Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Invertsuiker  (gelezen 11740 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Anno Sjoerd

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
Invertsuiker
« Gepost op: 08-05-2010 12:03 u »
Ik heb een recept gekregen voor een bietje waarin invert-suiker staat.

Wat is invert-suiker? Kun je dat zelf maken of kun je dit ergens kopen?

Anno Sjoerd

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Invertsuiker
« Reactie #1 Gepost op: 08-05-2010 12:12 u »
Invertsuiker is suiker waarin de disaccharide saccharose (voornaamste component in kristalsuiker) is omgezet in de monosacchariden glucose en fructose. Je schijnt dit te kunnen doen door een suikeroplossing lang te koken onder zure omstandigheden.

In feit heeft invertsuiker weinig nut boven saccharose omdat de gist ook uitstekend in staat is om hetzelfde inverteertruukje uit te halen met het enzym invertase.

Monosacchariden zouden wat gemakkelijker door een gist worden omgezet.

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Invertsuiker
« Reactie #2 Gepost op: 08-05-2010 12:31 u »
Ik heb een recept gekregen voor een bietje waarin invert-suiker staat.

Wat is invert-suiker? Kun je dat zelf maken of kun je dit ergens kopen?

Anno Sjoerd
Invertsuiker krijg je door de suikeroplossing te koken met citroenzuur als volgt:


Suiker inverteren:
per kilo suiker 42 cl water nemen
verwarm het mengsel en roeren ,als het kookt 0.5 gram citroenzuur
per liter toevoegen het ontstane schuim weghalen
na 10 minuten door een doek in een pan gieten en afkoelen

Groet Jelle

Offline Anno Sjoerd

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
Re: Invertsuiker
« Reactie #3 Gepost op: 08-05-2010 12:53 u »
William,

Begrijp ik nu goed dat je net zo goed gewone suiker kunt nemen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Invertsuiker
« Reactie #4 Gepost op: 08-05-2010 12:56 u »
Als het om bier gaat, ja.

Offline Anno Sjoerd

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
Re: Invertsuiker
« Reactie #5 Gepost op: 08-05-2010 13:58 u »
ad Jelle, Dank je voor het recept voor het maken van invertsuiker.

ad William,

Ik heb er even over nagedacht. Tijdens het maischen heb je enzymen die het één en ander met de suiker kunnen. Als je aan het koken bent is er geen enzym meer te vinden dat actief is. Tenminste, als de suiker tijdens het koken toegevoegd.

Is het niet de vraag of de gist iets met de invertsuiker kan? Als de gist er niets mee kan, of voor een deel er iets mee kan zal het zeker invloed hebben op de smaak, of zit ik er nu helemaal naast.

Offline Wouter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Re: Invertsuiker
« Reactie #6 Gepost op: 08-05-2010 14:11 u »
De gist zelf maakt het enzym invertase, dit is niet een enzym uit de mout.

De gist kan zeker wat met invertsuiker, maar ook met gewone suiker.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Invertsuiker
« Reactie #7 Gepost op: 08-05-2010 14:12 u »
Gist kan zowel iets met saccharose als met invertsuiker. Het metabool systeem van de gist bevat ook allerlei enzymen waaronder invertases. Waarschijnlijk zal de smaak wel anders zijn of je saccharose of invertsuiker gebruikt. De gist moet andere metabole routes gebruiken die ook andere vergistingsproducten opleveren.
Daarnaast zal het aanbieden van veel "voorverteerde suikers" de gist misschien aanzetten tot de gemakkelijkste weg.

Ik heb ooit een lezing van Baetsle bijgewoond die vertelde dat het kort koken van suiker met een beetje citroenzuur niet leidt tot noemenswaardige vorming van fructose / glucose. Tja, Baetsle kan af en toe nogal stellig zijn. Veel destilleerders maken in ieder geval hun stookwijn op basis van invertsuiker die op deze manier bereid is. :weetniet:

Offline Anno Sjoerd

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
Re: Invertsuiker
« Reactie #8 Gepost op: 08-05-2010 14:24 u »
Dank je William,

Het wordt gewone suiker van de supermarkt.

btw, stoken is niet mijn ding. Als je het niet goed doet draag je binnen de kortste keren een witte stok met rode strepen. :huilen:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Invertsuiker
« Reactie #9 Gepost op: 08-05-2010 14:56 u »
Veel destilleerders maken in ieder geval hun stookwijn op basis van invertsuiker die op deze manier bereid is. :weetniet:
Dat is om rotte eieren geur te voorkomen.


Offline GerritT

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Invertsuiker
« Reactie #10 Gepost op: 01-04-2019 12:19 u »
Om even een oude thread tot leven te roepen (necro-threading ftw): in vroeger tijden werd het ook gebruikt als kleuring.

Ron Pattinson is hier de specialist: https://barclayperkins.blogspot.com/2009/06/refined-sugar-vs-invert-sugar.html

 

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 163
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: Invertsuiker
« Reactie #11 Gepost op: 01-04-2019 17:48 u »
Ik heb een recept gekregen voor een bietje waarin invert-suiker staat.

Wat is invert-suiker? Kun je dat zelf maken of kun je dit ergens kopen?

Anno Sjoerd
Ik kom uit de bakkerij en wij gebruiken invertsuiker om ontbijtkoek te maken. Misschien hen je een ambachtelijke bakker die wat wil verkopen

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Invertsuiker
« Reactie #12 Gepost op: 01-04-2019 18:08 u »
Als je kunt brouwen kun je ook gemakkelijk invertsuiker maken. Ik gebruik m nagenoeg altijd als ik bijsuiker. Je kunt m in voorraad maken en gewoon bewaren. Bij toevoegen ff wegen wat je toevoegt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Invertsuiker
« Reactie #13 Gepost op: 01-04-2019 22:51 u »
Voor de bierbereiding is het niet nodig om invertsuiker te gebruiken. Zoals William de nodige jaren geleden terecht opmerkte maakt gist het enzym invertase aan dat uitgescheiden wordt. Buiten de gistcel wordt kristalsuiker (sucrose) door invertase afgebroken tot glucose en fructose.

Tags: