Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?  (gelezen 5857 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
[Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Gepost op: 27-05-2010 15:43 u »
Meestal brouwen wij tussen de 15 a 18 liter. Bij het bottelen maken we dan een suikeroplossing met 200 ml water. Echter nu hebben we een batch gesplitst en 4 liter apart gehouden om te bottelen. En ik kan me voorstellen dat  200 ml water gebruiken voor de suikeroplossing misschien wat veel.

Hoeveel ml water per gram suiker heb je nodig om een goede oplossing te maken, maar toch weinig water te gebruiken?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline epiphonix

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: be
  • Haal die banaan uit je oor!
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #1 Gepost op: 27-05-2010 15:47 u »
Oplosbaarheid sacharose (wikipedia): 2000 g/L

Dus 1 gram heeft 1/2000 L water nodig; een halve milliliter water per gram dus

EDIT: Deze waarde geldt bij 20 C, bij 100 C kan je 5000 g oplossen per liter. Dus even koken en je hebt nog maar 0,2 mL nodig per gram suiker, of gemakkelijker dan: 5 gram suiker los je op in 1 mL (of in 10 mL kan je tot 50 gram suiker oplossen (bij koken), 't is maar hoe je't hebben wil natuurlijk)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.443
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #2 Gepost op: 27-05-2010 16:05 u »
Ik zou zeggen twee delen water, dus 100 ml op 50 g. 1 op 1 geeft een dikke stroop die minder goed mengt.

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #3 Gepost op: 27-05-2010 16:05 u »
Dat is wel heel weinig water :)

Ik zou zeggen twee delen water, dus 100 ml op 50 g. 1 op 1 geeft een dikke stroop die minder goed mengt.

Daar zit ook wel wat in. Vind het sowieso wel fijn om een 'standaard' methode te hebben.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #4 Gepost op: 27-05-2010 16:24 u »
Meestal doe ik het zoals MO: 2 g water op 1 g suiker, zodat je een niet al te dikke stroop krijgt die goed mengt.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #5 Gepost op: 27-05-2010 16:36 u »
Ik zit meestal ook op 2 a 3 delen water op 1 deel suiker.

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #6 Gepost op: 27-05-2010 17:01 u »
Ik gebruik geen water maar bier wat meestal gebruikt is voor de hydrometer de concentratie is ook 1 gram bier op 1 gram suiker. Het koken is wel kritisch i.v.m. de schuimvorming.
Dit houdt de smaak van bier overeind en verdund dus alleen het alcohol percentage wat weer opgekrikt wordt door de hergisting.
Als ik een paar proef flesjes vul dan gaat de suiker gewoon zo in de fles (8 gr/l) en keer ik de felsjes regelmatig een keer om.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #7 Gepost op: 27-05-2010 17:54 u »
Hier ook 2 delen water op 1 deel suiker!  :biersmile:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #8 Gepost op: 27-05-2010 19:34 u »
2 delen water op 1 deel suiker!  :biersmile:

Idem..lijkt een goede standaard... :brouwen:

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #9 Gepost op: 27-05-2010 19:45 u »
Ik gebruik geen water maar 2,5 deel bier en n deel water. In de praktijk komt het bij mij neer op zo'n halve liter bier voor zo'n 200 gram suiker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #10 Gepost op: 27-05-2010 20:34 u »
Ik zit meestal ook op 2 a 3 delen water op 1 deel suiker.

Ik ook. Maak de oplossing niet te dik. Dat geeft vermengingsproblemen! Je hoeft niet bang te zijn voor verdunning van het bier. Je geeft immers ook veel suikers.

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #11 Gepost op: 27-05-2010 21:14 u »
Ik zorg altijd voor 5 ml oplossing per flesje,
dat verdeeld makkelijk met een spuit, 60 ml spuit voor 12 flesjes.
Verhouding is 2,5 g suiker in 5 ml oplossing.

groet Jelle

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Re: [Bottelen] Suikeroplossing, hoeveel water?
« Reactie #12 Gepost op: 10-06-2010 11:22 u »
Ik zorg altijd voor 5 ml oplossing per flesje,
dat verdeeld makkelijk met een spuit, 60 ml spuit voor 12 flesjes.
Verhouding is 2,5 g suiker in 5 ml oplossing.

groet Jelle
ik gebruik 6 ml oplossing per flesje, maar iedere keer opgetrokken in een 10 ml spuit. Doseert exacter met niet echt veel meer werk.

Tags: