ONK 10 B1 - Irish Dry Stout - Blauwe Brouwer

Gestart door Blauwe Brouwer, 07-06-2010 13:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Blauwe Brouwer

Dit bier had 89 punten

Opmerking: Mooi bier met de specificaties van een Stout.




----------------------------------------------------------
---------------- ConfoMash recept-rapport                
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Stout 012010
Brouwdatum---------- :
Biertype------------ : B Stout (Irish Dry)        
Aantal liters------- : 20 liter
Gewenst begin SG---- : 1048
Brouwzaalrendement-- : 70 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 34 liter
Spoelwater---------- : 17.5 liter
Maischwater--------- : 16.5 liter
Kooktijd------------ : 90 minuten
Berekende kleur----- : 116.3 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 36 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
0060% 002855 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC  
0014% 000666 g Geroosterde gerst                 1000 EBC  
0022% 001047 g Ambermout 50 EBC                  49   EBC  
0004% 000190 g Chocolademout (ontbitterd)        800  EBC  

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00032 g  0004 %az  090 min B East Kent Golding              
Bloemen---00030 g  06.5 %az  090 min B Challenger                    

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : Fermentis Safale S-04                
Gist toegevoegd als- :
Volume-------------- :  Ltr
Beluchtingstijd----- :  uur
Temperatuur--------- : °C

Maischschema----------------------------------------------
10m/51°C Maischdikte is: 3.46 L/kg
90m/67°C Maischdikte is: 3.46 L/kg


Opmerkingen-----------------------------------------------

[font]

Grtzzzz

Mo

Hopmans

Hey Blauwe,

Het is nu dus zeker.

Gefeliciteerd man! 

:dansen: :elifant: :hoera:


Jacques

Hoi Mo,

Bedankt voor het plaatsen van je recept.

Leuk om te zien dat er nog meer prijswinnaars dan ik dacht actief zijn op dit forum.

Jacques

Weet je nog wat het eind SG was?

Hoeveel gram gist heb je gebruikt? Was de gist gehydrateerd?

William

Citaat van: Jacques op 07-06-2010  15:04 uWeet je nog wat het eind SG was?

Hoeveel gram gist heb je gebruikt? Was de gist gehydrateerd?

Volgens mij is Jacques zijn gistonderzoek aan het voortzetten :D . Wel oppassen dat de Blauwe Brouwer ze zelf ook niet invoert anders  worden zijn bijdragen te zwaar gewogen.

Blauwe Brouwer: gefeliciteerd met jouw 1e prijs.

Blauwe Brouwer

Zal vanavond even kijken naar de rest van de gegevens, ben nu aan het "werk" ;)

Mo

Herman


JWVG


Jacques

Citaat van: William op 07-06-2010  18:49 uVolgens mij is Jacques zijn gistonderzoek aan het voortzetten :D .

Uit het onderzoek is inderdaad gebleken dat de hoeveelheid gist en en het wel of niet hydrateren zaken zijn die belangrijk zijn als het gaat om de vergistingsgraad. Ik ben ook een beetje nieuwsgierig naar de gevolgen voor de kwaliteit van het bier.

Daarnaast is de hoeveelheid gist een factor die in het verleden onderbelicht is geweest bij receptinformatie.

Blauwe Brouwer

De gebruikte gist is een zakje Safale S-04, gewoon op het wort gestrooid zonder te hydrateren.

Eind SG was 1010, maar ik weet niet of dit gecorrigeerd of ongecorrigeerd is.

Bedankt voor de felicitaties!

Mo

Jacques

Citaat van: Blauwe Brouwer op 08-06-2010  11:12 uDe gebruikte gist is een zakje Safale S-04, gewoon op het wort gestrooid zonder te hydrateren.

Eind SG was 1010, maar ik weet niet of dit gecorrigeerd of ongecorrigeerd is.

Je hebt dus 0,55 gram gist per liter wort gebruikt.

Wat bedoel je corrigeren van het eind SG?

Blauwe Brouwer

Ik weet niet of ik het met de refractometer of met de densimeter gemeten heb. (ik denk een densimeter bepaling) In ieder geval moet de aflezing in beide gevallen gecorrigeerd worden omdat er alcohol bij zit na de vergisting.

Ik weet niet of ik dat toen al deed  :-[

Of je precies op die 0,55 gram komt betwijfel ik: ik weet niet of ik precies 20 liter wort had voor vergisting. Dus ik weet niet of je wat aan die gegevens hebt voor je onderzoek.

Mo

Jacques

De hoeveelheden gist zijn niet zo zeer noodzakelijk voor het onderzoek maar onderdeel van het recept. De hoeveelheid gist die je geeft bepaalt voor een belangrijk deel het verloop van de vergisting en daarmee de kwaliteit van je bier. In het verleden is daar denk ik te weinig aandacht voor geweest.

Blauwe Brouwer

Ik begrijp wat je bedoeld Jaques.

Ik bedoel alleen maar te zeggen dat dan dit recept op dat onderdeel niet precies is. Dit komt omdat ik bijna ieder brouwsel wel iets aan de methode heb veranderd, waardoor rendementen etc erg afwijken. Het recept is uitgezet voor 20 liter, maar het kan zijn dat 25 liter de vergisting ingegaan zijn. (En mijn registratie is een puinhoop :D)

Ik beloof beterschap :)

Mo

Oscar

Dit was een goed bier... mijn favoriet voor de algemeen kampioen...

Blauwe Brouwer

Citaat van: Oscar op 09-06-2010  23:39 uDit was een goed bier... mijn favoriet voor de algemeen kampioen...

Erg bedankt voor het mooie compliment !

Mo

Blauwe Brouwer

Ik heb nog twee flesjes staan van dit bier. Ik ga er binnenkort eens een opentrekken en ben erg benieuwd naar de smaak.
Van de tripel die ik ingediend had(4e plek) heb ik een jaar geleden de laatste fles gedronken: deze was toen veel beter dan op tijdstip van de wedstrijd: in ieder geval meer naar mijn smaak: veel zachter.

Ik ben een tijdje niet actief geweest, maar ik heb alweer een datum staan om de ketel te gaan opstoken!


bob


RobinB

Mooi dat er weer leven in de blauwe brouwerij komt! :duimop:

Blauwe Brouwer

Heel mooi! Ik heb er ook zin in!

Ik denk alleen dat ik brouwzaalrendement en een hele hoop andere gegevens opnieuw moet gaan vaststellen. Ik kan tot op heden mijn harde schijf met recepten niet vinden, dus weten doe ik niets meer :(

Maar ja: een reden om vaker te brouwen :D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.