Lindebloesem mede

Gestart door YOz, 18-06-2010 16:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

YOz

Dit recept hoort niet helemaal thuis op een brouwforum, maar er was een verzoek bij meerdere WHO leden voor het recept. Tijdens de laatste WHO avond (Juni 2010) hebben we voor de verandering mijn lindebloesem mede geproefd. Misschien kunnen de WHO leden ook hun mening van het resultaat geven.

ingrediënten (voor 9 à 10 l)
2,7 kg lindebloesem honing de Traay
1 eetlepel citroenzuur
1 eetlepel gistvoeding
1 theelepel taninne
Kitzinger Reinhefe - All purpose

Werkwijze
De honing in gekookt water oplossen (aanvullen tot ongeveer 9 l) gist en gistvoeding pas toevoegen als het afgekoeld is. Hoofdvergisting heb ik in grote emmer gedaan. Zodra dit een beetje tot rust gekomen was in (glazen) 10 l fles gedaan en aangevuld tot 10 liter.
Dit telkens een paar maanden laten gisten en 2 keer van de gistkoek afgeheveld. De laatste paar maanden leek er geen activiteit meer te zijn (waterslot). Bij het afhevelen verlies je telkens een paar honder ml, dus het eind volume zal rond de 9 liter bottelen geweest zijn.

gegevens
start: 14 januari 2009
bottel: 2 oktober 2009
Kan begin sg niet vinden eind was in elk geval 998
alc zal rond 12 a 13 % liggen

Opmerkingen
  • Omdat honing van zichzelf weinig voedingsstoffen bevat is het belangrijk een goede starter te maken danwel voeding toevoegen. Ik weet het niet zeker, maar vermoed dat daarom bij mij de vergisting een paar keer op gang kwam na een maandje niks doen.
  • Nadat ik de eerste dat ik dit recept maakte onbedoelde hergisting op fles heb gehad, blijkt met bubbels wel heel lekker te zijn. De tweede keer dus ook bij de helft nog een beetje suiker toegevoegd.
  • Ik denk een klein beetje meer restsuikers lekker kan zijn, wil volgende keer een deel moutextract toevoegen.
  • Bottel niet te vroeg! Heb al vaker gehad dat er totaal geen activiteit meer leek te zijn voor enkele maanden, waarna er ineens iets gebeurde



@ mods: Is het een idee om een extra groep aan te maken met nietbierige experimenteer recepten?

dennis

Ja, wat was die lekker!  Fris, zacht. Beetje ziltig?  Veel honing smaak was nog aanwezig terwijl dit toch al een tijdje stond, 1,5 jaar.  Het alcohol precentage was verraderlijk, voor mijn gevoel was het 8-9 procent.

In hoeveel 10 liter flessen had je de hoofdvergisting over gedaan, het wordt niet helemaal duidelijk uit bovenstaande wat het eindvolume is geworden.

En ja, mij lijkt zo'n hoekje op het forum ook een goed idee, bijvoorbeeld voor ciders.

YOz

Recept hierboven ook even aangepast.
na hoofdvergisting aangevuld tot 10 liter en daar hevel verliezen etc, uiteindelijk ongeveer 9 liter gebotteld.

William

Leuk! Ik heb vorig jaar ook mede op basis van lindehoning gemaakt. Misschien een idee om wat te ruilen. Ik heb twee varianten: een pure en eentje gehopt met Cascade

jelle

Wanneer je uit gaat van suikergehalte van 80% in honing = 2160 gram in 10 liter,
dan had je ongeveer een begin SG van 1085 en dat is weer goed voor een alcohol % van 11,5 %

Wanneer je de volgende keer eens per 10 liter 25 gram hop meekookt heb je Tej (Ethiopische Honingwijn)

Groet Jelle


De-Geert

Ah, is dat nou jammer dat ik die gemist heb. Kan er nog wat geregeld worden?

korek

Citaat van: YOz op 18-06-2010  16:13 u
  • Omdat honing van zichzelf weinig voedingsstoffen bevat is het belangrijk een goede starter te maken danwel voeding toevoegen. Ik weet het niet zeker, maar vermoed dat daarom bij mij de vergisting een paar keer op gang kwam na een maandje niks doen.

Dit waag ik toch te betwijfelen. Honing is een natuurprodukt waar bijna alles in zit dat voor een goede gistgroei belangrijk is.

Citaat van: YOz op 18-06-2010  16:13 u@ mods: Is het een idee om een extra groep aan te maken met nietbierige experimenteer recepten?

Tsja, als men het nodig acht. Misschien bij gebrek aan specialistische fora!

jelle

Citaat van: korek op 18-06-2010  17:52 uTsja, als men het nodig acht. Misschien bij gebrek aan specialistische fora!
Die zijn er ;)

korek


dennis

Nou, ik kan geen mede forum vinden.  En ook geen cider forum.

korek

Je hebt gelijk, het is geen forum, maakt mij eigenlijk ook niets uit, ik vind die mede nix!

Oscar

Citaat van: korek op 18-06-2010  21:31 uik vind die mede nix!

Is eigenlijk hetzelfde als extract brouwen.... ;D ;D ;D

korek

Citaat van: Oscar op 18-06-2010  21:36 uIs eigenlijk hetzelfde als extract brouwen.... ;D ;D ;D

Klopt, vind ik ook nix.

Hopmans

Het voordeel van bier tov wijn is restzoet.
Dit komt door moeilijk vergistbare suikers in wort.


William

Citaat van: dennis op 18-06-2010  20:33 uNou, ik kan geen mede forum vinden.  En ook geen cider forum.

Het mede mead forum

YOz

Citaat van: William op 18-06-2010  16:41 uLeuk! Ik heb vorig jaar ook mede op basis van lindehoning gemaakt. Misschien een idee om wat te ruilen. Ik heb twee varianten: een pure en eentje gehopt met Cascade
He William lijkt me leuk, wil binnenkort weer een nieuwe maken en een beetje varieren. Ik stuur je een PB.

Citaat van: De-Geert op 18-06-2010  17:32 uAh, is dat nou jammer dat ik die gemist heb. Kan er nog wat geregeld worden?
ik denk van wel. Volgende WHO avond? Dan kan JW ook proeven. Anders moeten we eff een overdracht regelen.

Citaat van: dennis op 18-06-2010  20:33 uNou, ik kan geen mede forum vinden.  En ook geen cider forum.
Denk dat het vaak in combinatie met wijn fora is. Over mede is in het Engels wel veel te vinden, had in ander draadje al eens eerder gepost: www.gotmead.com

** edit** zie net dat William me al voor is met mede forum.

De-Geert

Citaat van: YOz op 18-06-2010  22:25 uik denk van wel. Volgende WHO avond? Dan kan JW ook proeven. Anders moeten we eff een overdracht regelen.

Goed plan, anders kan de overdracht ook op de volgende WHO-avond.

William

Inmiddels heeft de ruil plaatsgevonden en heb ik mijn lindebloesemmede naast de lindebloesemmede van Jos geproefd.

Beide mede's waren licht gecarboniseerd. De mede van Jos is iets donkerder, bevat wat meer koolzuur en heeft een iets sterkere geur. In de smaak is de mede van Jos nog wat zoetig. Mijn mede vind ik iets droger en heeft iets meer een bite door het koudhoppen met Cascade hop en is ook duidelijk wat alcoholischer.

Ik vind de gelijkenis tussen beide mede's groot. Blijkbaar is de basis (lindehoning) belangrijk voor de smaak.

Heb jij de honing gepasteuriseerd of heb jij deze onverwarmd verwerkt? Dat zou de wat vollere geur van jouw mede kunnen verklaren.

Lekker!




YOz

Zoals William al aangaf heeft de ruil al plaatsgevonden. Ik alle drie de versies naast elkaar geproefd met wat huisgenoten.
Beide versies van William kwamen iets wateriger/minder aromatisch over, alhoewel de gehopte versie dit wel weer compenseerde.

Ik heb gekookt water op de honing gegooid, omdat ik had begrepen dat je het niet te veel moet verwarmen om de smaak te behouden. En tja infecties die krijg ik alleen in bier... maar zonder gekheid, ik denk dat je op die manier alles genoeg steriel maakt om een overvloed van gist de rest te laten doen. Ondanks dat ik minder honing hebt gebruikt in verhouding lijkt de smaak van de honing bij mij er meer uit te komen, misschien verschil in honing? Van mij was redelijk dure lindebloesem honing van de Traay (welke honing heb jij gebruikt William?)

De gehopte versie van William en mijn versie hadden beide iets meer bubbels, dit komt het goedje wel ten goede. Wellicht was de ongehopte versie een stuk anders beoordeelt als ie iets meer druk had gehad.
Daarnaast viel het mij op dat alle drie zeer veel op elkaar leken en dat de lindebloesem honing heel typerend was voor de smaak.
Ik heb wel eens als test de goedkoopste honing uit de supermarkt geprobeerd en daar miste toch echt een smaak component.

Ideeën:
Alle drie heel goed te drinken! (zeker omdat wijn projecten een magie is die ik nog niet onder controle heb  ???)
Toch denk ik dat puur lindebloesemhoning er iets erbij kan gebruiken. Zo vond ik de hop goed passen en denk ik dat een beetje moutextract ook kan helpen. Nu heb ik ook vaak gelezen over kruiden als kaneel en kruidnagel. Alleen denk ik dat deze winter kruiden juist het frisse karakter van deze champagne mede niet beter zullen maken.
Een grote hoeveelheid gist toevoegen en/of gistvoeding is denk wel nodig, omdat beide nog (licht) zijn gaan nagisten op fles.

William

Ik heb de honing gehaald bij De Werkbij in Rhenen. De prijs voor een emmertje van 4 kg was € 23, bij afnamen van meer dan 15 kg is dat € 4 per kg.

Het lijkt er op dat ik met mijn korte pasteurisatie toch wat aroma, kleur en smaak ben kwijtgeraakt.

YOz

Ohja ik vond het leuk een keer mede van iemand anders te proeven

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.