Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Danstar Nottingham to Pilsen?  (gelezen 6727 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Danstar Nottingham to Pilsen?
« Gepost op: 23-04-2010 20:39 u »
Hi... :degroeten:

Can I use yeast DANSTAR NOTTINGHAM for to make a pilsen?
I want to produce a top-fermented beer... I know this is not the characteristic of this beer ... but it 's hard to find a yeast low fementação

"... It produces low concentrations of fruity aromas and estery and Has Been Described the neutral for an ale yeast, Allowing the full natural flavor of malt to Develop ..."

Wamser... :degroeten:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Danstar Nottingham to Pilsen??
« Reactie #1 Gepost op: 23-04-2010 22:02 u »
For a pilsen you need a bottom fermenting yeast not a top fermenting yeast.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.081
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Danstar Nottingham to Pilsen??
« Reactie #2 Gepost op: 23-04-2010 22:28 u »
but it 's hard to find a yeast low fementação

No , it's not.... http://www.wyeastlab.com/hb_styledetails.cfm?ID=126   ;)

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Re: Danstar Nottingham to Pilsen??
« Reactie #3 Gepost op: 23-04-2010 22:49 u »
Here in Brazil is not permitted entry of liquid yeast ... :huilen: :huilen: :huilen:
I purchased the yeast W34-70 for to pilsen

I will make a wheat beer and I use the WB-06 ...

Correct? :weetniet:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.081
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Danstar Nottingham to Pilsen??
« Reactie #4 Gepost op: 23-04-2010 22:51 u »
I purchased the yeast W34-70 for to pilsen

That's a fine yeast for pilsen.... :)

Here in Brazil is not permitted entry of liquid yeast ... :huilen: :huilen: :huilen:

Why not ?

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Re: Danstar Nottingham to Pilsen??
« Reactie #5 Gepost op: 24-04-2010 08:59 u »
Why not ?

I do not know...but it sucks! can not do so good beers ...with yeast dry :huilen: :weetniet:
we can import liquid yeast up to $ 50 ...with cost transport ;)


I'll import good yeast to make a wheat beer Wyeast 3068 ... have another indication??

Wamser :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Danstar Nottingham to Pilsen?
« Reactie #6 Gepost op: 25-04-2010 18:32 u »
Of course you can make good beer with dry yeast.
W34/70 is perfect for a pilsen, it's a strain from weihenstephan.

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Re: Danstar Nottingham to Pilsen?
« Reactie #7 Gepost op: 26-04-2010 03:09 u »
Of course you can make good beer with dry yeast.
W34/70 is perfect for a pilsen, it's a strain from weihenstephan.

and for a good wheat beer
what is the best dry yeast? Safbrew WB-06?!
or is there something better?
I can combine with another dry yeast for wheat beer?
 :biersmile: :proost: :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Danstar Nottingham to Pilsen?
« Reactie #8 Gepost op: 26-04-2010 12:16 u »
WB06 works fine for wheats.
Mash-in at 40 ºC for 15 mins. or so, this will stimulate ferrulic acid release into the wort for extra clove-flavour.

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Re: Danstar Nottingham to Pilsen?
« Reactie #9 Gepost op: 26-04-2010 13:56 u »
WB06 works fine for wheats.
Mash-in at 40 ºC for 15 mins. or so, this will stimulate ferrulic acid release into the wort for extra clove-flavour.

Correct me if I'm wrong ...pleace!
Before inserting the yeast in the wort (already cooled to 18 C) I will put for 15 minutes in another wort or water at a temperature of 40 º C? and after I inserting this yeast in the wort. :proost:

OK! but the liquid yeast is not considered better than dry yeast? :weetniet:

 :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Danstar Nottingham to Pilsen?
« Reactie #10 Gepost op: 26-04-2010 14:41 u »
Yes, there are more variations in liquid yeasts than in dry. Also the origin of the dry yeasts is often not known.
If liquid yeasts is not an option (or very hard/expensive) there is absolutely no problem with dry yeasts.
Only if properly handled of course, just as with liquids.

The 40 ºC suggestion was ONLY for mashing, NOT for fermentation. If you're already done with mashing, just forget it. (or remember it next time) :)

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Danstar Nottingham to Pilsen?
« Reactie #11 Gepost op: 26-04-2010 16:43 u »
Yeast will die at 40º C!!!!!!! :police:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.423
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Danstar Nottingham to Pilsen?
« Reactie #12 Gepost op: 26-04-2010 17:14 u »
Yeast will die at 40º C!!!!!!! :police:

You need a higher temperature to kill the yeast!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Danstar Nottingham to Pilsen?
« Reactie #13 Gepost op: 26-04-2010 22:16 u »
But not to kill a beer.

Tags: