Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ESB 2e poging  (gelezen 33981 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
ESB 2e poging
« Gepost op: 17-06-2010 09:55 u »
Komende week ga ik een nieuwe poging wagen. Ik gebruik een andere gist, omdat ik met de London ESB alleen maar slechte ervaringen heb.
Verder een paar aanpassingen t.o.v. de vorige keer:
- iet warmer maischen om een minder droog bier te krijgen, 68 ipv 64/65.
- Een klein beetje chocomout
- 100% Engelse mouten
- geen 30 minuten laten staan na het koken, daar zie ik het nut niet van in

Iemand nog andere tips?

Het uiteindelijke recept.
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBluebird ESB
KenmerkGB61
Brouwdatum17-7-2010
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Aantal liters20
Werkelijk begin SG1054 (5,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,4 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater12,4 liter
Spoelwater18,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur30 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid39 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale Chocolate0,6 %30 gr500 EBC
MO Pale94,4 %4700 gr4 EBC
crystal5,0 %250 gr150 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target9,5 %30 gr90 minuten45 EBU
Challenger6,5 %15 gr0 minuten1 EBU
Northdown8,0 %15 gr0 minuten1 EBU
Northdown (versie 1)9,5 %10 grKoud hop0 EBU
Chinook (versie 2)14,0 %15 grKoud hop0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortBluebird Bitter
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume 125 ml


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168C75 minuten2,5 l/kg
272C10 minuten4,5 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: ESB 2e poging
« Reactie #1 Gepost op: 17-06-2010 10:13 u »
Bitterheid rond de 30?

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #2 Gepost op: 17-06-2010 10:24 u »
Hoe moet ik dit lezen?
Je denk dat 37 IBU wat hoog is, en adviseert om te verlagen naar 30?

Zo ja: ik heb onlangs nog een verse ESB van de tap gehad en het viel me op dat'ie toch nog best stevig bitter was. Mijn vorige versie had 30 IBU met Garetz' berekening. Deze komt met Garetz op 28 en is dus net wat minder bitter.
Denk dat dat wel goed zit.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: ESB 2e poging
« Reactie #3 Gepost op: 17-06-2010 10:25 u »
Ja, dat bedoel ik. De flessenversie geef ik niet meer dan 30 IBU, vandaar.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ESB 2e poging
« Reactie #4 Gepost op: 17-06-2010 12:33 u »
Is dat niet de (ook nog te lage) EBC-waarde van "normale"-Crystal (ca 150 EBC)?
Dark Crystal is iets van 300 EBC.
Geeft wel een mooie karamelgeur overigens!
Ik zou dan 4% normale crystal doen en 2% dark voor de kleur en geur.
Daarnaast id de BrouwVisie methode in deze EBC-range al veel te afwijkend. Je bier gaat een stuk lichter worden in werkelijkheid.

De TVII gist wordt hem niet voor een goede kloon, zie ook mijn "Speckled Hen", ik vond hem erg neutraal (te).

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #5 Gepost op: 17-06-2010 14:48 u »
Is dat niet de (ook nog te lage) EBC-waarde van "normale"-Crystal (ca 150 EBC)?
Dark Crystal is iets van 300 EBC.
Geeft wel een mooie karamelgeur overigens!
Ik zou dan 4% normale crystal doen en 2% dark voor de kleur en geur.
Daarnaast id de BrouwVisie methode in deze EBC-range al veel te afwijkend. Je bier gaat een stuk lichter worden in werkelijkheid.

De TVII gist wordt hem niet voor een goede kloon, zie ook mijn "Speckled Hen", ik vond hem erg neutraal (te).
Het is inderdaad de normale crystal, dat heb ik in BrouwVisie verkeerd ingevoerd geloof ik, 150 EBC inderdaad.
Qua kleur komt BrouwVisie bij mij juist beter uit dan de rest, behalve bij heel lichte bieren.

Hoe warm had jij de Speckled Hen vergist? mijn Twisted Bitter vond ik wel prima met deze gist (op 19 graden). Niet overdreven fruitig, maar hij rook een stuk lekkerder dan de Windsor versie.
Ik ben toch een beetje op zoek naar een Engelse "huisgist", die ik eens goed wil leren kennen. En deze heeft wel de gewenste eigenschappen (flocculent en toch ver uitgistend). Als ik dan de fruitigheid een beetje kan sturen met vergistingstemperatuur ben ik blij.
We'll see.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ESB 2e poging
« Reactie #6 Gepost op: 17-06-2010 18:34 u »
Het kon ook de vooravond van de verkoudheid van de afgelopen dagen zijn, dat ik bij het hevelen afgelopen vrijdag niks proefde.
Ik heb de verkeerde mout gebruikt omdat ik die van Seekingbeer had overgenomen. Hij is vrij ongecontrolleerd vergist, de eerste dagen ca 18 C, daarna werd het warmer 20-21 C.

Grappig, die ervaring van die kleurberekening heb ik precies andersom met die methode!
Bij lichte bieren (<15 EBC) issie goed, omdat de rest dan te licht aangeeft. >15 EBC geeft de brouwbier.nl methode steevast een te donkere waarde. Mijn uiteindelijke bier is dan dus lichter dan verwacht. Morey is voor mij (n installaties ?) het beste!

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #7 Gepost op: 21-06-2010 09:49 u »
Deze stond voor vandaag op de planning, maar ik stel het even uit.
Ik ga zaterdag ook al brouwen en ik heb geen plek voor 2 brouwsels tegelijk. Zeker niet met het aankomende warme weer.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #8 Gepost op: 14-07-2010 09:47 u »
Deze ga ik zaterdag brouwen, als het een beetje meezit. Ik ben pas gisteren begonnen met de gist opkweken, veels te laat natuurlijk. Voor de zekerheid ben ik met 2 gisten in 20 ml begonnen:
De Thames Valley II vanaf cryo-parel en opgekweekte gist uit een Coniston Bluebird Bitter, die dezelfde schijnt te zijn als WLP023 Burton Ale.
De Bluebird vertoonde vanochtend al activiteit en gaat vanavond naar 250 ml dan morgenvroeg hopelijk naar 1 of 2L. Als de Thames Valley II vanavond ook activiteit vertoont kan ik nog kiezen met welke ik verder ga. Zo niet dan wordt het de Bluebird gist.

Vergisten op zo'n 20/21 graden.

Verder ga ik de batch splitsen na de hoofdgisting, de ene helft koudhoppen met EKG of Northdown (0.5-1 g/l). De andere helft met Chinook of Amarillo (1-1.5 g/l). Dan heb ik weer een beetje variatie in mijn voorraad.


Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #9 Gepost op: 15-07-2010 08:20 u »
De Thames Valley II begint inmiddels ook tekenen van activiteit te vertonen, dus ik weet nu dat dat ongeveer 2 dagen duurt.
De opgekweekte gist is al een stuk verder. Vanochtend had ik 250 ml starter die flink actief was, en die heb ik met nog 250 ml wort op de magneetroerder gezet. Vanavond nog een liter erbij en dan moet het allemaal nog goed komen.


Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #10 Gepost op: 16-07-2010 08:55 u »
Ondanks dat ik vrij laat begonnen was met de gist, gaat het allemaal voortvarend. Gisteravond had ik 1L wort toegevoegd, en vanochtend was wel zo'n beetje klaar (1,5L totaal). Toen ik de magneetroerder uitzette begon de gist meteen te bezinken, dus de starter was uitgegist.
Morgen afgieten en een half litertje verse wort erop, en dan gaan met de isoamylacetaat.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #11 Gepost op: 20-07-2010 20:23 u »
Brouwen ging allemaal voorspoedig afgelopen zaterdag, en het SG was netjes 1054 zoals gepland.

Inmiddels zit het grootste deel van de vergisting er wel op. Ik zit nu op 8,0 brix wat overeenkomt met een SG van 1018.
De smaak is nog niet om naar huis te schrijven, maar dat trekt nog wel bij. Ik laat de temperatuur nog even op 21 graden.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ESB 2e poging
« Reactie #12 Gepost op: 20-07-2010 21:00 u »
Welke gist heb je nu uiteindelijk gebruikt?

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #13 Gepost op: 20-07-2010 21:03 u »
De opgekweekte Coniston Bluebird gist.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ESB 2e poging
« Reactie #14 Gepost op: 20-07-2010 21:13 u »
Geen batch gesplitst of iets dergelijks?

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #15 Gepost op: 20-07-2010 21:20 u »
Nee, ik kan geen 2 flessen in mijn koelkast kwijt. In de winter ga ik wel weer wat splitsen, want warm houden is makkelijker.


Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #16 Gepost op: 22-07-2010 22:18 u »
De gist heeft er geen zin meer in, we zitten nu op 7,8 dus 1017.

Ik ga maar eens wat schudden.


Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: ESB 2e poging
« Reactie #17 Gepost op: 23-07-2010 08:53 u »
Lijkt de gist op de esb gist, die ieder half uur opgeschud zou mogen worden?

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #18 Gepost op: 23-07-2010 08:58 u »
Wat dat betreft wel een beetje. De gist ligt echt als een blok beton op de bodem van mijn gistvat, tijdens het opkweken merkte ik niet zoveel van enorme flocculentie.

Wat dat betreft twijfel ik ook een beetje of het echt de WLP023 is. Die is, volgens de beschrijving, niet super-flocculent (medium) maar wel een echte "top-cropper". Dat laatste heb ik totaal niet gemerkt.


Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #19 Gepost op: 26-07-2010 22:05 u »
Zojuist geheveld.
Bij de ene helft 10 gram Northdown, en bij de andere helft 15 gram Chinook.
Tjonge, wat rook die Chinook heerlijk. Echt tropische vruchten, niet zozeer citrus. Die gebruik ik met vertrouwen in mijn komende IPA.

Ik heb nog niet echt het idee dat ik die gist vaker ga gebruiken, ik heb er nu nog niet veel vertrouwen in. Het bier ruikt een beetje brood-achtig, wat me niet zo bevalt. Maar misschien komt het nog goed.


Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #20 Gepost op: 31-07-2010 15:58 u »
Na het hevelen is er toch nog wat activiteit gekomen.
Enerzijds is dat goed, want er moesten nog wel wat punten vanaf. Maar ik ben wel een beetje bang dat het bier wat lang op de koudhop staat.
Hopelijk kan ik eind van deze week bottelen, dan valt het wel mee (<2 weken). Daarna ben ik anderhalve week weg en zou het dus 3-4 weken op de hop staan.



Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: ESB 2e poging
« Reactie #21 Gepost op: 31-07-2010 23:47 u »
Dat lijkt me niet ideaal. Wel gekoeld?

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #22 Gepost op: 01-08-2010 15:23 u »
Nee, niet gekoeld. Ik hoop dus heel hard dat ik binnen een week kan bottelen.


Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #23 Gepost op: 05-08-2010 21:50 u »
Het gaat niet lukken, het waterslot blupt nog en het bier is alles behalve helder.

Offline De-Geert

  • Moderator
  • Super lid
  • ***
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ESB 2e poging
« Reactie #24 Gepost op: 23-08-2010 12:52 u »
Ik zie dat ik deze nog niet geupdate had. Vorige week woensdag (18-08) gebotteld, bij een eind SG van 1014 (SVG 74%). De smaak was opvallend droog, en weinig body voor zo'n hoog SG.

Afwachten hoe het is met prik.


Tags: