Agnes, Queen of Sorrow - IPA

Gestart door Gerb, 15-05-2010 19:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gerb

Naam recept--------- : IPA2
Brouwdatum---------- : 15/05/2010
Biertype------------ : C India Pale Ale           
Aantal liters------- : 15 liter
Gewenst begin SG---- : 1070
Brouwzaalrendement-- : 68 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 23.55 liter
Spoelwater---------- : 7.55 liter
Maischwater--------- : 16 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 16.8 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 44 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
0082% 004164 g Pale alemout                      5.5  EBC   
0003% 000152 g Tarwemout                         3    EBC   
0002% 000101 g Caramunich                        123  EBC   
0008% 000406 g Kristalsuiker                     0    EBC   
0005% 000253 g Carapils (D)                      2.5  EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00008 g  0006 %az  075 min B Northern Brewer (D)           
Bloemen---00005 g  07.6 %az  075 min B Cascade       
                 
Pellets---00010 g  12.3 %az  030 min P Simcoe
Bloemen---00010 g  07.6 %az  020 min B Cascade                       

Pellets---00010 g  08.2 %az  010 min P Amarillo                       
Bloemen---00010 g  07.6 %az  010 min B Cascade                     
Pellets---00010 g  12.3 %az  010 min P Simcoe         
                       
Bloemen---00010 g  07.6 %az  000 min B Cascade                       
Pellets---00010 g  12.3 %az  000 min P Simcoe       

Pellets---0008 g  08.2 %az  drooghop P Amarillo                       
Bloemen---00015 g  07.6 %az  drooghop B Cascade                     
Pellets---0008 g  12.3 %az  drooghop P Simcoe                   

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : Fermentis Safale S-04               
Gist toegevoegd als- : droog
Volume-------------- :  Ltr
Beluchtingstijd----- :  uur
Temperatuur--------- : °C

Maischschema----------------------------------------------
90m/66°C Maischdikte is: 3.15 L/kg

Adrie

Mooi recept. Waar komt deze prachtige naam nou weer vandaan?

Gerb

Van een nummer van Bonnie Prince Billy.


William

Citaat van: Adrie op 15-05-2010  20:10 uMooi recept. Waar komt deze prachtige naam nou weer vandaan?

Ik had direct associaties met een Zweeds gothic bandje.... nee dus.

Maar het recept en dan vooral de hopstort ziet er mooi gebalanceerd uit.

MO

Vind je de S04 toch lekkerder voor een bier als dit dan de US05?

Gerb

Ik had de keuze tussen Nottingham en S-04. Ik wilde deze gist al eens in een IPA proberen. Dit schijnt wel een fruitige en een klein beetje kauwgomballengist te zijn, maar ik vind het idee van een Engelse gist in een IPA wel goed. Hij vergist snel en bezinkt goed.

En daarbij: de US-05 heb ik zo vaak gebruikt, ik wil die andere gisten ook wel eens proberen.

Thijs

Ziet er een mooi recept uit.

Ik vraag me enkel af:  90 min op 66°C maischen.  ??? Werkt dit echt?  Heb je dan niet te veel restsuikers?

mvg,
Thijs

Adrie

Dat werkt perfect. Sterker nog: op 68 werkt het ook. En ik heb ook wel eens 70 graden gebruikt. Je vergistbaarheid gaat wat naar beneden, maar dat was bij dat bier ook de bedoeling. Je kunt dit soort eenstapsmaischschema's uitvoeren van 65 tot en met 70 graden. Hoe hoger hoe meer onvergistbare suikers en hoe lager hoe meer vergistbare suikers. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat de verschillen niet heel dramatisch zijn tussen 65 en 70, al zal het wel afhangen van de gebruikte mout.

De-Geert

Ja hoor, over de plas (UK/VS) is dat de standaard methode. Bij mij thuis ook.


Gerb

Klopt allemaal, je zit als het ware op een suboptimale temperatuur tussen 60 en 70°C. Het wordt vooral gebruikt bij  palemout, waarbij het maischproces gedeeltelijk (in de korrel) tijdens het mouten is gebeurd. Maar sommige mensen gebruiken dit schema ook bij pilsmout. Het scheelt je in ieder geval een paar opwarmstappen.

Zoek anders nog eens op eenstapsmaisch op het forum. Het komt best vaak voorbij.

Thijs

Dat klinkt interessant.  Moet ik dringend eens proberen!

groetjes,
Thijs

Gerb

Ik heb gisteren dit bier geheveld bij een dichtheid van 1017. Het is dus een lekker snelle gist, welke ook prima bezinkt. Ik rook sterk de Simcoe hop in het bier, welke best wel dennenachtig is. Ik was er nog niet echt wild van. Over 2 dagen de drooghop erbij.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.