ONK 10 E2 - Karmeliet Tripel - Jelle

Gestart door jelle, 12-06-2010 08:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jelle

Hierbij mijn recept van de karmeliet tripel.
met 89 punten goed voor een tweede prijs.

Commentaar van de keurmeesters;
Prima bier, opvallend veel overeenkomsten met tripel karmeliet.
De kruiden samenstelling blijkt iets anders maar niet vervelend.


---------------- ConfoMash recept-rapport                
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : karmeliet tripel
Brouwdatum---------- : 8-2-2010
Biertype------------ : C Tripel                  
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1075
Eind SG---------------:1020
Brouwzaalrendement-- : 80 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 45 liter
Spoelwater---------- : 20 liter
Maischwater--------- : 25 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 10.2 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 14 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
54.1% 003974 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC  
0019% 001395 g Tarwemout                         3    EBC  
0019% 001395 g Havervlokken                      4    EBC  
07.9% 000580 g Basterdsuiker (geel)              10   EBC  

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00010 g  0012 %az  075 min B Magnum (D)                    
Bloemen---00024 g  0003 %az  020 min B Saaz (CZ)                      
Bloemen---00024 g  0003 %az  010 min B Saaz (CZ)                      
Bloemen---00020 g  0000 %az  005 min B Sinaasappelschillen            
Kruiden---000.5 g  0000 %az  005 min K Kardemomzaad                  

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : karmeliet opkweek            
Gist toegevoegd als- :
Volume-------------- :  2 Ltr
Beluchtingstijd----- :  24 uur
Temperatuur--------- : 20 °C

Maischschema----------------------------------------------
10m/52°C Maischdikte is: 3.4 L/kg
45m/62°C Maischdikte is: 3.4 L/kg
30m/73°C Maischdikte is: 3.4 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 3.4 L/kg



Opmerkingen----
Op de een of andere manier was ik de kruiden vergeten toe te voegen.
Dit heb ik een dag later gedaan, door 1 liter al gistende bier af te tappen in een erlenmeyer en dit
5 minuten te koken met de vers geraspte schil, kardemom en de suiker.

De gist heb ik opgekweekt door in een net uitgeschonken flesje, 100 ml appelsap te gieten, afsluiten met aluminiumfolie.
Hierna regelmatig schudden(zwenken)
De gist kwam gelijk tot leven getuige veel schuimvorming in de fles.
Na een dag enten in 1 liter wort en op een magneetroerder plaatsen.
De starter na 1 dag van de roerder af laten bezinken en afgieten.
2 liter verse wort toegevoegd en weer op de magneetroerder geplaatst.
Volgende dag brouwen en de starter weer afgieten en de slurie toevoegen aan het wort.

Vergisting is gedaan op 21 graden gedurende 1 week en de lagering op 10 graden gedurende 2 weken
voor het bottelen heb ik no een klein beetje gist van de starter toegevoegd voor de hergisting op fles.
Bewaren/rijpen van de flessen met bier gebeurd in de garage niet ideaal

Groet Jelle

Jacques

Hoi Jelle,

Ook jij hartelijk bedankt voor het plaatsen van het recept.

Wat was je eind SG? (Het valt mij op dat bij de meeste bouwsoftware dit niet vermeld wordt bij de 'print outs'.)

Kun je wat meer vertellen over de gistopkweek. Heb je eerst een depot opgekweekt en ben je daarna verder gaan kweken. Ging het opkweken vlot? Wanneer ben je begonnen met de 24 uur beluchting? Heb je gistvoeding gebruikt? Heb je speciaal gezocht naar een jong flesje? Kortom ik ben nieuwsgierig naar je gistmanagement.

Bij welke temperaturen heb je vergist en gelagerd?

Als ik mij niet vergis heeft ConfoMash ook een xml uitvoer. Zou je een het xml-bestand aan jouw bericht willen koppelen, dat maakt het delen van recepten een stuk makkelijker.

jelle


Jacques

Citaat van: jelle op 12-06-2010  09:05 uAangepast ;)

Mooi zo, dank je.
We krijgen op deze manier dit jaar een verzameling van complete recepten met veel relevante informatie.

Blauwe Brouwer


Hopmans

Gefeliciteerd Jelle!  :dansen: :elifant: :hoera:

Ik heb dit bier ook geproefd een aantal weken voor het ONK.
Ik vond het een lekker doordrinkbaar genietbier.
 :duimop:

Oscar

Citaat van: jelle op 12-06-2010  08:16 umet 89 punten goed voor een tweede prijs.

Netjes gedaan :duimop:. Wel raar dat de kloonbrouwers niet op het "podium" werden geroepen tijdens de uitslag  :weetniet:

Hopmans

Citaat van: Oscar op 12-06-2010  21:01 uNetjes gedaan :duimop:. Wel raar dat de kloonbrouwers niet op het "podium" werden geroepen tijdens de uitslag  :weetniet:
Discriminatie is strafbaar.

(Blij dat ik niet meer meedoe met die onzin)



jelle

Citaat van: Oscar op 12-06-2010  21:01 uNetjes gedaan :duimop:. Wel raar dat de kloonbrouwers niet op het "podium" werden geroepen tijdens de uitslag  :weetniet:
Ja jammer liep ik wel mooi een steen mis >:(

Jacques

Citaat van: jelle op 13-06-2010  12:05 uJa jammer liep ik wel mooi een steen mis >:(

Dat niet alleen! Ik heb van alle prijswinnaars of hun vervangers een foto gemaakt toen zij 'op het podium' stonden. Zie hier.

Blauwe Brouwer

 :weetniet:

Dat is inderdaad raar. Het is notabene de moeilijkste categorie (in mijn ogen)

Heeft de organisatie nog laten weten waarom?

Mo

RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: Hopmans op 12-06-2010  21:03 u(Blij dat ik niet meer meedoe met die onzin)

Probeer het maar eens. Ik denk dat bij de winnaars in de kloon-categorie de beste brouwers zitten.
Mijn complimenten!
Louis

Hopmans

Citaat van: RoodeLeeuwVenlo op 14-06-2010  15:38 uProbeer het maar eens. Ik denk dat bij de winnaars in de kloon-categorie de beste brouwers zitten.
Mijn complimenten!
Louis

Ik weet er alles van.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,6585.msg73623.html#msg73623
Ik sluit me volledig bij je aan (alhoewel alle klassen hun eigen skill's vereisen), maar dan moet je wel het podium op.
Dit weer zo'n lullig dingetje waarvan je zegt; "moet dat nou?".


RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: Hopmans op 14-06-2010  15:49 umaar dan moet je wel het podium op.
Dit weer zo'n lullig dingetje waarvan je zegt; "moet dat nou?".
Ahaaa.....   Plankenkoorts  :'(

Davester

Thanks Jelle, deze golden oldie gaan we eens proberen, ik ga geen gist opkweken dus even op zoek naar een goed alternatief.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.