Heren,
Ik heb dit ook al in een andere thread genoemd: het achterwege laten van een eiwitrust zorgt bij de bieren van De Vier Broeders in bijna alle gevallen voor een zeer stevige, persistente en fijne schuimkraag, ook in bieren waarin een aanzienlijke hoeveelheid suiker in de stort zit en in bieren met veel alcohol.
Zoals de meesten van jullie wel zullen weten zijn vooral middelgrote eiwitten verantwoordelijk voor de persistentie van de schuimkraag. Zijn er veel middelgrote eiwitten aanwezig in je bier, dan kun je ook met weinig koolzuur een prachtige schuimkraag krijgen.
Houd ik een korte eiwitrust aan van 10 minuten, dan is de schuimkraag al merkbaar minder stevig, maar het bier is ook sneller helder.
Bij Duvel speelt denk ik het glas zeker een grote rol en daarnaast de behoorlijk hoge concentratie van koolzuur. Vanwege de hoge suikerstort in de Duvel (vermoed ik) is een eiwitrust niet nodig en krijg je een mooie schuimkraag.