Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: mijn eerste gistproces...  (gelezen 11314 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
mijn eerste gistproces...
« Gepost op: 03-05-2010 21:33 u »
Hallo allen,

Onlangs samen met schoonpa zo'n starters kit met 2 blikken Brewferm extract gekocht. 3 dagen geleden het zaakje in gang gezet...Spannend :)
Nu merk ik wat onverwachts aan het gistingsproces. Ik heb op het forum gezocht maar ik kon geen uitsluitsel vinden, vandaar dit postje:

Na de eerste dag heeft het gist flink huis gehouden; er stond een flinke kraag schuim op het nat. Dit hebben we weggehaald.
Ik had verwacht dat dit proces zich min-of-meer zou herhalen de tweede dag; maar na de tweede dag stond er helemaal geen schuim meer op het bier! het zag er uit als (donker) bier dat je na een goed feest 's morgen op je aanrecht in een glas aantreft. dood dus. De deksel stond wel iet wat bol nog; en het rook gisterig
De dag daarna was het niet veel anders

Is dit normaal of is er wat fout gegaan in ons emmertje?

Nu ik toch jullie aandacht heb; Ik lees op het forum telkens dat na het gisten een periode van lageren (2 weken) volgt in een fles. Is dit noodzakelijk? De handleiding die wij hebben spreekt hier namelijk niet over.

Bedankt voor de hulp!

Joris


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #1 Gepost op: 03-05-2010 21:40 u »
Hallo allen,

Onlangs samen met schoonpa zo'n starters kit met 2 blikken Brewferm extract gekocht. 3 dagen geleden het zaakje in gang gezet...Spannend :)
Nu merk ik wat onverwachts aan het gistingsproces. Ik heb op het forum gezocht maar ik kon geen uitsluitsel vinden, vandaar dit postje:

Na de eerste dag heeft het gist flink huis gehouden; er stond een flinke kraag schuim op het nat. Dit hebben we weggehaald.
Ik had verwacht dat dit proces zich min-of-meer zou herhalen de tweede dag; maar na de tweede dag stond er helemaal geen schuim meer op het bier! het zag er uit als (donker) bier dat je na een goed feest 's morgen op je aanrecht in een glas aantreft. dood dus. De deksel stond wel iet wat bol nog; en het rook gisterig
De dag daarna was het niet veel anders

Is dit normaal of is er wat fout gegaan in ons emmertje?


Heb je een begin dichtheid van je bier en de huidige dichtheid. Het kan zijn dat je bier al redelijk uitvergist is na de eerste dag.

Het is trouwens beter om de schuimkraag niet van je bier af te halen. Dit is namelijk je gist. Verder vergroot het de kans op infecties.

Nu ik toch jullie aandacht heb; Ik lees op het forum telkens dat na het gisten een periode van lageren (2 weken) volgt in een fles. Is dit noodzakelijk? de handleiding die wij hebben spreekt hier nl. niet over.

Bedankt voor de hulp!

Joris


Lageren is geeft een betere (vooral zachter) smaak aan je bier, maar is niet nodig.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #2 Gepost op: 03-05-2010 21:45 u »
Ten eerste: waarom heb je het schuim weggehaald? Dat is nergens voor nodig en levert alleen een besmettingsrisico op. Gewoon het vat dichtlaten. Het is mogelijk dat het bier na 24 al over het hoogtepunt van vergisting is. Dit is afhankelijk van de dichtheid van het bier en hoeveel gist je toevoegt. Wat je ziet is normaal.

Laat het bier nog een week staan en zet het bier dan wat koeler of hevel het bier over in een lagervat en zet dat koel. Een lagerstap is in principe niet vereist, maar wordt gebruikt om het bier van de gist af tehalen en het bier wat helderder te laten trekken. In jullie geval zou ik het overslaan en na 1 week het bier koeler wegzetten. Dan na 2 weken kan je bottelen.

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #3 Gepost op: 03-05-2010 21:54 u »
Gerb, MM,

Dank voor de snelle reacties!

Ik heb het huidige gehalte niet gemeten maar bij aanvang wel. Heb het opgeschreven maar nu niet bij de hand.
Kan het inderdaad nu eens meten om te zien of het wellicht al ver klaar is.

We hebben het schuim eraf gehaald omdat dit in een van de handleidingen stond die we erbij kregen (We kregen er meerdere; 1 bij het Brewferm blik , een bij de startkit; en nog een bij... weet niet meer ;-). Maar de boodschap is duidelijk; niet meer doen!

En wat betreft dat lageren; Experimenteren mag neem ik aan? Ik kan de helft lageren ene de helft op fles doen over een week.

groeten,
Joris

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #4 Gepost op: 03-05-2010 22:04 u »
Pas op met te snel bottelen. Als niet alle suiker is omgezet, kan de druk in de fles te hoog worden en kan de fles klappen. Wacht nog 2 weken en meet de dichtheid van het bier.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #5 Gepost op: 03-05-2010 22:05 u »
Gerb, MM,

Dank voor de snelle reacties!

Ik heb het huidige gehalte niet gemeten maar bij aanvang wel. Heb het opgeschreven maar nu niet bij de hand.
Kan het inderdaad nu eens meten om te zien of het wellicht al ver klaar is.

We hebben het schuim eraf gehaald omdat dit in een van de handleidingen stond die we erbij kregen (We kregen er meerdere; 1 bij het Brewferm blik , een bij de startkit; en nog een bij... weet niet meer ;-). Maar de boodschap is duidelijk; niet meer doen!

En wat betreft dat lageren; Experimenteren mag neem ik aan? Ik kan de helft lageren ene de helft op fles doen over een week.

groeten,
Joris

Dat lagerexperiment moet je zeker doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #6 Gepost op: 03-05-2010 22:21 u »
Lees ook even de nieuwe online cursus op deze site. Omdat je niet met mout werkt kun je beginnen te lezen vanaf het afkoelen van het wort.

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #7 Gepost op: 03-05-2010 22:34 u »
Lastig om hier wat zinnigs over te zeggen, bijv:

Citaat
Na de eerste dag heeft het gist flink huis gehouden; er stond een flinke kraag schuim op het nat. Dit hebben we weggehaald.

Na een volle dag zit er niet zoveel gist meer in het schuim en zit er zat in de gistende wort.
Bovendien doen die blik producenten vaak voldoende veel gist erbij.

Het weer was de afgelopen dagen lekker warm dus waarschijnlijk is de vergisting al naar z'n eind toe en kan je gewoon standaard verder werken. (Nog een poosje in het gistvat, voor het bottelen even flink met je hevelslang op de bodem slaan om wat gist op te wellen en dan om de paar dagen een 'proefflesje' drinken.

Trouwens, als je verder gaat met brouwen: altijd in alle stadia van je brouwproces af en toe even proeven...

Ok ok, misschien moet je de hop maar niet proeven en alleen ruiken!  ;D 

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #8 Gepost op: 04-05-2010 13:11 u »
Pas op met dat flink met de slang slaan om de gist op te wervelen. Als je binnen 3 weken na het brouwen gaat bottelen, is er nog genoeg gist in suspensie om de vergisting op fles te voltooien. Bij te veel gist in je flesje, kan er een naar smaakje ontstaan. Niet slaan met de slang is dus mijn advies.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #9 Gepost op: 04-05-2010 13:39 u »
Gerb heeft gelijk. Zelfs al is je bier op het oog kraakhelder, dan nog zweven er genoeg gistcellen in rond om de hergisting te voltooien. Dit is zelfs zo bij kraakheldere ondergisters die een paar weken hebben staan lageren. Het kan echter wel een week of drie duren voordat je bier volledig op druk is. De flessen pas weer koud wegzetten als je er een hebt opengetrokken, geproef en goedgekeurd dus.

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #10 Gepost op: 05-05-2010 19:25 u »
Allen,

Om terug te komen op een eerdere vraag aangaande de soortelijke massa;
we zijn gestart met 1037 en zitten nu op 1020. Ik neem nog effe wachten dus tot 1010?

De kleur lijkt nu meer op een pils, Het was bij aanvang ongveer zo  donker als Palm. Het is nu alleen erg troebel. Het is ook (nog) vrij bitter.
Ik heb er verder niets aan gedaan, niet geroerd geen "troep" afgeschept of iets dergelijks

Joris.
PS.
Mijn complimenten voor deze geweldige site!
Enorm veel informatie, makkelijk toegankelijk en een zeer levendig forum.
Ik bezoek veel sites en forums; deze is werkelijk top!



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #11 Gepost op: 05-05-2010 20:16 u »
Om terug te komen op een eerdere vraag aangaande de soortelijke massa;
we zijn gestart met 1037 en zitten nu op 1020. Ik neem nog effe wachten dus tot 1010?

Je kunt niet wachten op een bepaald SG. Het eind SG is sterk afhankelijk van de gebruikte gist, de bereidingswijze van het wort en de een heel klein beetje van de vergistingstemperatuur.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #12 Gepost op: 05-05-2010 20:32 u »
Klopt, maar je kan er wel bij zeggen dat 1020 niet het eind-SG kan zijn als je bij 1037 begint.

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #13 Gepost op: 05-05-2010 22:22 u »
Wat betreft het met de slang op de bodem slaan, remvs moet het zelf maar weten, ik doe het altijd want dan is je fles sneller op druk.

Dat varieert dan van een paar kleine tikjes tot 5 a 6 maal flink met de hevelslang prikken.

Een belangrijke nuance is gelegen in hoelang je de flessen wilt lageren, ik lager liever wat langer in het gistingsvat omdat bier en wijn nu eenmaal veel sneller rijpt in grotere partijen.

Wil je lang lageren op de drinkfles, bijv zo'n Russian Imperial Stout, dan moet je er juist voor zorgen dat je bottelflesjes langzaam op druk komen.
Met de slangram methode is het gegarandeerd binnen een dag of vijf wel op druk, maar ik zou dat niet een half jaartje lageren.

Een andere bijkomstigheid is dat ik in verhouding erg weinig bottelsuiker gebruik, de meesten op dit forum gebruiken gauw het dubbele, daarom heb ik ook wat meer gist in de bottelfles nodig...

__________

Bovendien gaat het hier om twee personen die 10 of 20 liter bier hebben staan dat is gemaakt van zo'n starterspakket, dit bier zal haar eerste verjaardag waarschijnlijk nooit vieren...  :)

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #14 Gepost op: 05-05-2010 23:16 u »
Wat betreft het met de slang op de bodem slaan, remvs moet het zelf maar weten, ik doe het altijd want dan is je fles sneller op druk.
Remvs gaat wat experimenteren; Ik ben van plan een deel meteen op fles te doen; het overige deel gaat lageren in het vaatje. ik zal een aantal flesjes bottelen zonder heveslangmethode en een paar met. Ik denk dat dit de beste leerschool is; proberen.

Een andere bijkomstigheid is dat ik in verhouding erg weinig bottelsuiker gebruik, de meesten op dit forum gebruiken gauw het dubbele, daarom heb ik ook wat meer gist in de bottelfles nodig...
In mijn handleidingen werd ook gesproken over suiker in het flesje. Wat ik me afvraag; Wat doet dit? Word dit suiker omgezet in (extra) alcohol en koolzuur? En zorgt het zo dus voor een sneller op dronk zijnd pilje? Of is de bedoeling dat dit suiker ook het uiteindelijke bier zoeter maakt? Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar niet zoet pilsener.


Bovendien gaat het hier om twee personen die 10 of 20 liter bier hebben staan dat is gemaakt van zo'n starterspakket, dit bier zal haar eerste verjaardag waarschijnlijk nooit vieren...  :)
Overschat nooit het geduld van twee brabanders :) Ons eerste bier word niet oud!

Dank voor jullie tips!

Joris

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #15 Gepost op: 05-05-2010 23:31 u »
Zoiets dacht ik al: jullie bier zal nooit echt oud worden...  ;)

Maar de suiker voor in je bottel flessen is bedoeld om koolzuur te maken (en niet voor een suikersmaak aan je bier).

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #16 Gepost op: 05-05-2010 23:36 u »
Zoiets dacht ik al: jullie bier zal nooit echt oud worden...  ;)

Maar de suiker voor in je bottel flessen is bedoeld om koolzuur te maken (en niet voor een suikersmaak aan je bier).
dus een beetje suiker zorgt ervoor dat het bier sneller voldoende koolzuur bevat in de fles?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #17 Gepost op: 05-05-2010 23:38 u »
Zonder suiker zal een uitvergist bier geen koolzuur vormen in de fles. Bedenk dat elke gram suiker door de gist wordt verdeeld in 0,5 gram koolzuur en 0,5g alcohol.

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #18 Gepost op: 05-05-2010 23:39 u »
Ja dat klopt, de koolzuur in je bottel fles is voornamelijk afkomstig van dat schepje suiker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #19 Gepost op: 06-05-2010 06:04 u »
In mijn handleidingen werd ook gesproken over suiker in het flesje. Wat ik me afvraag; Wat doet dit? Word dit suiker omgezet in (extra) alcohol en koolzuur? En zorgt het zo dus voor een sneller op dronk zijnd pilje? Of is de bedoeling dat dit suiker ook het uiteindelijke bier zoeter maakt? Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar niet zoet pilsener.

Misschien toch een idee om de online cursus te lezen. Daar wordt uitgelegd wat de bedoeling is van het suiker toevoegen.
http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html#In_de_fles

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #20 Gepost op: 12-05-2010 11:53 u »
Misschien toch een idee om de online cursus te lezen. Daar wordt uitgelegd wat de bedoeling is van het suiker toevoegen.
http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html#In_de_fles

Ben inmiddels inderdaad aan het cursusmateriaal begonnen; Bedankt voor de tip Jacques!

Bier zit sinds gisteren op de fles (weer een mijlpaal!). het SM was 1012. De reden dat we zijn gaan bottelen was dat het SM niet langer omlaag ging.
We hebben ter compensatie een klein beetje suiker minder toegevoegd. Ben benieuwd! De smaak lijkt nu hoopvol. Weliswaar vrij sterke smaak omdat we slechts 12 liter gemaakt hebben met het pakket (geschikt voor 12 tot 20 liter).

Ik ga me nu bezinnen op het volgende 'project'.
We blijven hiervoor nog gebruik maken van de Brewferm kant en klare bierpaketten. Vanwege het onstuimige gistprocess de eerste keer ga ik me eens verdiepen in de mogelijkheid om een ander gistsoort te gebruiken; al besef ik dat dit wellicht oor gevorderden is :)

Dank voor alle hulp.

Joris

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #21 Gepost op: 12-05-2010 12:03 u »
Bier zit sinds gisteren op de fles (weer een mijlpaal!). het SM was 1012. De reden dat we zijn gaan bottelen was dat het SM niet langer omlaag ging.

Ik snap wat je bedoeld, maar waar staat in jouw geval die SM voor?
Typfoutje ipv SG?

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #22 Gepost op: 12-05-2010 14:01 u »
Ik snap wat je bedoeld, maar waar staat in jouw geval die SM voor?
Typfoutje ipv SG?

Soortelijke Massa; Ik meen uit mijn natuurkunde les van vroeger begrepen te hebben dat het bij het meten van het Soortelijk Gewicht (de zwaarte kracht die werkt op een bepaalde hoeveelheid materie)  je feitelijk de Soortelijke Massa wilt weten (de hoeveelheid materie). Dus vandara dta ik dit maar SM ben gaan noemen :)

het SG zal op de maan anders zijn dan op de aarde; en het SG is op een berg lager dan in een dal, etc.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #23 Gepost op: 12-05-2010 14:33 u »
volgens mij is SG dimensieloos en gelijk aan de dichtheid van je suikeroplossing gedeeld door de dichtheid van water.
Dus geen massa en ook locatie onafhankelijk vermoed ik.

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: mijn eerste gistproces...
« Reactie #24 Gepost op: 12-05-2010 14:47 u »

Tags: vergisting beginner