt!
Als je het meteen opdrinkt merk je er niks/nauwelijks wat van! :D

Tags: