Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats?  (gelezen 3004 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline biersmurf

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats?
« Gepost op: 06-06-2010 18:03 u »
Beste brouwers,

Heb dan ook eens een vraag.
Namelijk bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats?
Kon dit nergens op het forum vinden (zoekfunctie gebruikt)
Ik koel direct in de kookketel d.m.v. een koelspiraal.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats ?
« Reactie #1 Gepost op: 06-06-2010 19:56 u »
Namelijk bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats?

Onder de 60C

Offline biersmurf

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
Re: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats ?
« Reactie #2 Gepost op: 06-06-2010 20:05 u »
Hoi Oscar,

Duidelijk en kort antwoord.
Ik neem maar even aan dat dan de koudebreuk begint.
Heb je een advies om tot hoe laag de temperatuur moet zijn om alles kwijt te raken?
Ik heb het dan niet over de rest die achterglijft als chil hase

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats ?
« Reactie #3 Gepost op: 06-06-2010 20:13 u »
Heb je een advies om tot hoe laag de temperatuur moet zijn om alles kwijt te raken?

Als je verse gist gebruikt hoef je je om de koude breuk geen zorgen te maken, bij het veelvuldig hergebruiken van gist wel. Echter wil je niet alles kwijt omdat dit volgens de theorie een lege smaak aan je bier zal geven...Of te wel je gaat een voorloper van bepaalde smaak-componenten verwijderen.

Waarom wil je deze koude trub kwijt ?  :weetniet:

Offline biersmurf

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
Re: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats ?
« Reactie #4 Gepost op: 06-06-2010 21:01 u »

Ok, duidelijk kende de door jou aangehaalde theorie niet en dacht dat het beter zou zijn zoveel als mogelijk is te verwijderen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats ?
« Reactie #5 Gepost op: 06-06-2010 21:42 u »
Onderzoeken die al weer zo'n 10 jaar geleden zijn uitgevoerd hebben aangetoond dat het bijna geheel verwijderen van de koude trub geen kwaliteitsverlies met zich meebrengt. Een heel klein beetje trub is voldoende om de gist te voorzien van voldoende vetzuren voor de gistgroei.
De aanwezigheid van koude trub zou overigens geen probleem zijn volgens een aantal gerespecteerde schrijvers van wetenschappelijke boeken over het brouwen van bier.

Offline biersmurf

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
Re: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats ?
« Reactie #6 Gepost op: 06-06-2010 21:57 u »
Hoe moet ik dit nu lezen ???
Wel zoveel als mogelijk weghalen (er blijft toch altijd  wel wat achter)
Of gerust wat meenemen van de koude trub (voorkomen lege smaak)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats ?
« Reactie #7 Gepost op: 06-06-2010 22:06 u »
Volgens dat onderzoek van 10 jaar terug krijg je geen minder smakend bier als je de koude trub verwijder.

Tegenwoordig verwijder ik een gedeelte van de koude trub. Naar mijn idee zijn mijn bieren hierdoor een stuk helderder en zuiverder van smaak geworden.
Maar het kan zijn dat je de voorkeur geeft aan een bier met wat meer vetzuren. Als je heel veel vetzuren in je wort hebt zitten kan het bier een zeepachtige smaak krijgen. Dat is een smaakafwijking. Vaak is het zo dat als een smaakstof zo rond de smaakdrempel zit dat deze bijdraagt aan de volheid van de smaak. Wat koude trub laten zitten is daarom denk ik niet verkeerd.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats ?
« Reactie #8 Gepost op: 06-06-2010 22:23 u »
Volgens dat onderzoek van 10 jaar terug krijg je geen minder smakend bier als je de koude trub verwijder.

Maar deze krijg je niet geheel weg... zelfs bij 5C is nog zo'n 14% van de koude trub in opgeloste vorm aanwezig...

Offline biersmurf

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
Re: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats ?
« Reactie #9 Gepost op: 06-06-2010 22:40 u »
Maar deze krijg je niet geheel weg...zelfs bij 5C is nog zo'n 14% van de koude trub in opgeloste vorm aanwezig...

Naar dit antwoord was ik dus op zoek ;D
Volgens mij zoveel als mogelijk weghalen.

Als er wat meekomt geen probleem
Als je alles weg probeert te halen lukt je dit toch niet.

Heren, dank.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bij welke temperatuur vindt koudebreuk plaats ?
« Reactie #10 Gepost op: 06-06-2010 23:08 u »
Maar deze krijg je niet geheel weg... zelfs bij 5C is nog zo'n 14% van de koude trub in opgeloste vorm aanwezig...

Vandaar ook dat ik in het eerste bericht van mijn het had over het bijna geheel verwijderen van de koude trub. De hoeveelheid die overblijft is voldoende voor de gist.

Tags: