Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De ondoorgrondelijke wegen van Carafa Ontbitterd  (gelezen 7123 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
De ondoorgrondelijke wegen van Carafa Ontbitterd
« Gepost op: 27-09-2004 11:24 u »
Brouwers,

Het is me opgevallen dat een klein en vergelijkbaar percentage van carafa ontbitterd in de stort soms totaal andere smaakeffecten kan hebben. Een voorbeeld:

In mijn rookbier heb ik 1,7% carafa gebruikt en in de smaak vind je hier niets van terug: geen koffie-achtige of gebrande smaken, geen gebrande moutbitterheid. In ons bokbier hebben we 1,5% in de stort gebruikt. Hier proef je overdadig koffie-achtige, gebrande smaken en een gebrande moutbitterheid. Vergelijkbare stort, vergelijkbare begindichtheid van de bieren (1058 voor het rookbier en 1064 voor de bok) en een totaal ander effect van de carafa. In beide gevallen is de mout volledig meegemaischd.

Hoe kan dit? Hebben jullie een vergelijkbare ervaring en/of een verklaring hiervoor?

Groeten,

A3

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: De ondoorgrondelijke wegen van Carafa Ontbitterd
« Reactie #1 Gepost op: 27-09-2004 11:30 u »
Mijn hypothese: de combinatie met de gist geeft een sterk afwijkend smaakpalet. Ik weet toevallig dat jij andere gisten hebt gebruikt voor je voorbeelden. Jouw bockbier gist benadruk wellicht de zwarte mout smaken. Hoewel ik hem vorige week zelf heb geproefd, en ik vond het gebrande ontzettend meevallen. Smaken verschillen dus ook nog eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De ondoorgrondelijke wegen van Carafa Ontbitterd
« Reactie #2 Gepost op: 27-09-2004 11:33 u »
Ha MO,

Je beschreef een wat onaangename bitterheid en die proef ik ook. Volgens mij komt die uit de carafa en niet uit de hop. Zeker als het bier wat warmer wordt proef je de carafa heel goed.

De gisten waren inderdaad anders, aan jouw hypothese had ik ook al gedacht. Wellicht dat anderen dit kunnen bevestigen?

Groeten,

A3

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De ondoorgrondelijke wegen van Carafa Ontbitterd
« Reactie #3 Gepost op: 27-09-2004 20:50 u »
Hoi Adrie,

Ik denk dat Martin gelijk heeft als hij stelt dat de gist een belangrijke rol speelt. Gist is namelijk een belangrijke smaakmaker.
Voor jouw vraag denk ik dat je ook moet kijken naar de andere smaakbepalende invloeden. Rauchmaltz heeft een uitgesproken smaak waardoor de smaak van carafa ondergesneuwd wordt. Ook een flinke bitterheid door veel hop heeft zijn invloed (geeft versterking van de smaak van carafa).

 :degroeten: Jacques

Tags: