Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 10 A2 - Weizen - PietO  (gelezen 5961 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
ONK 10 A2 - Weizen - PietO
« Gepost op: 09-06-2010 23:12 u »
Op verzoek van Jacques hierbij ook mijn recept. Gelukkig was de definitie van mijn lichte tarwemout niet juist (te laag max. extraheerbaar) zodat bij de hoge tarwemout storting, de Weizen veel te zwaar uitviel; mogelijk houden de keurmeesters toch van zware bieren net buiten de klasse definitie  ;D

Het keuringsformulier is nog niet binnen zodat ik alleen weet dat dit bier 91 punten gehaald heeft; wel dat er na 6 uur een blow-off nodig was!!

Batch plan
OmschrijvingWaarde
Naam receptWitte Trappist
Brouwdatum31 maart 2010
BiertypeWeizen
Volume28,0 liter
Gewenst begin SG1052
Berekende kleur6,3 EBC
Berekende bitterheid12 IBU


Batch info
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39,9 liter
Beslagdikte4,0 l/kg
Maischwater24,1 liter
Spoelwater6,8 liter
Kooktijd60 min.
Gemeten begin SG1062
Gemeten eind SG1014
Bottelsuiker6,7 gr/l
Berekende alc.6,7 vol%l
CO2 druk bij 20 graden2,6 bar


Granen en Suikers
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (gr)
Pilsmout3442620
Tarwemout3563402


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Rust tijd (min)
1e rust4110
2e rust5215
3e rust6230
4e rust7220
5e rust785


Hop
IngrediŽnt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Magnum12Bloemen601412


Kruiden
IngrediŽntGewicht (gr)Kooktijd (min)Behandeling
Melkzuur13--maischwater tot pH=5,5


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWitte LaTrappe
GistvormCryoparel
Starter SG1003
Starter volume1242 ml
X2-tijd3,5 uur
Rendement8 %
Afgegoten800 ml
Cellen gepitcht (miljard/liter/plato)0,4


Vergisting
OmschrijvingTemperatuurDuur  (dagen)eind Brix aantal cellen (miljard/liter)
Hoofd-vergisting189----
Tweede-vergisting2078,5--
Lagering15118,4--
Navergisting fles19108,30,25



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 2010 A2 - Weizen - PietO
« Reactie #1 Gepost op: 10-06-2010 06:46 u »
Gefeliciteerd met je 2e prijs Piet!  :proost2:
Zie ik nu aan het starters SG dat deze prijs het kroontje is op je Fed Batch experimenten?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2010 A2 - Weizen - PietO
« Reactie #2 Gepost op: 10-06-2010 08:26 u »
Piet,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.
Mooi dat je ook wat meer informatie geeft over de door jou gebruikte gist en het verloop van de vergisting.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: ONK 2010 A2 - Weizen - PietO
« Reactie #3 Gepost op: 10-06-2010 09:09 u »
Gefeliciteerd, Piet. Schitterend resultaat.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK 2010 A2 - Weizen - PietO
« Reactie #4 Gepost op: 10-06-2010 09:24 u »
Gefeliciteerd Piet!
Ook mooi om te zien dat fed-batch spoken niet bestaan.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: ONK 2010 A2 - Weizen - PietO
« Reactie #5 Gepost op: 10-06-2010 17:58 u »
Gefeliciteerd Piet  :hoera: Lekker simpel recept  :biersmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 2010 A2 - Weizen - PietO
« Reactie #6 Gepost op: 10-06-2010 18:23 u »
Ook gefeliciteerd Piet!
:duimop:

Tags: