Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Agnes, Queen of Sorrow - IPA  (gelezen 2758 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Gepost op: 15-05-2010 19:15 u »
Naam recept--------- : IPA2
Brouwdatum---------- : 15/05/2010
Biertype------------ : C India Pale Ale           
Aantal liters------- : 15 liter
Gewenst begin SG---- : 1070
Brouwzaalrendement-- : 68 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 23.55 liter
Spoelwater---------- : 7.55 liter
Maischwater--------- : 16 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 16.8 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 44 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
0082% 004164 g Pale alemout                      5.5  EBC   
0003% 000152 g Tarwemout                         3    EBC   
0002% 000101 g Caramunich                        123  EBC   
0008% 000406 g Kristalsuiker                     0    EBC   
0005% 000253 g Carapils (D)                      2.5  EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00008 g  0006 %az  075 min B Northern Brewer (D)           
Bloemen---00005 g  07.6 %az  075 min B Cascade       
                 
Pellets---00010 g  12.3 %az  030 min P Simcoe
Bloemen---00010 g  07.6 %az  020 min B Cascade                       

Pellets---00010 g  08.2 %az  010 min P Amarillo                       
Bloemen---00010 g  07.6 %az  010 min B Cascade                     
Pellets---00010 g  12.3 %az  010 min P Simcoe         
                       
Bloemen---00010 g  07.6 %az  000 min B Cascade                       
Pellets---00010 g  12.3 %az  000 min P Simcoe       

Pellets---0008 g  08.2 %az  drooghop P Amarillo                       
Bloemen---00015 g  07.6 %az  drooghop B Cascade                     
Pellets---0008 g  12.3 %az  drooghop P Simcoe                   

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : Fermentis Safale S-04               
Gist toegevoegd als- : droog
Volume-------------- :  Ltr
Beluchtingstijd----- :  uur
Temperatuur--------- : C

Maischschema----------------------------------------------
90m/66C Maischdikte is: 3.15 L/kg


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #1 Gepost op: 15-05-2010 20:10 u »
Mooi recept. Waar komt deze prachtige naam nou weer vandaan?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #2 Gepost op: 15-05-2010 21:16 u »
Van een nummer van Bonnie Prince Billy.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #3 Gepost op: 15-05-2010 22:09 u »
Mooi recept. Waar komt deze prachtige naam nou weer vandaan?

Ik had direct associaties met een Zweeds gothic bandje.... nee dus.

Maar het recept en dan vooral de hopstort ziet er mooi gebalanceerd uit.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #4 Gepost op: 18-05-2010 09:26 u »
Vind je de S04 toch lekkerder voor een bier als dit dan de US05?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #5 Gepost op: 18-05-2010 11:27 u »
Ik had de keuze tussen Nottingham en S-04. Ik wilde deze gist al eens in een IPA proberen. Dit schijnt wel een fruitige en een klein beetje kauwgomballengist te zijn, maar ik vind het idee van een Engelse gist in een IPA wel goed. Hij vergist snel en bezinkt goed.

En daarbij: de US-05 heb ik zo vaak gebruikt, ik wil die andere gisten ook wel eens proberen.

Offline Thijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #6 Gepost op: 19-05-2010 13:39 u »
Ziet er een mooi recept uit.

Ik vraag me enkel af:  90 min op 66C maischen.  ??? Werkt dit echt?  Heb je dan niet te veel restsuikers?

mvg,
Thijs

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #7 Gepost op: 19-05-2010 13:50 u »
Dat werkt perfect. Sterker nog: op 68 werkt het ook. En ik heb ook wel eens 70 graden gebruikt. Je vergistbaarheid gaat wat naar beneden, maar dat was bij dat bier ook de bedoeling. Je kunt dit soort eenstapsmaischschema's uitvoeren van 65 tot en met 70 graden. Hoe hoger hoe meer onvergistbare suikers en hoe lager hoe meer vergistbare suikers. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat de verschillen niet heel dramatisch zijn tussen 65 en 70, al zal het wel afhangen van de gebruikte mout.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #8 Gepost op: 19-05-2010 13:51 u »
Ja hoor, over de plas (UK/VS) is dat de standaard methode. Bij mij thuis ook.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #9 Gepost op: 19-05-2010 15:20 u »
Klopt allemaal, je zit als het ware op een suboptimale temperatuur tussen 60 en 70°C. Het wordt vooral gebruikt bij  palemout, waarbij het maischproces gedeeltelijk (in de korrel) tijdens het mouten is gebeurd. Maar sommige mensen gebruiken dit schema ook bij pilsmout. Het scheelt je in ieder geval een paar opwarmstappen.

Zoek anders nog eens op eenstapsmaisch op het forum. Het komt best vaak voorbij.

Offline Thijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #10 Gepost op: 19-05-2010 15:28 u »
Dat klinkt interessant.  Moet ik dringend eens proberen!

groetjes,
Thijs

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Agnes, Queen of Sorrow - IPA
« Reactie #11 Gepost op: 23-05-2010 10:32 u »
Ik heb gisteren dit bier geheveld bij een dichtheid van 1017. Het is dus een lekker snelle gist, welke ook prima bezinkt. Ik rook sterk de Simcoe hop in het bier, welke best wel dennenachtig is. Ik was er nog niet echt wild van. Over 2 dagen de drooghop erbij.

Tags: