ONK 10 V1 + Algemeen kampioen - Imperial Red Ale - Caspar

Gestart door Caspar, 07-06-2010 21:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Dag heren,

Bij deze het recept van mijn Imperial Red Ale waarmee ik het ONK heb gewonnen :hoera: .

Het commentaar:

Visuele aspecten: Correct koolzuur, helder, stabiel blijvend schuim (15/15).
Geur: Zwak tot matig fruitig, matig tot sterk hoppig / bitter, iets te veel zwavelig (24/25).
Smaak: Matig fruitig, matig tot sterk hoppig / bitter (14/15).
Vrije Klasse: Goed vernieuwend / onderscheidend / creatief, voldoet aan vrije klasse, goed in balans en een goede complexiteit (23/25).
Basissmaak: Zwak tot matig zoet, matig tot sterk bitter.
Mondgevoel: Zwak plakkerig, matig koolzuurprikkeling (5/5).
Nasmaak: Matig alcohol, sterk hoppig / bitter, zwak tot matig moutig / zoetig, matig caramelachtig, zwak fruitig (15/15).

Conclusie: Heb deze biersoort in Amerika gekeurd en hier in Nederland (onregelmatig) gedronken. Om het recept nog mooier te maken: Ik zou het kristalsuiker verminderen (of weglaten) en fuggle / Target met een Amerikaanse hop als simcoe of amarillo vervangen. Super bier!!!

----

Imperial Red

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-B  Derek Walsh - klasse  B, Amber-Red (American)

Min OG:  1.048   Max OG:  1.060
Min IBU:    28   Max IBU:    45
Min Clr:    32   Max Clr:    66  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          22.00    Wort Size (L):     22.00
Total Grain (kg):         7.84
Anticipated OG:          1.075    Plato:             18.20
Anticipated EBC:          38.8
Anticipated IBU:          63.2
Brewhouse Efficiency:       63 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   28.39    L
Pre-Boil Gravity:      1.058    SG          14.31  Plato

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Extract   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  2.6     0.20 kg.  Light Dry Malt Extract  (starter)                      1.003     17
 31.6     2.48 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.022      8
 26.0     2.04 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.018      3
 16.8     1.32 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.012     19
  6.1     0.48 kg.  CaraAroma 150                 Belgie         1.004    201
  7.1     0.56 kg.  Kristalsuiker                                1.010      0
  5.1     0.40 kg.  Caraamber - Weyermann         Duitsland      1.004    106
  4.6     0.36 kg.  Cara-Pils Dextrine Malt                      1.003      4

Exract represented as SG.

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 32.00 g.     Fuggle                            Whole    4.10  11.1  First WH
 40.00 g.     Target                            Whole   10.20  35.9  60 min.
 24.00 g.     Fuggle                            Whole    4.10   6.7  30 min.
 24.00 g.     Fuggle                            Whole    4.10   5.2  20 min.
 20.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   4.2  10 min.
 20.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   0.0  0 min.
 40.00 g.     Cascade                           Whole    6.60   0.0  Dry Hop


Yeast
-----

Wyeast 1272 American Ale II (Activator, giststarter)


Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for: Hardheid 1,02 mmol / 5,71 oDH

Calcium(Ca):          34.1 ppm
Magnesium(Mg):         4.1 ppm
Sodium(Na):           11.6 ppm
Sulfate(SO4):          4.6 ppm
Chloride(Cl):         11.4 ppm
biCarbonate(HCO3):    98.0 ppm

pH: 7.90


Mash Schedule
-------------

Mash Name:

Total Grain kg:     7.08
Total Water Qts:   32.09 - Before Additional Infusions
Total Water L:   30.37 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        23.28 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta Amylase           0     40     63      63   Infuse    67       30.37   4.29
Alpha Amylase         10     20     73      73   Infuse    73        0.00   4.29
Spoelen                5      1     78      78   Infuse    78        0.00   4.29


Total Water Qts:           32.09 - After Additional Infusions
Total Water L:             30.37 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       35.09 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.


Notes
-----

30 liter maischwater
17 liter spoelwater

3 gram CalciumSulfaat
1 gram CalciumChloride
1 gram MagnesiumSulfaat

Spoelwater aanzuren tot pH 5,3 (5 ml).
Maischwater pH 5,9 -> 5,5 (2 ml)

Inmaischewn op 67 oC geef 63 oC.

Begin SG 19 oBrix. Start vergisting 19 tot 19,5 oC.
SG na 8 dagen 9,9 oBrix
Eind SG na 15 dagen 1016 / 9.8 oBrix (20 tot 21oC)

6.3 gr/l suiker toegevoegd / 8,3% alcohol / SVG 78%

Oscar

Citaat van: Caspar op 07-06-2010  21:19 uVrije Klasse: Goed vernieuwend / onderscheidend / creatief, voldoet aan vrije klasse, goed in balans en een goede complexiteit (23/25).

Dit was wel een van de redenen dat je gewonnen hebt. Ik heb meegekeurd voor de Algemeen kampioen, en als mijn voorkeur de doorslag had gegevens had je niet gewonnen, maar het was een minimaal verschil. En een keer een vernieuwend bier dat wint is ook wel goed voor bierbrouwend Nederland. Laten we gaan voor Imperial 2011... ;D :brouwen:

Hopmans

Wat een schitterend complex recept!
Nogmaals mijn complimenten aan één van de beste hobbybrouwers die dit land rijk is.
Het wordt al een aardig behangetje zo met al die oorkonde's.
 :duimop:

Caspar

Citaat van: Oscar op 07-06-2010  22:03 uDit was wel een van de redenen dat je gewonnen hebt.

Yep, maar jij weet ook dat het een belangrijk doel voor mij is om vernieuwend bezig te zijn en om constant "over de grenzen heen te kijken"... Het is dus super fijn als je op deze manier een bevestiging krijgt dat je goed bezig bent en dat het aanslaat :duimop: . Weet je, dat is me eigenlijk nog meer waard dan die 96 punten en een mooie prijs (al ben ik daar natuurlijk super trots op >:D )!

Jacques

Hoi Caspar,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Ook jij bent lekker volledig met je receptinformatie.
Zo te merken gebruik je ProMash. Zou je het .rec willen koppelen aan het eerste bericht. Dat is wel zo fijn voor de degenen die het recept rechtstreeks willen importeren in ProMash.

MO


Caspar

Correct, maar ik weet niet of het wenselijk is om de keurmeesters te benoemen? Anders moet je de post maar weghalen ;) .

Blauwe Brouwer

96 punten  :groots: :groots:

You the man :D

Goed gedaan man, een nieuwe norm is gesteld.

 :proost: op je overwinning!

Mo

MO

Ik heb daar geen problemen mee. Het is toch leuk om te weten dat Derek het een heel goed bier vond.

VEMP

Ben wel benieuwd geworden naar dit recept! Wie weet ga ik deze binnenkort eens maken.

Jacques

Deze foto wil ik jullie niet onthouden.
De kampioen en de keurmeester met elkaar in gesprek.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.