Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Rendement molens  (gelezen 6038 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline garrit

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Proost!
    • hobbyhoekgarritenanci
Rendement molens
« Gepost op: 22-09-2004 16:56 u »
Ik heb een eenvoudige schijvenmolen en ik vraag mij af of er een verschil in rendement is ten opzichte van de walsenmolen. Met rendement bedoel ik dezelfde hoeveelheid graan in beide type molens en welke geeft dan de meeste suikers en wat is dat verschil in procenten. Als ik bierbrouw schroot ik 7,5 kilo per keer. Voor het sterkere spul schroot ik tot 40 kilo op een dag. Totaal schat ik dat er ruim 100 kilo gerst per jaar erdoor gaat. Is het voor mij interessant om een walsenmolen aan te schaffen. (Zelf maken is geen optie omdat ik a technisch ben.)

Groeten uit het regenachtige Kinderdijk


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: rendement molens
« Reactie #1 Gepost op: 22-09-2004 17:05 u »
Beste Garrit,

Over het gebruik van een schijvenmolen of een walsen molen is op dit forum al veel geschreven, bijvoorbeeld HIER. Gebruik vooral de zoekfunctie eens.

Ik gebruik zelf een schijvenmolen die ik aandrijf met een boormachine en mijn rendement is altijd boven de 80%. Veel hangt samen met hoe fijn of hoe grof je schroot. Hoe fijner hoe hoger je rendement, maar hoe slechter je filtratie en hoe groter de kans op oxidatie van je uiteindelijke bier. Naar mijn ervaring maakt het voor je rendement niet uit of je nu een schijvenmolen of een walsenmolen gebruikt. Ik brouw met drie vrienden op hectoliterschaal en zelf op 20-literschaal. Bij de grote installatie hebben we een walsenmolen, maar het rendement is niet hoger dan in mijn eigen installatie met de schijvenmolen.

Groeten,

A3

Offline garrit

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Proost!
    • hobbyhoekgarritenanci
Re: rendement molens
« Reactie #2 Gepost op: 22-09-2004 18:31 u »
Dan is er nog een vraag. Bij mij begon de boormachine (500 watt) wel heel erg te roken toen ik er 40 kilo gerst mee wilde schroten. Hoeveel gerst kan ik manueel met een maltmill per uur schroten?

Groetjes Garrit.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: rendement molens
« Reactie #3 Gepost op: 23-09-2004 08:33 u »
Ha Garrit :proost:

Ik ben daar altijd wel even mee bezig (zeker met het handje). Ik verschroot zo'n 25 kilo in het uur (heb ik wel een lamme arm  ;D.

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: rendement molens
« Reactie #4 Gepost op: 23-09-2004 14:38 u »
Dan is er nog een vraag.Bij mij begon de boormachine (500 watt) wel heel erg te roken toen ik er 40 kilo gerst mee wilde schroten.Hoeveel gerst kan ik manueel met een maltmill per uur schroten?Groetjes Garrit.

Ha Garrit,

40 kg achter elkaar is ook wel heel veel. Ik schroot per keer met de boormachine en de schijvenmolen een kilo of 5 tot 8. Hierbij laat ik de boormachine na elke kilo even afkoelen, want dan moet ik de houder van de molen opnieuw vullen met mout. Steeds even wat rust nemen gaat nog altijd sneller dan met de hand schroten. Pas ook op dat je niet te fijn schroot, want dit kost meer energie en dan wordt je boor warmer.

Groeten,

A3

Offline cornel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Hobbybrouwen, een genietbare heerlijke hobby!
Re: rendement molens
« Reactie #5 Gepost op: 23-09-2004 20:07 u »
Geachte,
Persoonlijk gebruik ik een tweedhands haverpletmolen.Kostprijs ongeveer 50 euro.
De kapaciteit is 1500kg per uur en de afstand van de pletwalsen is volledig regelbaar.Een tweedhandse elktromotor
ongeveer 50 euro.
Ik brouw steeds 100 liter bier,schroot de mout de avond voordien zodat ik s'morgens vroeg kan starten zonder
stof of lawaai te maken.
Ga eens kijken bij landbouwers of paardehouders die stoppen. :duimop:
Succes.
Cornel uit Belgie

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: rendement molens
« Reactie #6 Gepost op: 24-09-2004 09:27 u »
Wij hebben ook zo'n ding. Werkt perfect, zowel op 230 Volt als op krachtstroom.


Groeten,

A3

Offline garrit

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Proost!
    • hobbyhoekgarritenanci
Re: rendement molens
« Reactie #7 Gepost op: 24-09-2004 19:10 u »
Ik heb die haverpletter opgezocht en nieuw begint hij bij 1000 euro met die 50 euro heb je wel erge mazzel gehad.

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re: rendement molens
« Reactie #8 Gepost op: 25-09-2004 01:22 u »
...Hoeveel gerst kan ik manueel met een maltmill per uur schroten?
Mij ervaring is dat het schroten met een schijvenmolen behoorlijk wat meer energie (lees zweet) kost dan het schroten met een walsenmolen. Ik haal rond de 3 tot 5 keer meer mout door mijn walsenmolen in dezelfde tijd die ik vroeger bij het gebruik van mijn oude schijvenmolen nodig had. Qua rendement zou een schijvenmolen hoger uit moeten komen, omdat je de moutkorrels verder kapot maakt. Mijn ervaring was dat mijn rendement juist omhoog ging door de overstap van de perfect ingestelde walsenmolen (mijn schijvenmolen kon dus nog wel beter worden ingesteld).

Grt, Bas H.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: rendement molens
« Reactie #9 Gepost op: 25-09-2004 01:39 u »
Hoi Bas,

De gangbare mening is juist dat een walsenmolen een hoger rendement oplevert.

Herman

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re: rendement molens
« Reactie #10 Gepost op: 25-09-2004 10:02 u »
De gangbare mening is juist dat een walsenmolen een hoger rendement oplevert.
Dat is mijn ervaring ook, maar ik begrijp niet waarom. Met een schijvenmolen vermaal je de moutkorrel toch (gedeeltelijk), waar een walsenmolen ervoor zorgt dat de korrel alleen opengebroken / opengeplet wordt? Vermalen zou er toch voor moeten zorgen dat er meer zetmeel beschikbaar is voor het maischen. Of zou het gangbaar zijn om een schijvenmolen erg grof af te stellen om filtratieproblemen te voorkomen (dat was bij mij het geval)?

Grt, Bas H.

Offline garrit

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Proost!
    • hobbyhoekgarritenanci
Re: rendement molens
« Reactie #11 Gepost op: 25-09-2004 13:32 u »
Hallo Bas en anderen,
Ik heb wel eens ergens gelezen dat met de schijvenmolen veel gerstekorrels doormidden breken, zodat het water er moeite mee heeft er binnen in te dringen. Zelf schroot ik zo dat er een enkele hel gerstekorrel te vinden is. Mijn filter heeft ca. 2.75 mm gaatjes.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.526
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: rendement molens
« Reactie #12 Gepost op: 27-09-2004 21:02 u »
Walsenmolens geven een iets hoger rendement omdat ze de kaf meer heel laten (breken) dan bij schijfmolens waarbij de kaf min of meer kapotgewreven wordt. Door de fijne deeltjes heeft het filterbed meer weerstand waardoor het spoelen minder snel verloopt. Bij een zeer rustige uitspoeling zal er niet zo veel verschil zijn in rendement. Naast de suikers zullen er echter ook ongewenste bitter- kleur- en smaakstoffen uit de kaf spoelen waardoor de kwaliteit van je bier theoretisch iets minder zal zijn. Of dat ook daadwerkelijk het geval is is echter afhankelijk van tal van andere factoren.

 :degroeten: Jacques

Tags: schroten