Recepten > Gezamenlijk ESB project 2009/2010

ESB 2e poging

(1/9) > >>

De-Geert:
Komende week ga ik een nieuwe poging wagen. Ik gebruik een andere gist, omdat ik met de London ESB alleen maar slechte ervaringen heb.
Verder een paar aanpassingen t.o.v. de vorige keer:
- iet warmer maischen om een minder droog bier te krijgen, 68 ipv 64/65.
- Een klein beetje chocomout
- 100% Engelse mouten
- geen 30 minuten laten staan na het koken, daar zie ik het nut niet van in

Iemand nog andere tips?

Het uiteindelijke recept.
Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptBluebird ESBKenmerkGB61Brouwdatum17-7-2010BiertypePale Ale/Strong BitterAantal liters20Werkelijk begin SG1054 (5,8 Vol% alc.)Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater30,4 literMaischdikte2,5 l/kgMaischwater12,4 literSpoelwater18,0 literKooktijd90 minutenBerekende kleur30 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid39 EBU (Ray Daniels)
Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPale Chocolate0,6 %30 gr500 EBCMO Pale94,4 %4700 gr4 EBCcrystal5,0 %250 gr150 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelTarget9,5 %30 gr90 minuten45 EBUChallenger6,5 %15 gr0 minuten1 EBUNorthdown8,0 %15 gr0 minuten1 EBUNorthdown (versie 1)9,5 %10 grKoud hop0 EBUChinook (versie 2)14,0 %15 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoortBluebird BitterGist toegevoegd alsGist slurryVolume 125 ml

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte168C75 minuten2,5 l/kg272C10 minuten4,5 l/kg

MO:
Bitterheid rond de 30?

De-Geert:
Hoe moet ik dit lezen?
Je denk dat 37 IBU wat hoog is, en adviseert om te verlagen naar 30?

Zo ja: ik heb onlangs nog een verse ESB van de tap gehad en het viel me op dat'ie toch nog best stevig bitter was. Mijn vorige versie had 30 IBU met Garetz' berekening. Deze komt met Garetz op 28 en is dus net wat minder bitter.
Denk dat dat wel goed zit.

MO:
Ja, dat bedoel ik. De flessenversie geef ik niet meer dan 30 IBU, vandaar.

RobinB:
Is dat niet de (ook nog te lage) EBC-waarde van "normale"-Crystal (ca 150 EBC)?
Dark Crystal is iets van 300 EBC.
Geeft wel een mooie karamelgeur overigens!
Ik zou dan 4% normale crystal doen en 2% dark voor de kleur en geur.
Daarnaast id de BrouwVisie methode in deze EBC-range al veel te afwijkend. Je bier gaat een stuk lichter worden in werkelijkheid.

De TVII gist wordt hem niet voor een goede kloon, zie ook mijn "Speckled Hen", ik vond hem erg neutraal (te).

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie