Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dramatische brouwdag  (gelezen 4101 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Dramatische brouwdag
« Gepost op: 05-05-2007 21:28 u »
Deze vijfde mei begon zo goed maar eindigde bijna in een compleet fiasco. Nadat ik mijn installatie had gedesinfecteerd kwam Jacob op bezoek met wat eigen biertjes. Na even de installatie te hebben bekeken en mout afgewogen zijn we koffie gaan drinken. Daarna hebben we geschroot, inmiddels had ik het warmwatervat en het maischvat gevuld met water dat al vrijwel op temperatuur was, schrootsel gestort en na een paar minuten de pomp aangezet. Na een tijdje merkten we dat er geen doorstroming was. De hele boel zat verstopt, van alles geprobeerd en uiteindelijk maar de spoelring gedemonteerd (de ronde leiding met gaatjes bovenin het maischvat), bleek dat deze volledig verstopt zat met schrootsel. Als noodoplossing hebben we een stuk slang aan de retour leiding gemonteerd en was de doorstroming weer redelijk met haperingen. Het maischschema hebben we redelijk kunnen aanhouden, hoewel het wel het langer duurde dan voorzien. Jacob moest naar huis en ik heb daarna de kookketel vol laten lopen, er kwam wel wat schrootsel mee maar minder dan ik dacht. Tijdens het koken een liter wort afgetapt, gekookt, afgekoeld en aan de starter toegevoegd. Na koken en koelen heb ik de inmiddels zeer actieve starter in z'n geheel toegevoegd en staat er nu toch weer 35 liter Kölsch te gisten. De oorzaak van de verstopping was een gekantelde filterplaat. Deze heeft drie pootjes en is gekanteld doordat ik teveel aan één kant heb gestort.
Hopenlijk wordt het nog een geslaagd biertje.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline jacob

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Brouwerij Vader Jacob
Re: Dramatische brouwdag
« Reactie #1 Gepost op: 05-05-2007 22:28 u »
Hallo Cor,
Ben je evengoed nog aan je goede sg. gekomen?

Jacob



Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Dramatische brouwdag
« Reactie #2 Gepost op: 05-05-2007 23:13 u »
Jacob, het SG was 1049 dus nog redelijk. De activiteit in het waterslot wordt steeds heviger, ik denk dat ik voor de nacht maar snel een 'blow-off' in elkaar zet, want ik heb weinig zin om de nacht door te brengen bij het gistingsvat, bovendien hebben mijn vrouw en ik andere plannen ...

Offline Emile

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 491
  • Land: nl
  • Brouwerij de Boezem
    • www.vandelogt.nl
Re: Dramatische brouwdag
« Reactie #3 Gepost op: 05-05-2007 23:43 u »
Bovendien hebben mijn vrouw en ik andere plannen ...
Zo te horen was/is het helemaal geen dramatische brouwdag.  ;D

Succes met je blow-off!  ;D

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Dramatische brouwdag
« Reactie #4 Gepost op: 06-05-2007 08:43 u »
Nee, achteraf viel het mee, dankzij die andere plannen.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Dramatische brouwdag
« Reactie #5 Gepost op: 06-05-2007 16:33 u »
De 'Blow-off' is inderdaad niet overbodig gebleken, want vanmorgen spoot het eruit. Nu is het wat rustiger geworden maar er komt nog steeds schuim in de emmer. Ik denk dat morgen het waterslot erop kan. Ik kon niet in mijn 54 literfles vergisten omdat daar nog een blondje in zit te lageren, dus moest het wel in de gamel.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Dramatische brouwdag
« Reactie #6 Gepost op: 19-05-2007 14:58 u »
Een update: de Kölsch is nu al een week bezig met de tweede gisting. De hoofdgisting duurde ook bijna een week en bij het overhevelen lag er nog steeds een dikke laag schuim op, na het overhevelen kwam er weer schuim op het bier, dat nu langzaam verdwijnt. Ook de activiteit in het waterslot is sterk verminderd. Na de eerste gisting was het SG 1014 (begin SG 1049). Over een week verwacht ik te gaan bottelen.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Dramatische brouwdag
« Reactie #7 Gepost op: 30-05-2007 21:54 u »
Vanavond heb de Kölsch gebotteld. Het SG was gezakt van 1049 naar 1005, wat betekent dat er zo'n 5,8 % alcohol vol. inzit, wel een beetje veel voor een Kölsch. De geur en de smaak zijn veelbelovend. Opvallend vond ik dat het jongbier al bijna helder was. Ik heb 6 gr. suiker per liter toegevoegd en nu staan er weer ruim vier kratten bij in de bijkeuken. Mezelf kennende denk ik dat overmorgen het eerste flesje al sneuvelt.

Offline jacob

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Brouwerij Vader Jacob
Re: Dramatische brouwdag
« Reactie #8 Gepost op: 17-06-2007 16:48 u »
Hoi Cor,
 :proost2:
Ik zit hier nu met een kolschje in mijn handen en die smaakt me prima.
Je moest me toch dat recept maar eens geven, dan kan ik hem misschien eens namaken, maar dan met iets minder alcohol want hij hakt er lekker in op zo'n zondagmiddag.
Jacob

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Dramatische brouwdag
« Reactie #9 Gepost op: 17-06-2007 17:25 u »
Hé Jacob, blij dat ie je smaakt. Het alcoholgehalte is inderdaad iets te hoog geworden. Het recept heb ik even opgezocht, hier komt het:

Keulse pot

A ProMash Recipe Report

-------------------------------

06-C  Light Hybrid Beer, Koelsch

Min OG:  1.044   Max OG:  1.050
Min IBU:    20   Max IBU:    30
Min Clr:     4   Max Clr:    10  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          35.00    Wort Size (L):     35.00
Total Grain (kg):         8.00
Anticipated OG:          1.053    Plato:             13.14
Anticipated EBC:           9.7
Anticipated IBU:          20.1
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             70    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 62.5     5.00 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
 20.0     1.60 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.037      7
 17.5     1.40 kg.  Munichmout I - Weyermann      Duitsland      1.038     15


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 10.00 g.     Tettnanger Tettnang               Whole    4.80   1.7  15 min.
 60.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.40  14.6  60 min.
 25.00 g.     Spalter Spalt                     Whole    4.30   3.8  15 min.

Yeast
-----
Wyeast 2565 Kolsch

Mash Schedule
-------------
Mash Type: Single Step

Saccharification Rest Temp :  66  Time:  60
Sparge Temp :                 78  Time:  10



Jouw ondergisters smaken trouwens ook prima.

Tags: