Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Blonde Gijt  (gelezen 3912 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Blonde Gijt
« Gepost op: 02-05-2010 09:50 u »
Bij deze een recept voor een hoppig blond bier. Klopt het recept?

Basis
Brouwdatum3-5-2010
BiertypeBlond(e)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1068 (7,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,6%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,9 liter
Maischdikte2,6 l/kg
Maischwater15,0 liter
Spoelwater15,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur12 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid46 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,0 %4564 gr3 EBC
Palemout 7 EBC20,0 %1217 gr7 EBC
Rietsuiker5,0 %304 gr6 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Amarillo9,2 %20 gr90 minuten21 EBU
Magnum (D)12,5 %10 gr90 minuten14 EBU
Cascade7,0 %20 gr20 minuten9 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale S-04
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153C15 minuten2,6 l/kg
263C30 minuten2,6 l/kg
372C40 minuten2,6 l/kg
478C1 minuten2,6 l/kg


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blonde Gijt
« Reactie #1 Gepost op: 02-05-2010 10:26 u »
Waarom 15 minuten op 53 C? Volgens de nieuwste inzichten kun je een pauze onder de 63 C gewoon weglaten. Of het moet zijn dat je een kruidnagelsmaakje aan je bier wilt hebben (dat is niet ongebruikelijk bij een blond). In dat geval zou je bij 40 C moeten beginnen en na de pauze meteen door naar de 63 C of hoger voor de versuikering.

Zelf laat ik nu ook al een hele tijd temperaturen tussen de 50 en 60 C weg. Dat geeft bij mij geen problemen qua helderheid omdat ik tegenwoordig het beslag wat scherper (lees helderder) filter. Ook het gekookte wort is bij mij veel helderder dan in het verleden. De verbeterde helderheid is een gevolg van het rondpompen van het wort tijdens het filteren.

Voor een blond is een bitterheid van 46 EBU wel heel hoog! Persoonlijk zou ik dat minstens met de helft terugbrengen. Een blond zoals je die in de winkel koopt heeft niet zo'n hoge bitterheid. Maar als jij een liefhebber bent van een stevige bitterheid is er natuurlijk niets mis mee. Iedere hobbybrouwer hoort te brouwen naar zijn eigen smaak.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Blonde Gijt
« Reactie #2 Gepost op: 02-05-2010 10:30 u »
Hij zal blond en hoppig worden.

Persoonlijk vind ik het zonde van het aroma om de Amarillo 90 minuten mee te koken. Ik zou deze eerder gebruiken als aromahop. De aromagift zou ik daarnaast iets later plannen (5 tot 10 minuten meekoken). Daarnaast zou ik twijfelen over de combinatie Cascade / Amarillo. Ik zou de Cascade f weglaten f naar voren plaatsen.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Blonde Gijt
« Reactie #3 Gepost op: 02-05-2010 10:36 u »
Dank jullie voor de tips. De 53 zit standaard in BrouwVisie bij het maischschema van de blond. Ben niet zo goed thuis in het maisch-verhaal, moet ik me eens in verdiepen. Zelf ben ik een hop liefhebber, vandaar het hoge aantal IBU's.
De hop heb ik aangepast, inderdaad, Amarillo korter is beter. Dit is het aangepaste recept.

Basis
OmschrijvingWaarde
Brouwdatum3-5-2010
BiertypeBlond(e)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1068 (7,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,6%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,9 liter
Maischdikte2,6 l/kg
Maischwater15,0 liter
Spoelwater15,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur12 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid50 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,0 %4564 gr3 EBC
Palemout 7 EBC20,0 %1217 gr7 EBC
Rietsuiker5,0 %304 gr6 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Amarillo9,2 %20 gr15 minuten10 EBU
Magnum (D)12,5 %10 gr90 minuten14 EBU
Cascade7,0 %20 gr40 minuten13 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale S-04
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163C30 minuten2,6 l/kg
272C40 minuten2,6 l/kg
478C1 minuten2,6 l/kg



Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.857
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Blonde Gijt
« Reactie #4 Gepost op: 02-05-2010 10:37 u »
Mee eens met de andere sprekers. De bitterheid kan omlaag als je (een deel van) de Amarillo naar het einde van het koken verplaatst. Voor een hoppigere smaak zou ik dan 10 of 5 minuten en eventueel drooghoppen toepassen.

De combinatie Amarillo /Cascade schijnt wel een hele goede te zijn. Ik spreek niet uit ervaring, maar dat is wat ik hoor op de Amerikaanse boards.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.857
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Blonde Gijt
« Reactie #5 Gepost op: 02-05-2010 10:45 u »
Cascade op 40 minuten heeft naar mijn mening niet zoveel zin voor aroma en is qua efficientie niet optimaal voor bitterheid. Zoals ik in mijn vorige email zei: de combinatie Amarillo/ Cascade kan wel goed. Gewoon op 10 min 50:50 van beide hoppen.

Persoonlijk zou ik niet hoger gaan dan 35 IBU, maar dat is persoonlijk.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Blonde Gijt
« Reactie #6 Gepost op: 16-05-2010 09:35 u »
Ik ga zo maischen. Heb nu melkzuur gekocht. Wat moet ik aanhouden voor het zuur in het beslag, 5,2?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Blonde Gijt
« Reactie #7 Gepost op: 16-05-2010 09:47 u »
Ik ga zo maischen. Heb nu melkzuur gekocht. Wat moet ik aanhouden voor het zuur in het beslag, 5,2?

In het beslag zit ik meestal op pH 5.4-5.6. Tijdens het koken op 5.2

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Blonde Gijt
« Reactie #8 Gepost op: 16-05-2010 09:50 u »
Merci!

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Blonde Gijt
« Reactie #9 Gepost op: 22-05-2011 22:46 u »
Ik drink nu een blonde Gijt met een heerlijke hopje, een overdreven Gusher (ik schat overeenkomend met 20 g/L afvulsuiker) en een heerlijke volle Brett smaak. Kan dat VEMP? Ik kon het bier nog net opvangen in mijn glas. Prima bier, maar aan de enthousiaste kant.

Offline Alchemist

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
  • lchemist
    • De Bierderie
Re: Blonde Gijt
« Reactie #10 Gepost op: 23-05-2011 00:33 u »
Ik heb deze afgelopen donderdag gedronken:

Blonde Gijt van brouwerij De Natte Gijt. Botteldatum 11-04-2010. 6,2% vol. Ik had dit flesje ruilbier nog staan in de koelkast. Gelukkig was ik gewaarschuwd door de brouwer en rekende ik op een gusher. Die kreeg ik ook. Uiteindelijk wegzakkend maar glasplakkend schuim. Een duidelijk brettanomyces-aroma, maar gelukkig geen melkzuur. Prachtig droog uitvergist met nog een bescheiden moutbasis en flink wat hopbitters (45 EBU). Niet wat ik had verwacht, maar zeker niet slecht.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Blonde Gijt
« Reactie #11 Gepost op: 23-05-2011 18:27 u »
Ik drink nu een blonde Gijt met een heerlijke hopje, een overdreven Gusher (ik schat overeenkomend met 20 g/L afvulsuiker) en een heerlijke volle Brett smaak. Kan dat VEMP? Ik kon het bier nog net opvangen in mijn glas. Prima bier, maar aan de enthousiaste kant.

8 gram de liter. Klopt, ik heb later Orvalgist toegevoegd. Maar deze is blijven eten en dat resulteert in een gusher. Dank je voor het proeven! Fabian, ook bedankt!

Tags: